Τοπικά

Στο εδώλιο γιατρός του Νοσοκομείου Βόλου

Τον κίνδυνο να τεθεί σε αργία αντιμετωπίζει γιατρός του Αχιλλοπούλειου, μετά την έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, με το οποίο παραπέμπεται αμετάκλητα στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας.
Μια υπόθεση σκανδάλου στο Πανεπιστημιακό που παραμένει ανοιχτή από το 2010, επανέρχεται μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ζητήσει εγγράφως από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Γιατρών του ΕΣΥ να γνωμοδοτήσει για τη θέση σε αργία ή μη του γιατρού, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του, αλλά το 2011 είχε αθωωθεί για την ίδια υπόθεση από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας. Σε αργία είχε τεθεί μαζί με άλλους γιατρούς το 2013 για σκάνδαλο στο Πανεπιστημιακό, με απόφαση του π. υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά κατέθεσε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης που έγινε δεκτή από το διοικητικό Εφετείο Λάρισας.
Πρόκειται για υπόθεση που χρονολογείται από το 2008 – 2009 και αφορά ευθύνη γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας για προμήθεια εξωσυμβατικών υλικών για χειρουργικές επεμβάσεις σε τιμές μεγαλύτερες της πραγματικής τους αξίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το έγγραφο προς το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο, με το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει για το θέμα της αργίας, φέρει την υπογραφή του υπουργού Υγείας Αν. Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Π. Πολάκη.
Ο γιατρός κατηγορείται για την πράξη της κακουργηματικής απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, από κοινού και κατά μόνας, από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα και η ελάττωση της περιουσίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ήταν ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, συνολικά υπερβαίνουσας το ποσό των 30.000 ευρώ, των 120.000 ευρώ και το ποσό των 150.000 ευρώ τελεσθείσης επί μακρό χρόνο.

Στο έγγραφο επισημαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το γεγονός πως έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του αναφερόμενου ιατρού για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σχετικής με την υπηρεσία, μπορεί να επισύρει την έκπτωση από την υπηρεσία.
Για την υπόθεση είχαν τεθεί σε αργία οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι γιατροί το 2013 με απόφαση του π. υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά είχαν καταθέσει αίτηση αναστολής εκτέλεσης μέχρι να αποφανθούν για το θέμα όλες οι βαθμίδες της διοίκησης.

Οι έλεγχοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, εντόπισαν το 2011 οικονομική ζημιά που κρίθηκε καταλογιστέα και οφείλεται σε υπερβολικές τιμές αγοράς για ποσότητες αγγειοχειρουργικών, νευροχειρουργικών, ορθοπεδικών και άλλων υλικών, ύψους 6.832.404,79 ευρώ.
Συνολικά 24 χειρουργοί είχαν παραπεμφθεί μετά από πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας για σοβαρότατα πειθαρχικά παραπτώματα όπως παράβαση καθήκοντος, χρησιμοποίηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων των ιδίων ή τρίτων προσώπων, παραβίαση του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, αναξιοπρεπή και ανάξια για υπάλληλο διαγωγή εντός και εκτός υπηρεσίας και άλλα.

Το πόρισμα
Σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών υγείας που διαβιβάστηκε από τον επικεφαλής του Σώματος επιθεωρητών Μιχάλη Σαμπατακάκη στις 2/1/2011 στον π. διοικητή του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας Ηλία Σκυλλάκο και στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος τουλάχιστον 24 πανεπιστημιακοί χειρουργοί και γιατροί του ΕΣΥ είχαν προχωρήσει σε προμήθειες ιατρικών υλικών από 40 τουλάχιστον εταιρείες, «φεσώνοντας» το δημόσιο με 6,5 εκατ. ευρώ.
Η έρευνα έφερε στο φως διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε τέσσερις κλινικές του νοσοκομείου με προμήθειες υλικών για επεμβάσεις χειρουργικής και νευροχειρουργικής αλλά και για λαπαροσκοπικές εγχειρήσεις χολής.

Οι επιθεωρητές υγείας έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι τον ρόλο του μεσάζοντα του νοσοκομείου «έπαιζαν» χειρουργοί και όχι το αρμόδιο γραφείο προμηθειών-παραγγελιών, εφαρμόζοντας κατά το δοκούν τις συμβάσεις με τουλάχιστον 40 εταιρείες ιατρικών υλικών που είχε υπογράψει το νοσοκομείο, και μάλιστα οι παραγγελίες τους ήταν ιδιαίτερα «τσουχτερές» καθώς ένα σετ λαπαροσκόπησης – όπως προέκυψε από πλήθος τιμολογίων – κοστολογούνταν και υπερτιμολογούνταν από τις εταιρείες μέχρι και 3.500 ευρώ, ενώ στη σύμβαση οριζόταν ως τιμή τα 1.450 ευρώ. Τα ίδια υλικά μάλιστα οι ίδιες εταιρείες – όπως διαπιστώθηκε – διέθεταν την ίδια χρονική περίοδο (2006-2009) σε χαμηλότερες τιμές σε γειτονικά νοσοκομεία (της Θεσσαλίας). Σύμφωνα με τις συμβάσεις με τις 40 τουλάχιστον εταιρείες που είχε υπογράψει από το 2001 το νοσοκομείο (ανανεώνονταν κάθε χρόνο), τον ρόλο της παραγγελίας, διαχείρισης κ.λπ. των υλικών είχαν τα αρμόδια διαχειριστικά στελέχη του νοσοκομείου με βάση τις ανάγκες τους.

Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με το πόρισμα, τον ρόλο αυτό (δηλαδή του μεσάζοντα) έπαιζαν χειρουργοί τεσσάρων κλινικών, παραγγέλνοντας οι ίδιοι τα υλικά και στέλνοντας τον μποναμά (με τα τιμολόγια αγοράς) προς εξόφληση στο νοσοκομείο ακόμη και 3-4 μήνες μετά την παραγγελία.
Εκείνο που προκάλεσε σοκ στους επιθεωρητές υγείας, πέραν της αντιποίησης αρχής, είναι ότι στα εκατοντάδες τιμολόγια αγοράς υλικών που παράγγελναν οι χειρουργοί, οι τιμές ήταν ιδιαίτερα υψηλές και μακριά από τις τιμές που ίσχυαν τότε στην αγορά…

Επρόκειτο για υλικά όπως ενδοαυλικούς νάρθηκες για επεμβάσεις αγγειοχειρουργικής, νευροδιεγέρτες για επεμβάσεις χειρουργικής και νευροχειρουργικής και σετ υλικών μιας χρήσης για λαπαροσκοπικές εγχειρήσεις χολής.
Στο πόρισμα, εκτός της διερεύνησης ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών, εζητείτο ο καταλογισμός του ποσού των 6,5 εκατ. ευρώ στους εμπλεκόμενους (και αναρμόδιους για παραγγελίες υλικών από εταιρείες) χειρουργούς, ενώ ανοίχθηκαν και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί. Παράλληλα ευθύνες για αδικαιολόγητο πλουτισμό αποδόθηκαν και στις τουλάχιστον 40 εταιρείες προμήθειας υλικών οι οποίες χορηγούσαν τα υλικά τους σε αναρμόδια πρόσωπα…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το