Τοπικά

Στο «χορό» των απεργιακών κινητοποιήσεων μπαίνει και η ΑΔΕΔΥ-Προειδοποιητική απεργία των φαρμακοποιών

adedy-apergia

Σε εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν οι φαρμακοποιοί την Τετάρτη, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου που συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Δευτέρας, αμέσως την επίτευξη της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα θα πραγματοποιήσουν την ίδια μέρα πανελλήνια συνέλευση προκείμενου να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις εναντίον της απελευθέρωσης των ΜΗΣΥΦΑ.

Οι φαρμακοποιοί έχουν δηλώσει αντίθετοι τόσο στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς αυτό επηρεάζει άμεσα τη χωροθέτηση, αδειοδότηση και το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, όσο και στη διεύρυνση των καναλιών διανομής και διάθεσης των φαρμάκων.

«Θεωρούν τα φαρμακεία απλές εμπορικές επιχειρήσεις, την υγεία εμπορεύσιμο αγαθό και το φάρμακο κοινό καταναλωτικό προϊόν», αναφέρει ο ΠΦΣ, σημειώνοντας ότι «οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να στηρίζουν τον Έλληνα ασφαλισμένο, παρέχοντας πίστωση στον ΕΟΠΥΥ, χρηματοδοτώντας από το υστέρημα τους την χρεοκοπημένη κοινωνική ασφάλιση, την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση, βαδίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης, υποκύπτει στις απαιτήσεις των μεγάλων συμφερόντων και των δανειστών».

Ο ΠΦΣ θεωρεί «περίεργο» να επιχειρούν να εφαρμόσουν στην Ελλάδα μέτρα που δεν ισχύουν ούτε στη Γερμανία, «ύποπτο να επιχειρείται να αφανισθεί το φαρμακείο της γειτονιάς και των ακριτικών περιοχών» και « απαράδεκτο να αντικαθίσταται ο επιστήμονας φαρμακοποιός και το φαρμακείο από απρόσωπα και ανέλεγκτα καταστήματα λιανικής με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος».

Εν τω μεταξύ 24ωρη απεργία για την ημέρα ψήφισης της συμφωνίας την Τετάρτη αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με ανακοίνωση το Νομαρχιακό Τμήμα Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ συμμετέχει στην απεργία, ενώ σήμερα Τρίτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Ν.Τ. με τις διοικήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων του Νομού.

Γεμίζουν τα τεφτέρια

των φαρμακοποιών

Όλο και περισσότερο γεμίζουν τα τεφτέρια στα φαρμακεία, αφού λόγω της οικτρής οικονομικής κατάστασης των τελευταίων ημερών οι πάσχοντες και κυρίως οι συνταξιούχοι, αλλά και άλλοι συμπολίτες, αδυνατούν να πληρώσουν όλο το ποσό της συνταγής.

Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους κατανοώντας την πολύ άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, εξυπηρετούν τους συμπολίτες κτίζοντας έτσι ακόμη πιο ουσιαστική σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους και αποδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο του φαρμακείου της γειτονιάς που στα δύσκολα βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών.

Βέβαια τα τεφτέρια έχουν μάλλον μόνιμη παρουσία την περίοδο της κρίσης στα φαρμακεία. Όμως το τελευταίο δεκαπενθήμερο και με τους συμπολίτες να στήνονται στις «ουρές» των ΑΤΜ για να λάβουν το ευτελές ποσό των 50-60 ευρώ, η δυσκολία τους να αποπληρώσουν τα φαρμακεία αυξάνεται περισσότερο.

Άλλωστε, τι να πρωτοπληρώσουν οι συνταξιούχοι, αλλά και οι χαμηλόμισθοι με τα ελάχιστα ποσά που λαμβάνουν από το ΑΤΜ;

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε πως «τις τελευταίες ημέρες και με την κατάσταση που διαμορφώθηκε, όλο και περισσότεροι συμπολίτες αναγκάζονται να καταφύγουν στη λύση του τεφτεριού. Οι φαρμακοποιοί κατανοώντας τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, εξυπηρετούν τους συμπολίτες με το τεφτέρι και δείχνουν το κοινωνικό πρόσωπο του φαρμακείου της γειτονιάς».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι πολίτες αγοράζουν από τα φαρμακεία τα εντελώς απαραίτητα της κάθε ημέρας, αφού με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, δεν μπορούν να κάνουν προγραμματισμό για τις επόμενες ημέρες».

Ο κ. Ματσιόλης υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής υπάρχει επάρκεια φαρμάκων και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει τουλάχιστον μέχρι και τον Ιούλιο, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας με τον οποίο λειτουργεί ομαλά η ρύθμιση της προηγούμενης εβδομάδας, ώστε να μην χορηγούνται από τους γιατρούς δίμηνες συνταγές.

«Μέσα στην πρότασή μας για μη χορήγηση δίμηνων συνταγών, εξασφαλίσαμε τη διάθεση φαρμάκων σε όλο και περισσότερους συμπολίτες. Παράλληλα λόγω της χαμηλής ζήτησης αυτή την περίοδο, δεν ξεπεράστηκε, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, και το πλαφόν με τις ποσότητες φαρμάκων που μπορούν να διατεθούν ανά συμπολίτη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το