Τοπικά

Στην Τσαγκαράδα ο Αθ. Λιούπης για τη δενδροχρονολόγηση των πλατάνων

Στην Τσαγκαράδα βρέθηκε ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης με κλιμάκιο εξειδικευμένων επιστημόνων του Οργανισμού ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, για τη δενδροχρονολόγηση, ανάδειξη και καταγραφή, των υπεραιωνόβιων πλάτανων και εμβληματικών δένδρων της περιοχής ως μνημεία της φύσης.
Μετά από προηγούμενη συνάντηση και ενημέρωση, που είχε ο κ. Λιούπης από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιστορικού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών, το Τοπικό Συμβούλιο, τους εκπροσώπους του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου Ν. Μαγνησίας, αλλά και κατοίκους της περιοχής Τσαγκαράδας, αναδείχθηκε η ανάγκη υποστήριξης από τις υπηρεσίες της πολιτείας.
Οι επιστήμονες εξέτασαν αρχικά οπτικά τα υπεραιωνόβια πλατάνια στις πλατείες Αγίας Παρασκευής και Παμμεγίστων Ταξιαρχών, όπως και τα κυπαρίσσια που βρίσκονται στους Ιερούς Ναούς Αγίου Ιωάννου Προδρόμου και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, δένδρα συνυφασμένα με τον βίο των κατοίκων, την ιστορία του Πηλίου, που αποτελούν «σήματα κατατεθέντα» της περιοχής.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ηλικία των υπεραιωνόβιων πλατάνων ξεπερνά την χιλιετία και είναι, όπως και τα κυπαρίσσια, από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος δέντρα στην Ελλάδα. Το επιστημονικό κλιμάκιο θα συλλέξει φυτικά στοιχεία και γενετικό υλικό, στοιχεία απαραίτητα για την ανάδειξη πληροφοριών, όπως της κλιματικής αλλαγής στην πάροδο των αιώνων, από τα υπεραιωνόβια δένδρα δείκτες (Green indicators) που αποτελούν μνημεία της φύσης, κοσμούν τον τόπο μας και αποτελούν πόλο έλξης για την περιοχή.
Επιπλέον, οι επιστήμονες θα δώσουν αφενός κατευθύνσεις για την ορθή διαχείριση, την προστασία και τη βιωσιμότητα των δένδρων και αφετέρου θα συντάξουν φάκελο προς το Δασαρχείο και την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ προκειμένου τα δένδρα να χαρακτηριστούν «μνημειακά» και να τύχουν με επιστημονικά δεδομένα, ανάλογου αναγνωρίσεως ως τοπόσημα της περιοχής, ανοίγοντας τον δρόμο αξιοποίησης μέσω ψηφιακών εφαρμογών και για την τουριστική προβολή της περιοχής σε φυσιολάτρες, σε εξειδικευμένο επιστημονικό και όχι μόνο κοινό.
Ο κ. Λιούπης ευχαρίστησε τον κ. Νικόλαο Θυμάκη, Γεωπόνο στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων, πρώην πρόεδρο του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών και τον κ. Ιωάννη Σπανό, δασολόγο Διευθυντή στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, πρόεδρο της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, οι οποίοι θα κάνουν τη σχετική διερεύνηση – μελέτη, καθώς και τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Χατζηνικολάου, οι οποίοι μετά από την ενημέρωση που είχαν από τον Βουλευτή άμεσα διέθεσαν τους εξειδικευμένους επιστήμονες του Οργανισμού.
Στην αυτοψία παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Ζαγοράς Μουρεσίου κ. Απόστολος Σουλδάτος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Μούτος, από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο οι κ.κ. Νικόλαος Βέης, Νικόλαος Μανόπουλος, Κωνσταντίνος Νικολάου, ο αρχιτέκτονας κ. Αθανάσιος Πριτσάς και κάτοικοι της περιοχής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το