Κόσμος

Στη μαύρη λίστα του «σουλτάνου» η ρεπόρτερ που τον έσωσε

Εγινε διάσημη παγκοσμίως ως η δημοσιογράφος που «εμπόδισε το πραξικόπημα στην Τουρκία» βγάζοντας τον πρόεδρο Ερντογάν ζωντανά στον «αέρα», μέσω βιντεοκλήσης, εκείνο το επεισοδιακό βράδυ της 15ης Ιουλίου.

Ηταν από την οθόνη του δικού της κινητού τηλεφώνου, μπροστά στις κάμερες του δικτύου «CNN Turk», που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε βροντερό «παρών», καλώντας τους πολίτες της Τουρκίας να ξεχυθούν στους δρόμους ενάντια στα τανκς… όπερ και εγένετο. Το πραξικόπημα τελικώς απετράπη και η 42χρονη δημοσιογράφος Χαντέ Φιράτ αναβαθμίστηκε σε «ηρωίδα» για τη συμβολή της στην αποκατάσταση της δημοκρατίας.

«Με πήραν τηλέφωνο από το γραφείο του προέδρου Ερντογάν. Και ο πρωθυπουργός με κάλεσε, όπως και υπουργοί και μεγάλος αριθμός βουλευτών, και από το κυβερνών και από το κόμμα της αντιπολίτευσης. Από την επόμενη ημέρα άρχισα να λαμβάνω πάρα πολλά e-mails από όλον τον κόσμο. Απλοί πολίτες με καλούν εδώ στο κανάλι για να με ευχαριστήσουν», δήλωνε η ίδια στο «Εθνος της Κυριακής» τον περασμένο Ιούλιο. Πίσω στο παρόν ωστόσο, μόλις επτά μήνες μετά, ακριβώς η ίδια γυναίκα βρίσκεται ξαφνικά να έχει εκπέσει από το βάθρο της «ηρωίδας»… και πλέον να στοχοποιείται ως «εχθρός» του τουρκικού καθεστώτος.

Στενοί συνεργάτες του Ερντογάν (εκείνοι που πριν από επτά μήνες της έστελναν συγχαρητήρια) εμφανίζονται τώρα να τη φωτογραφίζουν ως «φιλικά προσκείμενη σε πραξικοπηματίες». Η επίθεση μάλιστα εναντίον της ήταν τέτοια ώστε να την οδηγήσει σε παραίτηση από την εφημερίδα «Hurriyet» στην οποία εργαζόταν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες ως ανταποκρίτρια από την Αγκυρα. Ολα ξεκίνησαν στις 25 Φεβρουαρίου, όταν η εφημερίδα «Hurriyet» δημοσίευσε ως «πρώτη είδηση» άρθρο με την υπογραφή της Χαντέ Φιράτ για τη «δύσκολη συμβίωση» ανάμεσα στην κυβέρνηση του AKP και την ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK). Επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, η 42χρονη ρεπόρτερ δημοσίευσε άρθρο με τον τίτλο «επτά απαντήσεις σε επτά επικρίσεις».

Ενόχλησε
Στο πλαίσιο αυτό άφησε να εννοηθεί ότι μέλη της ηγεσίας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «έχουν ενοχληθεί» από τις παρεμβάσεις-επικρίσεις της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας αλλά και των πολιτικών δυνάμεων σε κάποια θέματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό της πρόσφατης απόφασης για την άρση της απαγόρευσης του ισλαμικής μαντίλας στο τουρκικό στράτευμα, μιας απόφασης η οποία φέρεται να ελήφθη (πάντα σύμφωνα με το άρθρο) χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του τουρκικού ΓΕΕΘΑ.

Ως σημεία αντιπαράθεσης παρουσιάζονται στο επίμαχο άρθρο και άλλα στοιχεία, όπως: η πρόσφατη «τουριστική επίσκεψη» της ηγεσίας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στα Ιμια (στην οποία άσκησε κριτική η κεμαλική αντιπολίτευση), κάποιες επαφές Τούρκων στρατηγών με Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά και τα ταξίδια που έχει κάνει ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ μαζί με τον Ερντογάν στο εξωτερικό.

Το άρθρο της Χαντέ Φιράτ με τίτλο «Επτά απαντήσεις σε επτά επικρίσεις», που ενόχλησε τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, οι στρατηγοί εμφανίζονται «ενοχλημένοι» για δύο λόγους: είτε επειδή η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση τους επιβάλλει αποφάσεις (στο θέμα για παράδειγμα της ισλαμικής μαντίλας), είτε επειδή η κεμαλική αντιπολίτευση τους ασκεί κριτική με την κατηγορία ότι έχουν γίνει «κολαούζοι» της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης (για τα κοινά ταξίδια Ακάρ-Ερντογάν κ.ά.).

Και στις δύο περιπτώσεις, είτε άμεσα είτε έμμεσα, το καθεστώς Ερντογάν εμφανίζεται να λειτουργεί σαν βαρίδι στην πλάτη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μια τέτοια εικόνα δεν αρέσει φυσικά καθόλου… στο ίδιο το καθεστώς Ερντογάν το οποίο έσπευσε να αντιδράσει βάζοντας τη «Hurriyet» στο στόχαστρο.

