Κόσμος

Στο σφυρί δείγματα σεληνιακού εδάφους, από το 1970 – Αναμένεται να πιάσουν έως και 1 εκατ. δολάρια

Δείγματα σεληνιακού εδάφους, τα οποία είχε φέρει στη Γη ο σοβιετικός αυτόματος διαπλανητικός σταθμός Luna-16 το 1970, βγαίνουν στο σφυρί στις 29 Νοεμβρίου.
Πρόκειται για το μοναδικό νόμιμο δείγμα σεληνιακού εδάφους που είναι στα χέρια ιδιώτη και για αυτό ο οίκος Sotheby’s εκτιμά ότι θα «πιάσει» από 700.000 έως και 1 εκατ. δολάρια.
Οι τρεις μικρές πετρούλες σεληνιακού εδάφους, που φυλάσσονται σε μια θήκη καλυμμένη από γυαλί, το μέγεθος των οποίων δεν υπερβαίνει τα 2mm, ανήκαν στην Νίνα Καρολιόβα, χήρα του εκλιπόντος θεμελιωτή του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος Σεργκέι Καρολιόφ. Τις πουλάει ένας συλλέκτης από τις ΗΠΑ- που δεν θέλησε να αποκαλυφθεί το όνομά του- ο οποίος τις είχε αγοράσει το 1993, σε δημοπρασία του Sotheby’s από την Καρολιόβα για 442.500 δολάρια. Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα δείγματα σεληνιακού εδάφους αποτελούν κρατική ιδιοκτησία των ΗΠΑ ή της Ρωσίας.

Ένα μικρό κομμάτι σεληνιακού εδάφους, που μοιάζει με ράβδο, ζύγιζε συνολικά 100 γραμμάρια και είχε μεταφερθεί από το διαστημόπλοιο Luna-16 υπήρξε το τρίτο δείγμα σεληνιακού εδάφους που έφθασε στην Γη μετά την αποστολή των «Απόλλων-11» και «Απόλλων 12». Η Σοβιετική Ένωση κατάφερε να πάρει δύο ακόμη φορές δείγματα σεληνιακού εδάφους κατά την διάρκεια των αποστολών «Luna-20» και «Luna-24».

Πηγή: ΑΠΕ/ Reuters

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το