Τοπικά

Στήριγμα σε χιλιάδες το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βόλου

Χιλιάδες είναι οι πολίτες που έχουν εξυπηρετηθεί από το 2017 μέχρι σήμερα στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βόλου της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, είτε για τη χορήγηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης είτε για την υποβολή αιτημάτων για το Επίδομα Στέγασης και την Εθνική Σύνταξη Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, ενώ παρατηρείται αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες που παρέχονται από την Σύμβουλο Απασχόλησης στους ανέργους.

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βόλου της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Θεσσαλίας 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την περίοδο 2017-2023.
Τα Κέντρα Κοινότητας είναι δομές που σχεδιάστηκαν από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ιδρύθηκαν σε Δήμους και είναι έργα του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Όπως δηλώνει η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ- ΔΙΕΚ κ. Σοφία Χάλαρη, «τα Κέντρα Κοινότητας παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα όπως η προσέγγιση της τοπικής αγοράς για εύρεση εργασίας, η δημιουργία ευκαιριών για νέους, ώστε να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους ζωή, προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας η οικογενειακών δυσαρμονιών, ζητήματα νομικού χαρακτήρα, μαθησιακή στήριξη παιδιών και εφήβων, διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, ενημερωτικό και κοινωνικό περιεχόμενο.
Στα Κέντρα Κοινότητας με παραρτήματα για Ρομά και μετανάστες, οι αντίστοιχοι πληθυσμοί μπορούν να απευθύνονται για πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες οι οποίες έχουν σχέση με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με στόχο την αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και την πλήρη κοινωνική τους ένταξη» προσθέτει η ίδια.

8.500 άτομα εξυπηρετήθηκαν από τον Μάρτιο του 2017
Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Βόλου έχει ήδη συμπληρώσει τέσσερα χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την έναρξη του προγράμματος τον Μάρτιο του 2017. Το χρονικό αυτό διάστημα έχουν καταγραφεί και εξυπηρετηθεί περισσότεροι από 8.500 συμπολίτες.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που επισκέπτονται το Κέντρο Κοινότητας έχει ως αίτημα:
– Την χορήγηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (στο πλαίσιο της οποίας είναι η ενημέρωση για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται να προσκομιστούν, οι νέες αιτήσεις, οι τροποποιήσεις, η ενημέρωση για τη διαδικασία ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ (ΚΟΤ Α & ΚΟΤ Β), έλεγχος αιτήσεων, ανακλήσεις και ακυρώσεις). Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αποτελεί ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού.
– Υποβολή αιτημάτων για το Επίδομα Στέγασης και την Εθνική Σύνταξη Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.
– Πληροφόρηση για υπηρεσίες που παρέχονται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και παραπέμπονται αναλόγως και κυρίως για τα αναπηρικά (προνοιακά) επιδόματα.
Επίσης, παρατηρείται αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες που παρέχονται από την Σύμβουλο Απασχόλησης στους ανέργους. Καταγράφεται σημαντική προσέλευση των ανέργων (αιτήματα για καταγραφή στο Μητρώο ανέργων, ενημέρωση για νέες θέσεις εργασίας και υποβοήθησή τους στις υποβολές αιτήσεων). Επίσης, έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή πρόγραμμα αποστολής γραπτών μηνυμάτων sms στα κινητά τηλέφωνα των ωφελούμενων (ανέργων) καταγεγραμμένων στο ειδικό μητρώο του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Βόλου και από τον Αύγουστο έχουν αποσταλεί 1.400 μηνύματα, με τα οποία οι πολίτες ενημερώνονται για τις προσεχείς προκηρύξεις θέσεων εργασίας ούτως ώστε να κινητοποιηθούν εγκαίρως και να υποβάλλουν αιτήσεις. Η εφαρμογή αυτή συνιστά ένα νέο μέσο επικοινωνίας που ανέπτυξε το Κέντρο Κοινότητας για τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργοι / -ες, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι / -ες άνω των 50 ετών, άτομα που ανήκουν στην ακραία φτώχεια), προκειμένου να ενημερώνεται άμεσα μεγάλος αριθμός πολιτών για προκηρύξεις θέσεων εργασίας που τους αφορούν.
Να σημειωθεί ότι στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Βόλου, καθώς και στα Παραρτήματα Ρομά Αλιβερίου και Αγίας Παρασκευής, έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2017 και έχει εξυπηρετηθεί αριθμός ατόμων, που ξεπερνά τους / τις 10.500 ωφελούμενους / -ες.
Τέλος, η Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ κ. Σοφία Χάλαρη επισημαίνει ότι «τόσο η ΚΕΚΠΑ -ΔΙΕΚ, όσο και ο Δήμος Βόλου θα βρίσκονται αρωγοί και συμπαραστάτες στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τα στελέχη που απαρτίζουν τις δομές αυτές και φέρουν εις πέρας αυτό το αξιόλογο έργο, πάντα σε συνέργεια με τις άλλες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, με στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Στο κτίριο όπου στεγάζεται το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βόλου της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, γίνονται αιτήσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης, Εθνική Σύνταξη Ανασφάλιστων Υπερηλίκων καθώς επίσης και επιδόματος γέννησης και αναπηρικών επιδομάτων από τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το