Τοπικά

Στις 10.150 οι αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες – Αφορούν 44.000 στρ. στη Μαγνησία

 

 

Στις 10.150 ανέρχονται οι αντιρρήσεις στη Μαγνησία για τους δασικούς χάρτες που αφορούν 43.990 στρέμματα και αναλογούν στο 1,9 της έκτασης του νομού.
Η Μαγνησία συγκριτικά με άλλους νομούς δεν βρίσκεται στην λίστα με τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων, καθώς προηγούνται η Κρήτη, οι Κυκλάδες και άλλες περιφερειακές ενότητες. Ωστόσο και πάλι ο αριθμός είναι μεγάλος.
Όπως αναφέρει το «Βήμα» «από το υπουργείο Περιβάλλοντος επιδιώκεται, ώστε σε λίγες εβδομάδες να έχει κυρωθεί το 90% των δασικών χαρτών. Θα απομείνει ωστόσο ένα 10% των δασικών χαρτών για τους οποίους χιλιάδες πολίτες που έχουν υποβάλλει αντιρρήσεις για να διαφυλάξουν τις περιουσίες τους. Μέχρι 31 Ιουλίου, οπότε και έληξε η σχετική προθεσμία, υποβλήθηκαν από ιδιοκτήτες ακινήτων που θεωρούσαν ότι «θίγονταν συνολικά 331.938 αντιρρήσεις που αφορούσε 2.607.533 στρέμματα έκταση που αντιστοιχεί στο 1,9% της χώρας.
Ζητούμενο παραμένει πότε θα εξεταστούν από τις 100 Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων οι οποίες έχουν συσταθεί αλλά οι περισσότερες δεν λειτουργούν.
Ο Γενικός Γραμματέας Δασών του υπουργείου περιβάλλοντος κ. Αραβώσης τόνισε πως έχουμε διαπιστώσει προβλήματα με τη λειτουργία των επιτροπών. Θα τις εξετάσουμε μία προς μία, ώστε να τα εντοπίσουμε και να τα λύσουμε.
Ήδη περάσαμε ρύθμιση που προβλέπει ότι αν δεν εξετάζουν 100 αντιρρήσεις ανά μήνα, δεν θα αποζημιώνονται τα μέλη της. Επιπλέον θα αυξήσουμε τον αριθμό των επιτροπών ανάλογα με το αριθμό των επιτροπών ανάλογα με τον όγκο των αντιρρήσεων ανά περιοχή. Πάντως όπως επισημαίνει στέλεχος του ΥΠΕΝ, υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μια διετία προκειμένου να διεκπεραιωθεί η εξέταση των χιλιάδων φακέλων».
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικό Κτηματολόγιο, επί των αναρτημένων δασικών χαρτών κατατέθηκαν 331.874 αντιρρήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 1,9% της χώρας. Ωστόσο, ο αριθμός τους ποικίλλει ανά περιοχή. Αντιρρήσεις για περισσότερα από 100.000 στρέμματα κατατέθηκαν στην Αττική, τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, στις Κυκλάδες, στη Λακωνία και την Αιτωλοακαρνανία.
Στη Μαγνησία οι αντιρρήσεις ανέρχονται στις 10.150 και αφορούν 43.990 στρέμματα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το