Τοπικά

Στο Ταλίν της Εσθονίας μαθητές και καθηγητές του ΓΕΛ Αγριάς

comenius 1

Στο Ταλίν της Εσθονίας ταξίδεψαν από τις 24 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, μαθητές και καθηγητές του ΓΕΛ Αγριάς στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius, με τίτλο: «Young explorers of the sea». Πρόκειται για τους μαθητές της Β’ τάξης Βούτσινο Κωνσταντίνο και Κυπαρισσία Ηλιοπούλου και τους συνοδούς καθηγητές Χρήστο Παπαϊωάννου υποδιευθυντή, οικονομολόγο και την Αναστασία Κουμούτση, συντονίστρια του προγράμματος, χημικό. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν επίσης σχολεία από Πολωνία,Εσθονία,Τουρκία,Ρουμανία,Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία. Η διάρκεια του προγράμματος είναι διετής:τα σχολικά έτη 2013-2014 και 2014-2015.

 Οι δύο μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών του αντίστοιχου σχολείου: «Tallinn Technical Secondary School». Οι μαθητές και οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην  πόλη του Ταλίν που χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2011.

Αρχικά επισκέφθηκαν το τμήμα της πόλης που αποτελεί την ονομαζόμενη «Νέα Πόλη», με την κεντρική  πλατεία της Ελευθερίας, τους γυάλινους ουρανοξύστες και τα καλοδιατηρημένα, μοντέρνα κτίρια αλλά και τους φαρδείς δρόμους (ως πρώην Σοβιετική πόλη), κατά κύριο λόγο έδρα επιχειρήσεων πληροφορικής.

Να σημειωθεί ότι από την πόλη του Ταλίν  ξεκίνησε  η διαδικτυακή επικοινωνία μέσω Skype και ότι υπάρχει δωρεάν παροχή υπηρεσιών διαδικτύου παντού.

Στη συνέχεια, περιδιάβηκαν στο τμήμα της πόλης που αποτελεί τη λεγόμενη « Παλιά Πόλη», η οποία αποτελεί ένα παράδειγμα άψογης συντήρησης των κτιρίων της.

Μαθητές και καθηγητές διαπίστωσαν ότι δικαίως η  πρωτεύουσα της Εσθονίας θεωρείται η πιο όμορφη πόλη της Βαλτικής που υπερηφανεύεται για το ιστορικό κέντρο της το οποίο  χρονολογείται από το 13ο αιώνα . Η ατμοσφαιρική Παλιά πόλη του Ταλίν είναι ένα μαγευτικό συνονθύλευμα από μεσαιωνικούς δρόμους και μυτερές στέγες που υψώνονται προς τον ουρανό.

Περνώντας την Πύλη «Viru» , περιδιαβαίνοντας στα πλακόστρωτα σοκάκια, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν πολλά:τους παραμυθένιους πύργους, τα πέτρινα κτίρια, τα γοτθικού τύπου καμπαναριά των εκκλησιών καθώς επίσης και  με τις όμορφες προσόψεις σπιτιών με τις μισοκρυμμένες αυλές τους.

comenius 2

Περπάτησαν στην παλιά αριστοκρατική συνοικία «Toompea», όπου δεσπόζει ο περίτεχνος Ρωσικός καθεδρικός. Από την κορυφή του λόφου της είχαν τη χαρά να απολαύσουν την πιο πανοραμική θέα-κάτοψη της πόλης με τους πύργους, τις κεραμιδένιες στέγες και την πλατεία του δημαρχείου .

Επισκέφτηκαν επίσης το Κάστρο Τοοmpea που χτίστηκε το 1219 από τους Δανούς κατακτητές κι έδωσε στην πόλη το όνομά της ( taani lininnus που σημαίνει Δανέζικο κάστρο ), ένα επιβλητικό κτίριο του 14ου αιώνα. Παρέμεινε μέσα στα χρόνια κέντρο της εξουσίας της πόλης και σήμερα φιλοξενεί το κοινοβούλιο.
Είχαν την ευκαιρία να δουν την Εκκλησία «Oleviste Kogudus» η οποία χτίστηκε  το 13ο αιώνα από την πρώτη κοινότητα Σκανδιναβών, και ήταν το 14ο και το 15ο αιώνα το υψηλότερο κτίριο, καθώς ο σπειροειδής πύργος της είχε ύψος 159 μ. Ο οβελίσκος στη στέγη του Αγίου Όλαφ ήταν κάποτε ο ψηλότερος του κόσμου.

