Τοπικά

Στην τύχη της έχει αφεθεί η Μακρινίτσα – Διαμαρτυρίες από επαγγελματίες του τουρισμού

Η Μακρινίτσα αποτελεί έναν από τους πιο τοπ προορισμούς για διακοπές σε όλη την Ελλάδα. Οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, δηλώνουν ότι το χωριό τους έχει αφεθεί στην τύχη του και διαμαρτύρονται, ζητώντας άμεσες κινήσεις από τους αρμόδιους φορείς, για να αλλάξει αυτή η κατάσταση και η εικόνα του τόπου τους. Από τα βασικά προβλήματα, ελλιπής καθαριότητα και δημοτικός φωτισμός, η οδοσήμανση, η παιδική χαρά, το περίπτερο που έχει αποξηλωθεί, το σιντριβάνι, αλλά και χώροι όπως το θεατράκι και το πλάτωμα με το άγαλμα της Μπασδέκη, που χρειάζονται συντήρηση και καλλωπισμό.

Η «Θ» βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Μακρινίτσα, όπου συναντήθηκε με επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού και συνομίλησε μαζί τους, για τα προβλήματα της περιοχής, απαθανατίζοντας πολλά από αυτά με τον φωτογραφικό φακό.

Χαλασμένο το μηχάνημα πληροφοριών

 

«Έχουμε αρκετά προβλήματα στον τόπο μας. Με τα αδέσποτα σκυλιά, για τα οποία έχουν ακουστεί παντού, υπήρξε μία κίνηση, αλλά και αντιδράσεις, ενώ κάποιοι φιλόζωοι τα έκρυψαν και δεν άφησαν να τα πάρουν. Κάποια αδέσποτα σκυλιά είναι επιθετικά και έχει σχολιαστεί αρνητικά αυτή η κατάσταση από τουρίστες και επισκέπτες, ενώ γινόμαστε δέκτες των παραπόνων τους», σημειώνουν.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα υπάρχει με την οδοσήμανση, για την οποία ζητούν λύση από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες. «Όταν έρχεται κάποιος από τη Λάρισα, Κατερίνη και Αθήνα, δεν φαίνεται τίποτα για το πού βρίσκεται η Μακρινίτσα. Ούτε για Ζαγορά, Τσαγκαράδα, Χάνια κ.λπ. Οι σωστές σημάνσεις βοηθάνε τους τουρίστες. Δεν έχουν σωστή ενημέρωση. Πρέπει να τοποθετηθούν πινακίδες από το αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου, με σωστές χιλιομετρικές αποστάσεις. Επίσης πώς θα έρθουν από Θεσσαλονίκη και Αθήνα προς Βόλο για Ανατολικό, Δυτικό Πήλιο κ.λπ. Δεν είναι δυνατόν να ενημερώνεται ο επισκέπτης μόνο στον Περιφερειακό, για το πώς θα πάει για Αγριά και Πορταριά. Το Πήλιο δεν αποτελείται μόνο από αυτά τα μέρη, αλλά και από άλλα. Πρέπει να δώσουν πολλή έμφαση σε αυτό το κομμάτι, γιατί μιλάμε για τουρισμό», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στην είσοδο της Μακρινίτσας πριν τον κεντρικό πεζόδρομο, υπήρχε ένα περίπτερο, το οποίο γκρεμίστηκε, τοποθετήθηκε μια ταινία, σήμερα έχουν τοποθετηθεί κάγκελα – σιδεριές, αλλά υπάρχει επικινδυνότητα ιδίως για τα παιδιά από τη μια πλευρά.

Η παιδική χαρά, που αποτελεί ίσως τη μοναδική διέξοδο για τα παιδιά, πρέπει να καλλωπιστεί και να συντηρηθεί, ενώ λείπει ένα κομμάτι κάγκελων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα παιδιά, να πέσουν στο κενό. Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα, η παιδική χαρά να είναι ένας άτυπος «σκυλότοπος», στον οποίο πετούν κόκαλα για να φάνε τα ζώα και δυστυχώς και φόλες.

Στο κιόσκι οι ίδιοι ζητούν να φτιαχτεί ένας χώρος αναμονής των πελατών, για να μπορεί ο κάθε ξενοδόχος, να παραλαμβάνει τους πελάτες του, αλλά και για τα παιδιά που περιμένουν πολλές φορές μέσα στη βροχή το λεωφορείο, για να μεταβούν στην Πορταριά.

