Τοπικά

Στο κυνήγι της αντιβίωσης Βολιώτες ασθενείς

 

Στο πετσί της έζησε οικογένεια Βολιωτών τις προηγούμενες ημέρες την έλλειψη γνωστής αντιβίωσης από τα φαρμακεία του Βόλου. Τελικά, μετά από πολύ ψάξιμο συγγενικό τους πρόσωπο κατάφερε να βρει γενόσημο σκεύασμα σε φαρμακείο του Αλμυρού και να το αποστείλει στον Βόλο με το υπεραστικό ΚΤΕΛ, προκειμένου να ξεκινήσουν τη θεραπεία τους. «Δεν έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση και οι ελλείψεις αντιβιοτικών και άλλων σκευασμάτων είναι ακόμη μεγάλες και ταλαιπωρούν τους ασθενείς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κων. Ματσιόλης.

Η «περιπέτεια» αναζήτησης του γνωστού σκευάσματος αντιβίωσης ή γενόσημού της, άρχισε την προηγούμενη Πέμπτη, μετά τη συνταγογράφηση από τον προσωπικό γιατρό της οικογένειας. «Διαγνωστήκαμε με σοβαρή ίωση του ανώτερου αναπνευστικού, με έντονα συμπτώματα βήχα, δύσπνοιας, καταρροής και πόνους σε όλο το κορμί» ανέφεραν χαρακτηριστικά για να προσθέσουν: «Παρά την κακουχία μεταβήκαμε σε τουλάχιστον 15 κεντρικά φαρμακεία του Βόλου και επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με άλλα τόσα που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά η απάντηση που λαμβάναμε ήταν πάντα αρνητική» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
«Τη συγκεκριμένη αντιβίωση έχουμε να την παραλάβουμε πάνω από επτά μήνες», «δεν υπάρχει ούτε για δείγμα», «ούτε γενόσημο δεν κυκλοφορεί στην αγορά» ήταν οι πλέον χαρακτηριστικές απαντήσεις που λάμβαναν από τους φαρμακοποιούς μέσα στην αγωνία τους να βρουν το σκεύασμα.
Τελικά, μετά από προσπάθεια δυο ημερών, συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας κατάφερε να βρει δυο τελευταία κουτιά της αντιβίωσης σε γενόσημο σκεύασμα σε φαρμακείο του Αλμυρού και να τα αποστείλει στον Βόλο το Σάββατο με το υπεραστικό ΚΤΕΛ, ώστε να αρχίσει η θεραπεία.
«Δεν είναι δυνατόν το 2023 να μην μπορούμε να βρούμε ούτε γενόσημο φάρμακο, ειδικά στην καρδιά της χειμερινής περιόδου, όπου οι ιώσεις «θερίζουν» επισήμαναν οι ασθενείς που επικοινώνησαν με τη «Θ».
Να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη αντιβίωση περιλαμβάνεται στην πρόσφατη επίσημη λίστα της 14ης Φεβρουαρίου του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων, με τα 135 φάρμακα που παρουσιάζουν μακροχρόνια έλλειψη και σύμφωνα με τις παρατηρήσεις παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση και έχει αποσταλεί έρευνα αγοράς στον ΙΦΕT.

Σοβαρές ελλείψεις
Στο θέμα των σοβαρών ελλείψεων σε σκευάσματα αντιβιώσεων αλλά και σε πολλά ακόμη φάρμακα, αναφέρθηκε ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κων. Ματσιόλης, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. «Η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν θέλει να βάλει τέλος στο θέμα των σοβαρών ελλείψεων στα φάρμακα. Ειδικά για τις αντιβιώσεις έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Από τον Δεκέμβριο του 2022 υπάρχει μόνο μια μικρή βελτίωση στην ομαλοποίηση τροφοδοσίας των φαρμακείων με αντιβιώσεις, ωστόσο, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγάλο. Δεν καλύπτονται σε καμία περίπτωση οι συνταγές με τα αντιβιοτικά σκευάσματα που υπάρχουν» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις με τις συνταγές που υποδεικνύουν συγκεκριμένο φάρμακο χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να προμηθευτεί γενόσημο. «Υπάρχουν περιπτώσεις γιατρών που γνωρίζουν για τις μεγάλες ελλείψεις στα φάρμακα, αλλά «κλειδώνουν» τις συνταγές. Δηλαδή, δεν δίνουν καμία άλλη πρόταση στους ασθενείς, πράγμα απαράδεκτο κατά τη γνώμη μου».
Όπως προαναφέρθηκε, εκτός από τις ελλείψεις σε μεγάλη γκάμα αντιβιώσεων και γεννόσημων σκευασμάτων, σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται και σε Μη ΣυνταγογραφούμενΑ Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), όπως καραμέλες για τον λαιμό, αντιβηχικά, παυσίπονα, σπρέι για τη ρινική καταρροή.
Σύμφωνα με τον κ. Ματσιόλη «ο ΙΦΕΤ σε πολλές περιπτώσεις δεν φέρνει φάρμακα από το εξωτερικό, καθώς δεν γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος στην αγορά για τις ελλείψεις που υπάρχουν, ενώ και ο ΕΟΦ δεν λειτουργεί σωστά. Όλα τα φαρμακεία έχουν τις συνταγές με χαρτάκια σε εκκρεμότητα» συμπλήρωσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το