Τοπικά

Στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου μίλησε ο αστρονόμος κ. Μουσάς “Θ”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Την Παρασκευή 29-1-2016, επισκέφθηκε το 2ο Γυμνάσιο Βόλου ο καθηγητής κ. Ξενοφών Μουσάς, ο οποίος, στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής, ενημέρωσε τους μαθητές για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ο κ. Ξενοφών Μουσάς είναι καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών φυσικός, με γνωστικό αντικείμενο στη φυσική διαστήματος και διευθυντής του εργαστηρίου αστροφυσικής, με πολλές δημοσιεύσεις στο ενεργητικό του, συνεργάτης της ΝΑΣΑ με βραβεία και πολυάριθμες διακρίσεις, όπως η βράβευσή του με το «Βραβείο NASA, 2009» και το «Βραβείο American Geophysical Union, 2000.

Ο καθηγητής κ. Ξενοφών Μουσάς είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της σημαντικότατης μελέτης και της αναδημιουργίας του αρχαιότερου υπολογιστή, του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ένα τεχνολογικό-επιστημονικό αντικείμενο, ένα τεχνούργημα παγκόσμιας κληρονομιάς που απασχόλησε και απασχολεί τους επιστήμονες από όλο τον κόσμο και κάνει την Ελλάδα γνωστή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Ο μηχανισμός, ο οποίος ανασύρθηκε από το βάθος της θάλασσας στα Αντικύθηρα, το 1900, κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον κάθε είδους ερευνητών της αρχαιότητας. Ήταν ένας αστρολάβος; Ήταν ένα πλανητάριο, ένα αστρονομικό ρολόι; Ή κάτι άλλο; Η επιστημονική έρευνα προχωρούσε πολλές φορές στα σκοτεινά, αφήνοντας περιθώριο στη φαντασία, που δεν ήθελε και πολύ να ξεπεράσει τα όρια της λογικής. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα μηχανισμό, και μάλιστα για τον πιο σύνθετο μηχανισμό της αρχαιότητας (2ος-1ος αιώνας π.Χ.), που δεν έχει παρόμοιό του στα  χρόνια που ακολουθούν. Είναι επίσης βέβαιο ότι σχετίζεται με φαινόμενα του ουρανού και ότι αποτελεί ένα είδος πολύπλοκου μηχανικού υπολογιστή.

Σκοπός της διάλεξης του καθηγητή ήταν η ενημέρωση και η κατανόηση της λειτουργίας του μηχανισμού, έτσι ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν μία νέα σπουδαία γνώση εκτός τάξης, διαφορετική από το Αναλυτικό Πρόγραμμα, και να τους δοθεί έναυσμα για ελεύθερη σκέψη και προβληματισμό. Άλλωστε οι σημερινοί μαθητές θα είναι οι αυριανοί ερευνητές που θα συνεχίσουν τα έργα των σπουδαίων επιστημόνων. Το σχολείο μας, ανοικτό στην κοινωνία, με τέτοιου είδους εκδηλώσεις πολιτισμού και επιστήμης, δημιουργεί συνεργασίες, γέφυρες ανάμεσα στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης, τους μαθαίνει  πώς να σκέφτονται και όχι τι να σκέφτονται. Άλλωστε η γνώση είναι πλούτος, δύναμη και μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα της καθημερινότητας και να προάγει την κοινωνία. Οι μαθητές μας παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τη διάλεξη του καθηγητή και  στο τέλος υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις-απορίες. Ο καθηγητής κ. Μουσάς, πολύ επικοινωνιακός και υπομονετικός  με τα παιδιά, απαντούσε στις ερωτήσεις τους με μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, εκτός από τους μαθητές, οι καθηγητές του σχολείου αλλά και πολλοί γονείς, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις δικές τους ερωτήσεις.

Η διευθύντρια του σχολείου κ. Ευτυχία Βουρδουμπάκη ευχαρίστησε τον καθηγητή κ. Μουσά για την υπέροχη και μοναδική εμπειρία γνώσης και πολιτισμού που πρόσφερε στους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Βόλου και συνεχάρη την κ. Νίκη Χατζηκυριάκου, καθηγήτρια φυσικό, για την εξαιρετική πρωτοβουλία της  προσκλήσεως τού κ. Μουσά στο σχολείο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το