Επικίνδυνο το σημείο που υπήρχε το περίπτερο

 

Έλλειψη πάρκιν

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί άμεσα, είναι η τοποθέτηση χημικών τουαλετών, αλλά και να γίνει κάτι με το πάρκιν, οι θέσεις του οποίου είναι ελάχιστες σε σχέση με την επισκεψιμότητα. Ίσως, όπως λένε οι επαγγελματίες, η λύση να είναι η περίφημη παράκαμψη Μπράνης.

«Ο δημοτικός φωτισμός είναι ελλιπής και το βράδυ, όταν κλείνουν τα μαγαζιά, οι δρόμοι και τα καλντερίμια πέφτουν σε βαθύ σκοτάδι, όπως και η πλατεία. Πρέπει να τραυματιστεί κάποιος, για να ευαισθητοποιούν;» επισημαίνουν.

Οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν να γίνεται καθαριότητα στον κεντρικό δρόμο και την πλατεία, έστω μία φορά την εβδομάδα, όπως και να κόβονται τα χόρτα, αφού, όπως τόνισαν, πληρώνουν δημοτικά τέλη, χωρίς όμως ανταποδοτικότητα.

Το σιντριβάνι πρέπει να καθαρίζεται τακτικά, διότι γεμίζει φύλλα και σκουπίδια, ενώ το νερό έχει αλλάξει χρώμα.

«Στο σιντριβάνι κάποτε υπήρχε ένα τάσι με μια αλυσίδα, το οποίο χρησιμοποιούνταν από τουρίστες για αναμνηστικές φωτογραφίες», σημειώνουν, ζητώντας την επανατοποθέτησή του.

Στη Μακρινίτσα υπάρχουν δύο σημεία, που χρίζουν καλλωπισμού, όπως για παράδειγμα το εγκαταλειμμένο θεατράκι, ακριβώς κάτω από την κεντρική πλατεία, που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τουρίστες με την καταπληκτική θέα.

Έχουν φανεί τα σίδερα από το πλέγμα στον δρόμο δεξιά του πάρκιν

Όπως επίσης και μια μικρή εξέδρα, όπου έχει στηθεί το άγαλμα Μπασδέκη, το οποίο έχει στρωθεί με χαλίκι, πρέπει να φτιαχτεί και να καλλωπιστεί ο χώρος αυτός.

«Στο κοινοτικό γραφείο υπάρχουν έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων και καλλιτεχνών, που πρέπει να βρουν έναν χώρο, για να εκτεθούν και να είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες και τους τουρίστες», επισημαίνουν.

Οι ίδιοι ζητούν, αν υπάρχει η δυνατότητα, ιδίως σε περιόδους υψηλής τουριστικής κίνησης, την παρουσία κάποιου γιατρού, έστω Παρασκευή και Σάββατο. Σημειώνουν ότι αρκετοί έχουν κάνει μαθήματα πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ, αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα.

Το μηχάνημα πληροφοριών είναι εκτός λειτουργίας και μάλλον χαλασμένο και καλό θα ήταν, είτε να επισκευαστεί, είτε να μπει ένα καινούργιο και να τοποθετηθεί στο κιόσκι, που πρέπει να γίνει στη θέση του περιπτέρου, στην αρχή του κεντρικού δρόμου.

Ακόμη έχουν ζητήσει την τοποθέτηση ενός μηχανήματος ΑΤΜ, κάνοντας ήδη τη σχετική αίτηση σε τράπεζα, ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το ίντερνετ, που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες επαγγελματιών, αλλά και επισκεπτών τουριστών.

Στα χιόνια το κεντρικό οδικό δίκτυο προς Πήλιο καθαρίζεται γρήγορα, ενώ στον δρόμο Πορταριά-Μακρινίτσα αργούν να προχωρήσουν σε εκχιονισμό, με αποτέλεσμα να δέχονται τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες των πελατών τους.

Στο πάρκιν και προς τα δεξιά υπάρχει ένας δρόμος, που οδηγεί προς σπίτια και επαγγελματικούς ξενώνες, ο οποίος είναι τσιμεντοστρωμένος, αλλά δυστυχώς τα σημάδια μη συντήρησής του είναι ορατά, αφού έχουν εμφανιστεί τα σίδερα από τα πλέγματα, που είχαν πέσει κάτω από το τσιμέντο. Σε κάποια σημεία τα σίδερα προεξέχουν και μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε αυτοκίνητα.

 

ΛΟΪΖΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΣ

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το