Τοπικά

Λάδι, κρασί, λαχανικά και …λογισμικό – “Παραγωγός” το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στην παραγωγή πολύ ποιοτικού λαδιού προχώρησε φέτος το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω του κτήματος που διαθέτει στο Μοναστήρι της Πάου με τα εκατοντάδες ελαιόδενδρα.
Μάλιστα εντός ημερών το Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιήσει και εκδήλωση που θα αναφέρεται στην τρίχρονη δράση του για την παραγωγή λαδιού το οποίο διατίθεται προς πώληση από το βιβλιοπωλείο του ιδρύματος.

Παράλληλα το Πανεπιστήμιο αξιοποιεί τις υποδομές, την τεχνογνωσία του, το ερευνητικό του δυναμικό για την παραγωγή κρασιού, ακόμη και λογισμικού αλλά και μικρών μηχανών ρομπότ που θα αξιοποιηθούν μέσα και από την ίδρυση εταιρειών spin off.
Σημειώνεται πως το Πανεπιστήμιο σχεδιάζεται να λειτουργήσει στην πρώην Βαμβακουργία χώρους για θερμοκοιτίδες εταιρειών δημιουργώντας ουσιαστικά ένα ευρύτερο δίκτυο με την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών.

Ένας τόνος λάδι
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης δήλωσε πως «προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να αξιοποιήσουμε την περιουσία που έχουμε στο αγρόκτημα του Μοναστηριού της Πάου και στο Βελεστίνο. Από τον ελαιώνα στο Μοναστήρι της Πάου παράγουμε λάδι πολύ καλής ποιότητας με ισχυρισμό υγείας το οποίο διαθέτουμε στην αγορά μέσω του βιβλιοπωλείου μας επί της οδού Ιάσονος, μπροστά από το κτίριο Τσικρίκη. Φέτος η παραγωγή ανήλθε στον ένα τόνο λάδι και πωλείται σε συσκευασία μεγέθους μισού λίτρου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας του Π.Θ. ή επισκεπτόμενοι το ίδιο το βιβλιοπωλείο».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «για τρίτη χρονιά παράγουμε λάδι. Φέτος κάναμε μια ποιοτική αναβάθμιση τόσο στο περιεχόμενο του λαδιού όσο και στη συσκευασία του. Δηλαδή χρησιμοποιήσαμε μεθόδους πιο προηγμένες γεωπονικά για την παραγωγή του λαδιού και ταυτόχρονα με τη βοήθεια της Γεωπονικής σχολής και άλλων γεωπόνων που ασχολούνται με την ελαιοπαραγωγή κάναμε συγκεκριμένες δράσεις. Στόχος μας είναι κυρίως η εσωτερική αγορά της Θεσσαλίας και, όταν σταθεροποιήσουμε την παραγωγή μας, θα κινηθούμε εκτός Θεσσαλίας. Πάντως η περυσινή παραγωγή πωλήθηκε όλη με αγοραστές κυρίως εργαζόμενους και καθηγητές του Πανεπιστημίου».
Παράλληλα ανέφερε πως «το κτήμα έχει 1.270 δένδρα, εμείς αξιοποιούμε τα μισά, αν και το τελευταίο διάστημα έχουμε διπλασιάσει τον αριθμό των διαθέσιμων ελαιόδενδρων. Και υπάρχει προοπτική για ακόμη μεγαλύτερη αγροτική εκμετάλλευση. Βέβαια εμείς δεν μπορούμε να φτάσουμε στα επίπεδα άλλων εμπόρων λαδιού. Πάντως αυτή την παραγωγή μπορούμε να την εντάξουμε και ως μέρος εκπαίδευσης των φοιτητών και προσπαθούμε να έχουμε κάποια μικρά ή μεγαλύτερα έσοδα από τη δημιουργικότητα των συναδέλφων να παράγουν προιόντα άμεσης κατανάλωσης».

Κρασί από τον
αμπελώνα

Ο κ. Ζουμπουλάκης αναφέρθηκε και στην παραγωγή κρασιού μέσα από δράσεις της Γεωπονικής Σχολής στο αγρόκτημα που διατηρεί στο Βελεστίνο.
Πιο συγκεκριμένα τόνισε πως «στο αγρόκτημα παράγονται από το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος οπωροκηπευτικά, ενώ από φέτος παράγεται και μια μικρή ποσότητα κρασιού από ένα μικρό αμπελώνα, όπου γίνεται μια ευρεία δράση για την οινοποίηση. Εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε για εκπαιδευτικούς ακόμη και εμπορικούς σκοπούς τη δημιουργικότητα των συναδέλφων να μπορούν να παράγουν προιόντα άμεσης κατανάλωσης».

Παραγωγή
λογισμικού

Το Πανεπιστήμιο δεν το αφήνει καθόλου αδιάφορο και η προοπτική παραγωγής λογισμικού, μικρών συσκευών και άλλων μηχανών από την Πολυτεχνική Σχολή.
Όπως επισήμανε ο κ. Ζουμπουλάκης «τα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο για την παραγωγή μικρών συσκευών ρομπότ, ενώ μετά μπορεί να δημιουργηθεί και μια εταιρεία spin off. Μάλιστα έχουμε δημιουργήσει τους μηχανισμούς για τη διασφάλιση και κατοχύρωση αυτών των δημιουργημάτων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το