Πολιτισμός

Στον Βόλο το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων

Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου (1920-1919) επιλέχτηκε να αναλάβει την οργάνωση και τη διεξαγωγή του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου των εν Ελλάδι και απανταχού στο εξωτερικό Λυκείου των Ελληνίδων, που θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο, στο διάστημα 19-22 του προσεχούς Σεπτεμβρίου 2019 (ο θεσμός είναι διετής).

Το επιστημονικό θέμα του συνεδρίου είναι «Ελληνικές φορεσιές και σύγχρονη μόδα: διάλογοι, ταυτίσεις και αντιπαραθέσεις». Η θεματική αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι το παραδοσιακό ένδυμα πρωταγωνιστεί δυναμικά στη διαδικασία ζύμωσης του μοντέρνου και μεταμοντέρνου ενδυματολογικού πολιτισμού, εμπνέοντας και τροφοδοτώντας όχι μόνο την ελληνική, αλλά και διεθνή μόδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Επιπλέον, πιστεύεται ότι το εν λόγω Συνέδριο θα αποτελέσει αφορμή για επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και τον χώρο της επιχειρηματικότητας, να μιλήσουν για πράγματα που ενώνουν τον λυκειακό θεσμό και όχι μόνο.

Στο σημαντικό αυτό συνέδριο, που θα γίνει στον συνεδριακό χώρο του Ξενία, μετέχουν με ανακοινώσεις τους, είτε ως εισηγητές είτε ως μέλη προεδρείων, πάνω από είκοσι διακεκριμένοι επιστήμονες, καθηγητές λαογραφίας και αρχιτεκτονικής, ιστορικοί τέχνης Πανεπιστημιακών Σχολών της χώρας και του εξωτερικού, ερευνητές εγνωσμένου κύρους μεγάλων ιδρυμάτων (Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα της Ιωάννας Παπαντωνίου, Ακαδημία Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη, Μουσεία κ.λπ.), καθώς επίσης εξειδικευμένοι ερευνητές – δημοσιογράφοι για θέματα μόδας, επιχειρηματίες και διάσημοι σχεδιαστές μόδας και ενδυματολογίας.
Το Συνέδριο θα συνοδευτεί από δυο μεγάλες εκδηλώσεις έναρξης και λήξης που θα σφραγίσουν την εθνολογική και καλλιτεχνική δραστηριότητα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με πλούσια ιστορική, μουσικοχορευτική, ενδυματολογική και θεατρική διάσταση. Η εκδήλωση έναρξης του Συνεδρίου (Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου) θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Ξενία.

Η τελετή λήξης θα γίνει στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας Βόλου, το απόγευμα του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου. Επίσης, θα διανθιστεί με μικρή έκθεση σύγχρονων χειροποίητων δημιουργιών, ενταγμένη στη θεματική του Συνεδρίου, από τα παραδοσιακά εργαστήρια του Λ.Ε.Β., καθώς και με επιμέρους καλλιτεχνικά γεγονότα – εργαστήρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες της Ελληνογαλλικής Σχολής (Saint Joseph) και του Δημοτικού Ωδείου Βόλου.
Επιπλέον, και ενώ η προετοιμασία του Συνεδρίου κορυφώνεται σε όλα τα επίπεδα, προετοιμάζεται έκθεση σύγχρονης τέχνης καλλιτεχνών, με τίτλο «Μεθερμηνείες». Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Bόλου, θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο της Πόλης και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Το δε λογότυπο του Συνεδρίου σχεδιάστηκε ειδικά μετά από προκήρυξη καλλιτεχνικού διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχαν Θεσσαλοί καλλιτέχνες με 29 συνολικά προτάσεις. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού από τους: Mαίρη Μιχαηλίδου, ιστορικός τέχνης, επίτιμη γενική δ/ντρια του υπουργείου Πολιτισμού, (πρόεδρος) Γιάννης Μιχαηλίδης, ζωγράφος – εικαστικός, Μάγδα Κουμπαρέλου, ιστορικός τέχνης, Δημήτρης Παλιούρας, αρχιτέκτονας-επίτιμος δ/ντής Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων – Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, και Ιωάννα Τερλίδου, ζωγράφος-εικαστικός-μέλος του Λ.Ε.Β., επέλεξαν oμόφωνα την πρόταση «ΑΙΟΛΟΣ» του Βολιώτη καλλιτέχνη Νίκου Ποδιά. Το logo αποδίδει λεπτομέρεια κεντήματος αρκιλάτου από το τρικεριώτικο πουκάμισο της ομώνυμης παραδοσιακής φορεσιάς, ανταποκρινόμενο πλήρως στις προδιαγραφές της προκήρυξης και της θεματικής του Συνεδρίου.
Αξίζει να επισημανθεί επίσης, ότι στο πλευρό του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου για τη μεγάλη και απαιτητική αυτή διοργάνωση τάχθηκε εξαρχής η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το Συνέδριο υποστηρίζουν επίσης τοπικοί φορείς (Δήμος Βόλου, Επιμελητήριο Μαγνησίας, Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ΕΚΠΟΛ, ΕΨΑ, κ.ά.), αλλά και διάφορες επιχειρήσεις με χορηγίες και παροχή προϊόντων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το