Τοπικά

Στον «αέρα» το νέο διδακτήριο στο 27ο Δημοτικό – «Όχι» από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής στην κατεδάφιση

Ένα σχολείο που αποτελείται από ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 1952, ένα κτίριο του 1973 και λυόμενες αίθουσες. Το διδακτηριακό πρόβλημα του 27ου δημοτικού Βόλου στις Αλυκές είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό, αλλά χωρίς να έχει δοθεί μια λύση, μια προοπτική.

Ευρισκόμενο το Δημοτικό σε μια περιοχή που τα προηγούμενα χρόνια σημείωσε μεγάλη οικιστική ανάπτυξη και είχε πολλά παιδιά, πλέον λόγω της έλλειψης χώρων βλέπει το μαθητικό του δυναμικό να μειώνεται. Οι μαθητές σήμερα ανέρχονται στους 180 περίπου, ενώ ορισμένοι γονείς βλέποντας τις δύσκολες κτιριακές συνθήκες έχουν επιλέξει να εγγράψουν τα παιδιά τους στο 9ο Δημοτικό Βόλου και σε άλλα γειτονικά σχολεία. Άλλωστε λόγω της έλλειψης χώρων υπάρχει τμήμα με 28 μαθητές.
Στο κτίριο που κατασκευάστηκε το 1952 υπάρχουν δύο αίθουσες διδασκαλίας, στο κτίριο του 1973 φιλοξενούνται επτά αίθουσες διδασκαλίας, ενώ ακόμη δύο αίθουσες είναι στα κοντέινερ
Το τελευταίο διάστημα φάνηκε ότι κάποια ευκαιρία πήγε να δημιουργηθεί και να βρεθεί ένας τρόπος για να «ανασάνει» το σχολείο με νέο κτίριο.
Μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος» δημιουργήθηκε μια προοπτική για ενταχθεί εκεί και να χρηματοδοτηθεί η ανέγερση μιας πτέρυγας.

Ο Δήμος είχε εκπονήσει τρεις προμελέτες για την λύση του διδακτηριακού, μία που προέβλεπε την κατεδάφιση του παλιού κτιρίου, μια δεύτερη που πρόκρινε την καθ’ ύψος ανέγερση κτιρίου πάνω στο καινούριο κτίριο του 1972 και η τρίτη την ανέγερση ενός νέου κτιρίου.
Το υπουργείο Παιδείας έκανε δεκτή την πρόταση για κατεδάφιση των παλιών εγκαταστάσεων και ανέγερση ενός διώροφου κτιρίου συνολικού εμβαδού 800 περίπου τετραγωνικών μέτρων. Πέρυσι στο ΕΣΠΑ δεν υποβλήθηκε η πρόταση, γιατί το πρόγραμμα αφορούσε μόνο αίθουσες και τώρα προέκυψε η ευκαιρία της ένταξης στο «Φιλόδημος».
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων «η πρόταση για κατεδάφιση του παλιού κτιρίου δεν βρήκε σύμφωνο το συμβούλιο αρχιτεκτονικής του οποίου η θετική γνωμοδότηση είναι απαραίτητη για την έκδοση οικοδομικής άδειας».

Όπως επισημαίνεται από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 27ου Δημοτικού «η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση στην μελέτη, ενδεχόμενη νέα απώλεια χρόνου, οπότε υπάρχει κίνδυνος να μην ενταχθεί η μελέτη στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» και να χαθεί μια ευκαιρία χρηματοδότησης. Οι γονείς είναι σε εγρήγορση, ήρθαν σε επικοινωνία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βόλου για να εξετάσουν το ζήτημα και μελετούν τις επόμενες κινήσεις».
Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά «χάθηκε η ευκαιρία του ΕΣΠΑ, αλλά δεν πρέπει να χαθεί η δυνατότητα με τον Φιλόδημος. Αν δεν ενταχθεί η μελέτη, τότε θα πρέπει να περιμένουμε άλλα πέντε χρόνια».

Το βέβαιο είναι πως «το 27ο Δημοτικό Βόλου θα πρέπει να αποκτήσει επιτέλους μια νέα πτέρυγα που θα είναι συμβατή με τις σύγχρονες παιδαγωγικές αρχές. Δεν μπορεί ένα σχολείο του 21ου αιώνα να διαθέτει κτίρια που ανεγέρθηκαν πριν 65 και 45 χρόνια αντίστοιχα, ενώ κάποιες αίθουσες να στεγάζονται και στις λουόμενες αίθουσες οι οποίες είναι τοποθετημένες εκεί εδώ και αρκετά χρόνια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το