Τοπικά

“Στοιχειώνουν” στους δρόμους του Βόλου περισσότερα από 200 σαραβαλάκια

autokinito1

Πάνω από 200 εγκαταλελειμμένα οχήματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους δρόμους του Βόλου, ενώ 400 έχουν καταγραφεί από το δήμο την τελευταία χρονιά. Ο αριθμός αυτός αφορά τα εγκαταλελειμμένα οχήματα που εντοπίστηκαν έπειτα από καταγγελίες πολιτών και έχει ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο, γεγονός που σημαίνει οτι ο συνολικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Τα αυτοκίνητα είναι διασπαρμένα σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά κυρίως στις περιφερειακές συνοικίες και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας Καθαριότητας του δήμου Βόλου, από τα τέλη Ιουλίου 2014 που υπογράφηκε η νέα σύμβαση με τον ανάδοχο μέχρι και σήμερα, έχουν απομακρυνθεί από τους δρόμους του Βόλου 80 σαραβαλάκια.
Όπως εξηγεί ο αρμόδιος υπάλληλος Ν. Τσιάνος, ένα αυτοκίνητο καταγράφεται ως εγκαταλελειμμένο όταν γίνει καταγγελία ότι ενοχλεί ή αποτελεί πηγή μόλυνσης. Η διαδικασία που ακολουθείται έχει ως εξής: Γίνεται αυτοψία και μετά από δέκα μέρες περίπου, η υπηρεσία τοποθετεί το ειδικό αυτοκόλλητο με την ημερομηνία καταγραφής και επίσης φωτογραφίζει το αυτοκίνητο. Δίνεται προθεσμία ενενήντα ημερών, σύμφωνα με το νόμο, προκειμένου να απομακρυνθεί από τον ιδιοκτήτη του και, εάν αυτό δεν συμβεί, καλείται γερανός.

ιχ
Συχνά, οι ιδιοκτήτες των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων τα μετακινούν σε κοντινό σημείο και εάν αυτό γίνει αντιληπτό, η υπηρεσία κολλάει και πάλι αυτοκόλλητο με την παλιά ημερομηνία.
Για τα εγκαταλελειμμένα οχήματα που φέρουν πινακίδες, ακολουθείται επίσης η ίδια διαδικασία, όμως μόλις περέλθει το χρονικό διάστημα των 90 ημερών, αναζητείται ο ιδιοκτήτης και παράλληλα υποβάλλεται αίτημα στην αστυνομία να βεβαιώσει ότι το αυτοκίνητο δεν έχει κλαπεί και δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες. “Αν δεν εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες, μετά και τις υπόλοιπες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται, τότε περιμένουμε και πάλι δέκα ημέρες και μετά προχωρούμε στην απομάκρυνση”, αναφέρει ο κ. Τσιάνος.
Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη η προαναφερόμενη διαδικασία για περίπου 40 εγκαταλελειμμένα οχήματα.
Όταν ένα αυτοκίνητο καταλήξει στη μάντρα με την οποία ο δήμος Βόλου έχει συνάψει σύμβαση, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να το πάρει πίσω καταβάλλοντας το ποσό 100 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, μετά από 20 ημέρες το όχημα οδηγείται για διάλυση.
Εξάλλου, συχνό είναι το φαινόμενο, ένα αυτοκίνητο το οποίο έχει καταγραφεί και διαθέτει το ειδικό αυτοκόλλητο που τοποθετεί ο δήμος, να γίνεται στόχος κλοπής από αθίγγανους.
“Πριν καλέσω το γερανό για τη μεταφορά εγκαταλελειμμένου αυτοκινήτου στη μάντρα, κάνω έλεγχο αν είναι εκεί και πολλές φορές διαπιστώνω ότι έχει εξαφανιστεί” αναφέρει ο Νίκος Τσιάνος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το