Τοπικά

Στον Άρειο Πάγο σήμερα η υπόθεση της άδειας Κουφοντίνα

Αναμένοντας  νέα απόφαση για το αίτημα άδειας ο Δημήτρης Κουφοντίνας αρνείται να μπει σε διαδικασία χορήγησης τροφής στον οργανισμό του. Οι γιατροί στο Νοσοκομείο του Βόλου τονίζουν στη “ΘΕΣΣΑΛΙΑ” πως δέχεται ορό και ηλεκτρολύτες για να αποφευχθούν εγκεφαλικές βλάβες, έχει χάσεις 13,5 κιλά και θέλει να ελέγχει όλη τη φαρμακευτική αγωγή.  Αρνείται να μπει σε θεραπεία εντός της ΜΕΘ για ενίσχυση του οργανισμού του με τροφή και αναμένει τις δικαστικές εξελίξεις της υπόθεσής του.
Στους πέντε δικαστές του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου περνά τώρα η υπόθεση της άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα, μετά την αναίρεση που ζήτησε να ασκηθεί στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του Βόλου η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Η κρίση των ανώτατων δικαστών δεν σηματοδοτεί a priori ότι θα υπάρξει λύση στο θέμα της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, αφού το αίτημα της αναίρεσης από την Ξένη Δημητρίου έγινε για να λυθεί το νομικό μέρος του θέματος. Ποιο είναι αυτό;
Εάν οι πολυϊσοβίτες έχουν δικαίωμα να παίρνουν τακτικές άδειες, όπως ορίζει ο νόμος για τους καταδικασμένους σε μία φορά ισόβια. Σύμφωνα με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τη δεκαετία του 1990 υπάρχουν γνωμοδοτήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών σύμφωνα με τις οποίες και οι καταδικασμένοι σε πολλές φορές ισόβια μπορούν να λάβουν τακτική άδεια.
Έχει, όμως, εκφραστεί και η αντίθετη άποψη, όπως συνέβη με τους δικαστές του συμβουλίου του Βόλου, οι οποίοι έκριναν στο βούλευμά τους ότι δεν συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας στον “Λουκά” της “17Ν”, αφού δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη στον νόμο για ό,τι συμβαίνει με τους πολυϊσοβίτες.

Στη συνέχεια, ωστόσο, έκριναν ότι δεν συντρέχουν ούτε οι ουσιαστικές προϋποθέσεις του νόμου, διότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν έχει σωφρονιστεί. Για την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό, οι δικαστές του συμβουλίου έσφαλαν για ακόμη έναν λόγο: Αφού έκριναν ότι δεν συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις του νόμου, όφειλαν να μην μπουν στο σκέλος των ουσιαστικών.
Οι δικαστές του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου με την απόφασή τους θα λύσουν την αντιφατική νομολογία που έχει μέχρι σήμερα δημιουργηθεί, είτε κάνοντας δεκτή την αναίρεση της Ξένης Δημητρίου είτε απορρίπτοντάς τη. Εάν συμφωνήσουν με τη γνώμη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η υπόθεση θα κριθεί εκ νέου από το δικαστικό συμβούλιο του Βόλου με δικαστές άλλης σύνθεσης.

Ουδείς γνωρίζει, όμως, ποια θα είναι η άποψή τους για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, για το εάν δηλαδή ο Δημήτρης Κουφοντίνας τις πληροί. Εάν το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου διαφωνήσει με την κρίση της Ξένης Δημητρίου, η απόφαση των δικαστών του Βόλου θα παραμείνει ως έχει. Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στήριξαν την Ξένη Δημητρίου, κάνοντας λόγο για κίνηση που στοχεύει στην ενιαιοποίηση του δικαίου. Ωστόσο, οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση ήταν σφοδρές, καθώς ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι έκαναν λόγο για «εκβίαση της Δημοκρατίας» και ζήτησαν από τους δικαστές να σταθούν στο ύψος τους. «Είδαν» δε και σκοπιμότητες πίσω από την ενέργεια της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού, υπονοώντας σαφώς ότι η ενέργειά της σχετίζεται με τις επικείμενες εκλογές και τις αντιδράσεις των υποστηρικτών του ∆. Κουφοντίνα, ο οποίος νοσηλεύεται από την Παρασκευή στην εντατική.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το