Τοπικά

Στο Τριμελές Εφετείο υπόθεση διακίνησης παράτυπων μεταναστών στο Κεραμίδι

Η υπόθεση παράνομης διακίνησης μεταναστών, με δύο νεκρούς, που είχαν εντοπιστεί στις ακτές της Μαγνησίας και δεκάδες εμπλεκόμενους διαφόρων εθνικοτήτων που φέρονται να είχαν δημιουργήσει ένα πολυπλόκαμο διεθνές δουλεμπορικό κύκλωμα, αναβιώνει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας.

Την Τετάρτη το πρωί στον χώρο του Εφετείου Αθηνών θα καθίσουν στο σκαμνί συνολικά 39 άτομα Έλληνες, Σύριοι, Μαροκινοί, Ρουμάνοι και Ιρακινοί, από 25 έως 60 ετών, αντιμετωπίζοντας κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες, με κυριότερη αυτή της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της παράνομης διευκόλυνσης εισόδου αλλοδαπών στη χώρα, της παράνομης κατακράτησης, αλλά και για πλημμελήματα, όπως της οπλοφορίας. Ορισμένοι από τους Έλληνες κατηγορούμενους είναι κάτοικοι Λάρισας και των όμορων Δήμων. Η δίκη τους έχει αναβληθεί άλλες δύο φορές, λόγω κωλύματος την πρώτη και εξαιτίας της Covid-19 τη δεύτερη φορά. Την υπεράσπιση ενός Λαρισαίου φερόμενου ως μέλους του διεθνούς κυκλώματος έχει αναλάβει ο γνωστός δικηγόρος της γειτονικής πόλης, Μάριος Σπυράτος, με τον πελάτη του να αρνείται τις εις βάρος του κατηγορίες κάνοντας λόγο για παρεξήγηση.

Πτώματα σε Κατηγιώργη και Χορευτό
Όλα άρχισαν όταν βραδινές ώρες 9 προς 10 Νοεμβρίου 2012, ταχύπλοο ξεκίνησε από τα παράλια της Τουρκίας και την περιοχή του Τσεσμέ για να μεταφέρει μετανάστες χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα στην Ελλάδα. Το ταχύπλοο χωρητικότητας 20 ατόμων έφτασε να κουβαλά στους χώρους του 35 συνολικά ανθρώπους από τους οποίους 11 παιδιά (μέχρι και μωρά) και 7 γυναίκες, με καταγωγή από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Λόγω κακών καιρικών συνθηκών το σκάφος προσάραξε στην ακτή του Αγίου Ιωάννη στο Κεραμίδι, ενώ μετά από πέντε και επτά ημέρες στον Κατηγιώργη και στο Χορευτό αντίστοιχα, οι κάτοικοι βρέθηκαν μπροστά σε τραγωδία αντικρίζοντας δύο πτώματα σε τυμπανιαία κατάσταση. Συγγενείς τους κλήθηκαν να τους αναγνωρίσουν και διαπιστώθηκε πως πρόκειται για αδέλφια ηλικίας 52 και 53 ετών, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, οι οποίοι φέρονταν ως κυβερνήτες του ταχύπλοου. Σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία πάνω στο σκάφος είχαν βρεθεί τα μπουφάν τους, που στην εσωτερική τσέπη υπήρχαν οι ταυτότητές τους, γεγονός που διευκόλυνε την αναγνώρισή τους. Οι 35 παράτυποι μετανάστες επιβιβάστηκαν σε φορτηγό και σε δύο αυτοκίνητα για να αποχωρήσουν από το σημείο, ωστόσο, κοντά στο Κεραμίδι, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου και του Α.Τ. Βελεστίνου, σταμάτησαν τα οχήματα. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον οδηγό και μετέφεραν σε δομή στη ΒΙΠΕ τους μετανάστες, οι οποίοι μετά από δύο ημέρες οδηγήθηκαν στην Αθήνα. Κατόπιν ερευνών διάρκειας τριών μηνών από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου η υπόθεση εξιχνιάστηκε πλήρως και οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη εννέα συνολικά ατόμων. Οι δύο συνελήφθησαν – ο ένας υπήκοος Συρίας που φέρεται ως ο «εγκέφαλος», ενώ άλλοι πέντε αναζητήθηκαν και τελικά εντοπίστηκαν. Ανάμεσα τους ένας Ρουμάνος υπήκοος,

