Τοπικά

Στη Βουλή από το ΚΚΕ οι ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας

????????????????????????????????????

Η υποστελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό, και παραϊατρικό προσωπικό, οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή δυσχεραίνουν επικίνδυνα την παροχή των υπηρεσιών υγείας.

“Η λειτουργία των υπηρεσιών υγείας είναι σε οριακό σημείο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, που αντιμετωπίζει την κάλυψη των αναγκών με υπεράνθρωπες προσπάθειες, ενώ συγχρόνως δεν τους καταβάλλονται οι αμοιβές των εφημεριών.

Οι τεράστιες ελλείψεις των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) έχουν σαν αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η τραγική κατάσταση στα ΚΥ δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα στην πρόληψη, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών των κατοίκων της υπαίθρου.

Συγκεκριμένα:

Στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής υπάρχουν 6 οργανικές θέσεις γιατρών, παρότι οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες, και σε μόνιμη βάση είναι μόνο 2 γιατροί. Δεν υπάρχει μικροβιολογικό και ενώ υπάρχει οργανωμένο οδοντιατρείο δεν υπάρχει οδοντίατρος. Ασθενοφόρο υπάρχει, δεν υπάρχει πλήρωμα, ενώ χρειάζονται 4 οδηγοί (σήμερα είναι μόνο δύο). Οι εφημερίες δεν είναι ασφαλείς λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Υπάρχουν ακόμη σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα (γάζες, γάντια, σύριγγες, μάσκες, βαμβάκι, κ.ά.) που αναγκάζονται να προμηθεύονται οι ίδιοι οι ασθενείς.

Την ίδια τραγική εικόνα παρουσιάζει και το Κ. Υ. Βελεστίνου. Ελλείψεις υλικών, ελλείψεις στα αντιδραστήρια στο μικροβιολογικό, ασθενοφόρο δεν υπάρχει. Στις 11 οργανικές υπηρετούν 8 γιατροί. Δεν υπάρχει κανείς με ειδικότητα (καρδιολόγος, μικροβιολόγος, οδοντίατρος, χειρούργος), ενώ δεν υπάρχει παιδίατρος εδώ και τρία χρόνια.

Η κατάσταση είναι ίδια και στα άλλα Κέντρα Υγείας στο χερσαίο τμήμα της Μαγνησίας, στην Ζαγορά και στον Αλμυρό. Εκεί όμως που οι ελλείψεις και οι συνθήκες λειτουργίας των Κ.Υ. είναι εξαιρετικά επικίνδυνες είναι στο νησιωτικό τμήμα της Μαγνησίας. Τα νησιά βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση και απομονωμένα από τις δευτεροβάθμιες δομές υγείας, ειδικά το χειμώνα λόγω καιρικών συνθηκών ενώ το καλοκαίρι (λόγω της τουριστικής περιόδου) ασφυκτιούν, αδυνατώντας να ανταποκριθούν ακόμη και σε στοιχειώδεις ασφαλείς υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Κ.Υ. Σκιάθου. Σύμφωνα με το ελλιπές υπάρχον οργανόγραμμα θα έπρεπε να έχει 12 γιατρούς, 13 νοσηλευτές, 4 διοικητικούς, 4 οδηγούς ασθενοφόρου και 8 ακόμη άτομα βοηθητικό προσωπικό. Αντ’ αυτών έχει μόνο 5 γιατρούς και 5 νοσηλευτές.

Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα για το Κ.Υ. Σκοπέλου, στο οποίο ανήκει και η ευθύνη λειτουργίας του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου. Από τις 10 οργανικές θέσεις καλύπτονται μόνο 3 με έναν μόνιμο κι έναν αποσπασμένο γιατρό, και με έναν βοηθό ακτινολόγο. Εκτός από τις σοβαρές ελλείψεις, πρόσφατα χτυπήθηκε από τις πλημμύρες το νησί, που καταστρέψανε υποδομές του Κέντρου και που πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν. Επίσης στην Αλόννησο ουσιαστικά δε λειτουργεί το περιφερειακό ιατρείο αφού και οι δυο θέσεις γιατρών παραμένουν κενές – υπάρχει μόνο ένας αγροτικός γιατρός.

Η παραπάνω κατάσταση στις δομές υγείας στο Ν. Μαγνησίας είναι αποτέλεσμα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, που στόχο έχει να υπερασπίσει την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων κατευθύνοντας κεφάλαια, που περικόπτει από τις κοινωνικές υπηρεσίες και την κοινωνική πολιτική, συρρικνώνοντας επικίνδυνα τις δομές στο χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης και υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει:

  • Για την πρόσληψη μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την πλήρη κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων και γενικότερα των αναγκών που υπάρχουν, στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας;
  • Για την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των ΚΥ στη χερσαία και νησιωτική Μαγνησία από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ώστε να καλύπτονται αποκλειστικά δωρεάν, τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι ανασφάλιστοι.
  • Για να καταβληθούν όλα τα οφειλόμενα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και τους γιατρούς νυχτερινά και αργίες, υπερωρίες και εφημερίες”, αναφέρει σε ερώτησή του ο βουλευτής Κώστας Στεργίου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το