Κόσμος

Στη Βουλή πάει τη συμφωνία ο Ζάεφ, παρά τη χαμηλή συμμετοχή

Την πλειοψηφία επί των ψηφισάντων επικαλέστηκε στις πρώτες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός των πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, δείχνοντας έτσι το δρόμο που θα ακολουθήσει, παρά την εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα που δεν φαίνεται να ξεπερνά το 36%.
«Η πλειοψηφία των όσων συμμετείχαν ψήφισαν υπέρ του “ναι”», υποστήριξε ο Ζάεφ, και τόνισε πως «οι πολίτες επέλεξαν την ευρωπαϊκή πορεία» της ΠΓΔΜ
Όπως προκύπτει, τουλάχιστον σε μια πρώτη ανάγνωση των δηλώσεών του, ο κ. Ζάεφ θα πάει τη συμφωνία στη Βουλή, και δεν θα πάει σε εκλογές παρά τη χαμηλή συμμετοχή. Κατά συνέπεια, θα αναζητήσει να βρει τους 80 βουλευτές για να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση.
“Η Μακεδονία και οι πολίτες της έδειξαν ότι είναι περήφανοι πολίτες της Ε.Ε. και ψήφισαν με αξιοπρέπεια. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από αυτούς που ψηφίζουν, η ψήφος είναι οριστική και η απόφαση των πολιτών δεν μπορεί να αγνοηθεί. Παρά το μποϊκοτάζ, περιμένω ότι η πλειοψηφία όσων ψήφισαν επέλεξαν το “ναι” και η θέλησή τους πρέπει να γίνει πολιτική δράση στο κοινοβουλιο” σημείωσε.

VMRO: Ανεπιτυχές το δημοψήφισμα
“Ανεπιτυχές” χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο επικεφαλής του VMRO σε δηλώσεις του για το αποτέλεσμα. “Ο Ζάεφ και οι πολιτικές του ηττήθηκαν. Ο αριθμός των πολιτών που απείχε ή ψήφισε κατά του είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνους που είναι υπέρ” ανέφερε ο Μίτσκοσκι.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Αντιφατικό το αποτέλεσμα
“Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας” αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ και προσθέτει:

“Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους. Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα. Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες. Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί”.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το