Σύμφωνα με τη δικογραφία η «ταρίφα» άρχιζε από τις 3.000 και έφτανε μέχρι και τις 10.000 ευρώ για τη μεταφορά κάθε παράτυπου μετανάστη, ενώ τελικός τους προορισμός ήταν η Ιταλία. Ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος φέρεται 48χρονος Σύριος και ως «δεξί» του χέρι 53χρονος Έλληνας. Τα δύο αδέλφια από την Κεφαλονιά που έχασαν τη ζωή τους, φέρονταν ως οι άνθρωποι που μετέφεραν με σκάφος Σύριους λαθρομετανάστες από τα παράλια της Τουρκίας στις ελληνικές ακτές με προορισμό την Αθήνα. Το σκάφος είχαν αγοράσει από Ρουμάνο, το είχαν τροποποιήσει και το χρησιμοποιούσαν γι’ αυτόν τον σκοπό. Οι άλλοι συνεργοί περίμεναν με αυτοκίνητα σε διάφορα σημεία, απ’ όπου παραλάμβαναν τους μετανάστες και τους μετέφεραν στην Αθήνα.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα είχε μεταφέρει σε ακτές της Θεσσαλίας άλλες δύο τουλάχιστον φορές λαθρομετανάστες, εκτός της περίπτωσης που στάθηκε και μοιραία για την αποκάλυψή του. Τα δύο αδέλφια, σύμφωνα με τη νεκροψία, πνίγηκαν, ενώ δεν έφεραν κακώσεις. Όπως αναφέρεται οι δύο Έλληνες φερόμενοι ως διακινητές είχαν στην κατοχή τους δύο ραδιοασυρμάτους, συντονισμένους στις συχνότητες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Την επιχείρηση από την ξηρά στα παράλια του Νομού Λάρισας συντόνιζαν οι δύο συλληφθέντες ημεδαποί άντρες διακινητές, υπό τις εντολές που λάμβαναν τηλεφωνικώς από τον Σύριο αρχηγό της οργάνωσης, ο οποίος συνελήφθη στις 16-01-2013 από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής. Όπως εξακριβώθηκε οι δύο συλληφθέντες Έλληνες φερόμενοι ως διακινητές είχαν τον ρόλο της επίβλεψης της όλης επιχείρησης, καθώς και της λήψης και διαβίβασης πληροφοριών στην οργάνωση, αναφορικά με τις κινήσεις των Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών.
Η Ελληνίδα που φέρεται να αποτελεί επίσης μέλος της υποομάδας ήταν ιδιοκτήτρια του φορτηγού, με το οποίο θα γινόταν η μεταφορά των παράτυπων μεταναστών, ενώ εμπλέκεται κι άλλος ένας Σύριος αλλοδαπός, ο οποίος είχε τον ρόλο του οδηγού ενός εκ των οχημάτων. Είχε ταυτοποιηθεί πως οι κατηγορούμενοι φέρονται να ενέχονται σε τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις διακίνησης παράνομων μεταναστών, μόνο το 2013, ενώ αναζητούνταν μέσω της Interpol και Europol, άλλα 14 τουλάχιστον μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σε Τουρκία, Βέλγιο και Γερμανία.

Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος
Μέλη της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη συγκέντρωναν αλλοδαπούς, που επιθυμούσαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας και τους προωθούσαν από τα τουρκικά παράλια. Από εκεί, με σκάφη της οργάνωσης (ιδιόκτητα ή μισθωμένα) τους κατηύθυναν είτε σε νησιά του Αιγαίου και ιδίως στη Ρόδο, την Κω και τη Μυτιλήνη είτε απευθείας στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Με ανάλογο τρόπο, μέλη της οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, συγκέντρωναν στην Αττική αλλοδαπούς που επιθυμούσαν να εξέλθουν παράνομα από την ελληνική επικράτεια και τους μετέφεραν με φορτηγά προς παράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και από εκεί, με πλωτά σκάφη, τους προωθούσαν στην Ιταλία.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους, μέσω του τραπεζικού συστήματος και για τον λόγο αυτό διακινούσαν τα χρηματικά ποσά με την εναλλακτική μέθοδο διακίνησης κεφαλαίων «HAWALLA», με σκοπό να αποκρύψουν την παράνομη προέλευσή τους. Σε έρευνες που διενεργήθηκαν βρέθηκε πλήθος πειστηρίων, δηλωτικών της φερόμενης οργανωμένης δράσης της εγκληματικής ομάδας, όπως ενδεικτικά: Μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων, που χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους επικοινωνίες, πλήθος καρτών sim, ναυτικοί χάρτες, επί των οποίων έχουν επισημανθεί σημεία και ρότες, συσκευές GPS, πέντε διαβατήρια τρίτων προσώπων και πάνω 20.000 €, δύο επιβατικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν για τις μεταφορές, εξοπλισμός και υλικά για την κατάρτιση πλαστών εγγράφων, σε οικία μέλους της οργάνωσης στο Αιγάλεω Αττικής. Επίσης, κατασχέθηκαν στο Αίγιο, στο λιμάνι, ιστιοφόρο πλοίο με την επωνυμία «CANAL FORT», με σημαία Λιβάνου, το οποίο η οργάνωση επισκεύαζε, προκειμένου να μεταφέρει στη Σικελία μεγάλο αριθμό αλλοδαπών, σε έκθεση σκαφών – καρνάγιο σκάφος με την επωνυμία «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ» που σχετίζεται με τη δράση της οργάνωσης. Σε κοντινή απόσταση από τον Άγιο Ιωάννη είχαν συλληφθεί ένας Τούρκους και μία Ελληνίδα, που η οργάνωση φέρεται ότι θα τους παραλάμβανε και θα τους μετέφερε στην Αθήνα και το μεσημέρι της ίδιας μέρας στο Σκλήθρο Λάρισας, δύο ακόμη φερόμενοι ως συνεργοί τους, ένας 52χρονος και ένας 40χρονος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το