Οι επισκέπτες γνώρισαν αρκετά στοιχεία της ιστορίας της πρωτεύουσας της Εσθονίας, καθώς επίσης και τοπικούς θρύλους και παραδόσεις.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες από όλες τις χώρες μετέβησαν στο υπαίθριο μουσείο «Rocca-al-Mare», στα περίχωρα του Ταλίν.

Το συγκεκριμένο μουσείο εκτείνεται σε μήκος πολλών στρεμμάτων και οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στην περιοχή. Η συγκεκριμένη ξενάγηση υπήρξε μια ματιά στο παρελθόν του Εσθονίας αφού περιλάμβανε επισκέψεις σε τυπικές χωριάτικες Εσθονικές κατοικίες που μεταφέρθηκαν στο συγκεκριμένο μουσείο απ΄όλη τη χώρα της Εσθονίας. Ενημερώθηκαν για τα επαγγέλματα και τις συνήθειες Εσθονών παλαιότερων εποχών ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους.Είδαν από κοντά ανεμόμυλους και  νερόμυλους και θαύμασαν ακόμη μία φορά τη θέα του Ταλίν,

αυτή τη φορά, από τη Βαλτική θάλασσα.

 Άλλος προορισμός στο Ταλίν υπήρξε  το  Seaplane Harbour, Maritime Museum”, το  ναυτικό μουσείο της πόλης.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ομοιώματα τυπικών Εσθονικών πλοίων παλιότερων εποχών, με διάφορες χρήσεις πχ αλιευτικά, εμπορικά, πολεμικά, παγοθραυστικά κτλ.

Επιπλέον, οι επισκέπτες επισκέφθηκαν το Kiek in de Kök & Bastion passages museum”, το μουσείο των κατακομβών του Ταλίν. Η ξενάγηση στο συγκεκριμένο μουσείο αποτελεί ένα ταξίδι χρόνου που ξεκινά από το έτος 1219. Με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν σχετικά με τα πιό σημαντικά  γεγονότα στην ιστορία της πόλης. Το κύριο μέρος της έκθεσης των κατακομβών το λεγόμενο Ingrian Bastion επικεντρώνεται στην ιστορία τους δια μέσω των αιώνων.Επιπλέον, παρουσιάστηκαν και εξηγήθηκαν στιγμές στην νεότερη  Εσθονική ιστορία όπως ο βομβαρδισμός της πόλης κατά το Β΄παγκόσμιο πόλεμο, το πέρασμα στην κατοχή της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς επίσης και τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Εσθονίας μετά τη διάλυση της Ε.Σ.Σ.Δ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο Ταλίν οργανώθηκε ολοήμερη εκδρομή προς τη Βόρεια Εσθονία, στο εθνικό πάρκο της «Lahemaa»,  το μεγαλύτερο πάρκο της Εσθονίας και ένα από τα πιό αξιοσημείωτα στην Ευρώπη.

Οι επισκέπτες, με μεγάλο ενδιαφέρον, διαπίστωσαν τη μεγάλη βιοποικιλότητα των  ειδών τόσο στη χλωρίδα, όσο και στην πανίδα. Τους παρουσιάστηκαν τα προστατευόμενα είδη φυτών και τους εξηγήθηκαν οι λόγοι για τους οποίους, στην  περιοχή, ευδοκιμούν συγκεκριμένα είδη  κωνοφόρων δέντρων, θάμνων, καθώς επίσης και ποικιλιών μανιταριών. Επισκέφθηκαν το περιβαλλοντικό κέντρο εκεί και

ορισμένες από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν ήταν οι εξής:

Μικροσκοπική παρατήρηση βελόνων διαφόρων κωνοφόρων δέντρων και επισήμανση των διαφορών τους, επίσκεψη στο μουσείο του πάρκου, κατάταξη ενδημικών ζώων σε κατηγορίες ανάλογα με τις διατροφικές τους συνήθειες κτλ

Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση της οικολογικής συνείδησης των επισκεπτών και να τονισθεί η αλληλεπίδραση ανθρώπου-περιβάλλοντος. Η συνεργασία μεταξύ των μελών των ομάδων ενισχύθηκε μέσα από τις κοινές δραστηριότητες που τους είδαν ανατεθεί.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το