Κόσμος

Στην Κωνσταντινούπολη έκαναν άγαλμα την αγαπημένη γάτα της γειτονιάς

Στην Κωνσταντινούπολη ζουν 125.000 αδέσποτες γάτες και οι κάτοικοι της πόλης τις λατρεύουν και τις θεωρούν κάτι ιερό.

Οι ντόπιοι τις φροντίζουν και η πιο δημοφιλής ανάμεσά τους ήταν ο Tombili (σημαίνει «παχουλός»).

Ο Tombili δεν υπάρχει πια και πλέον εκεί που κούρνιαζε υπάρχει το άγαλμα του.
«Ο Τομπιλί συνήθιζε να ζει εδώ που βρισκόμαστε» λέει ο Μπασάρ Νετσίπογλου, ο αντιδήμαρχος του Καδίκιοϊ. «Τον χάσαμε, την πρώτη μέρα του Αυγούστου.

Οι κάτοικοι της γειτονιάς ξεκίνησαν καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας “θέλουμε να δούμε ένα άγαλμα του Τομπουλί, εδώ”.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, συγκεντρώθηκαν 17.000 υπογραφές και οι δημοτικές αρχές και ο δήμαρχος αποφάσισαν να αναγερθεί εδώ αυτό το γλυπτό» εξήγησε, στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος.

Τα αποκαλυπτήρια του χάλκινου αγάλματος έγιναν χθες, 4 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Η γλύπτρια Σεβάλ Σαχίν τόνισε ότι «ο Τομπιλί αξίζει να γίνει αυτό το γλυπτό πανομοιότυπο με την πόζα που είχε πάρει όταν τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία».

Η περίφημη φωτογραφία είχε τραβηχτεί σε πεζοδρόμιο της συνοικίας Ζιβέρμπεϊ του Καδίκιοϊ και χάρη σ’ αυτήν ο Τομπιλί είχε γίνει σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Χρήστες του ίντερνετ συνήθιζαν, με photoshop, να δημιουργούν διάφορα memes, όπως με το να τοποθετούν ένα ποτήρι ρακί μπροστά στον αραχτό γάτο ή ένα φλιτζάνι τσάι.

Ο θάνατος του Τομπιλί ανακοινώθηκε με σημείωμα που τοποθετήθηκε σε ένα δέντρο, στην οδό Γκιουλέτζ και στο οποίο αναγραφόταν «Θα ζεις στις καρδιές μας».
Δεν είναι τυχαίο. «Αν σκοτώσεις μια γάτα, πρέπει να χτίσεις ένα τζαμί για να κερδίσεις τη συγχώρεση του Αλλάχ» λέει μια τουρκική ρήση. Πιστεύεται ότι οι απαρχές της είναι σε έναν παροιμιόμυθο για τη Μουεζά, την αγαπημένη γάτα του Προφήτη.
Αντί να ταράξει τον ύπνο της (η γάτα κοιμόταν πάνω στο μανίκι του μανδύα προσευχής του Προφήτη), ο Μωάμεθ πήρε ψαλίδι κι έκοψε το μανίκι.
Σύμφωνα με μιαν άλλη εκδοχή της ιστορίας, η Μουεζά έσωσε τον προφήτη από ένα φαρμακερό φίδι, αυτός την χάιδεψε στην πλατούλα κι οι γάτες απέκτησαν την ικανότητα, όταν πέφτουν, να προσγειώνονται στα τέσσερα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το