Το τουρκικό κατεστημένο αντεπιτέθηκε εν χορώ. Ο πρόεδρος Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουλμούς, αλλά και ο ηγέτης των εθνικιστών Ντεβλέτ Μπαχτσελί έσπευσαν να κατακεραυνώσουν τον «εχθρό». Ο Ερντογάν δήλωσε «ενοχλημένος» από το δημοσίευμα, το οποίο αποκήρυξε ως «ξεδιάντροπο», «προσβλητικό» και «ασυγχώρητο». Κατηγόρησε τη «Hurriyet» ότι έχει στο παρελθόν στηρίξει στρατιωτικά πραξικοπήματα και προανήγγειλε τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας από την τουρκική Δικαιοσύνη για το πρωτοσέλιδο της 25ης Φεβρουαρίου. Συνδύασε μάλιστα την ημερομηνία δημοσίευσης (τέλη Φεβρουαρίου) με την επέτειο συμπλήρωσης 20 ετών από το μεταμοντέρνο πραξικόπημα του 1997. «Το να εκφοβίζει κανείς την κυβέρνηση μέσω πρωτοσέλιδων τίτλων δεν είναι πια δυνατό στην Τουρκία. Αυτή είναι η παλιά Τουρκία», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Ν. Κουρτουλμούς. Εκείνοι ωστόσο που πραγματικά «ξεσάλωσαν» ανεβάζοντας την αντιπαράθεση στο κόκκινο ήταν κάποιοι από τους στενούς συμβούλους του Ερντογάν, όπως είναι για παράδειγμα «ο βασιλικότερος του βασιλέως» Ιλνούρ Τζεβίκ. Αρθρογραφώντας στη φιλοκαθεστωτική «Daily Sabah», ο Τζεβίκ σκιαγράφησε την εφημερίδα «Hurriyet» ως… φίλα προσκείμενη σε πραξικοπηματίες.

«Τα παλιά χρόνια ο στρατός συνήθιζε να υπαγορεύει σε πολλές εφημερίδες, μεταξύ αυτών και στη “Hurriyet”, ιστορίες ενάντια σε εκλεγμένες κυβερνήσεις… προετοιμάζοντας το έδαφος για πραξικοπήματα. Εάν η τελευταία ιστορία (σ.σ.: στο φύλλο της 25ης Φεβρουαρίου) προήλθε όντως μέσα από πηγές στο στράτευμα, τότε αυτό σημαίνει ότι ακόμη υπάρχουν στοιχεία στις Ενοπλες Δυνάμεις που ορέγονται πραξικοπήματα. Δεν μας εκπλήσσει καθώς υποπτευόμαστε ότι υπάρχουν καλούμενοι κεμαλιστές στο στράτευμα που παρίσταναν ότι δεν πήραν μέρος στο πραξικόπημα, ενώ πήραν, και παραμένουν στις θέσεις τους. Το πρωτοσέλιδο της “Hurriyet” ίσως να αποτελεί δικό τους έργο».

Η παρέμβαση του Τζεβίκ μπορεί να φαντάζει υπερβολική αλλά φανερώνει διαθέσεις εκ μέρους του καθεστώτος. Ο αρθρογράφος της «Daily Sabah» υπογραμμίζει μάλιστα με νόημα ότι υπάρχουν «δυνάμεις εντός της ?Hurriyet? που έχουν την άποψη ότι η Τουρκία θα έπρεπε να κυβερνάται από χούντες και όχι από ηγεσίες εκλεγμένες από τον λαό».

Εκτός «Hurriyet»
Είναι προφανές ότι το καθεστώς βάζει πλέον στο στόχαστρο τη μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα της Τουρκίας. Μένει να φανεί έως πού μπορεί να φτάσει αυτή η στοχοποίηση. Το ενδεχόμενο να τεθεί η «Hurriyet» υπό αναγκαστική διαχείριση-επιτροπεία φαντάζει επί του παρόντος μακρινό. Ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι δεν αναγνωρίζει ούτε «παλαιότερο έντιμο βίο» ούτε προηγούμενες ευεργεσίες. Η 42χρονη δημοσιογράφος Χαντέ Φιράτ, η γυναίκα που έβγαλε τον Τούρκο πρόεδρο στο «γυαλί» το βράδυ του πραξικοπήματος δίνοντάς του την ευκαιρία να απευθυνθεί στον λαό, στοχοποιείται πλέον και η ίδια ως… επίδοξος πραξικοπηματίας.

«Ολες οι κατηγορίες εναντίον μας είναι κακόβουλες», απαντά η εφημερίδα «Hurriyet» με επίσημη ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Προχωρώντας μάλιστα ακόμη παραπέρα, καταγγέλλει «εκστρατεία λιντσαρίσματος» και «δυσφήμησης σε βάρος της Χαντέ Φιράτ» υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για τη δημοσιογράφο που «διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ήττα της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου προστατεύοντας με τη δουλειά της την τουρκική δημοκρατία».

Δεν θα έπρεπε ωστόσο να απορεί κανείς. Είναι, άλλωστε, στην ίδια τη φύση των σουλτάνων να βλέπουν παντού εχθρούς. Η 42χρονη Φιράτ αποτελεί πλέον παρελθόν για τη «Hurriyet». Μαζί της έφυγε από τη θέση του διευθυντή της εφημερίδας και ο Σεντάτ Εργκίν (που παραμένει μόνο ως αρθρογράφος), κάνοντας χώρο για την έλευση στο τιμόνι του Φικρέτ Μπιλά.

 

 

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ

«Η δημοκρατία είναι το σημαντικότερο όλων. Αυτό που εύχομαι είναι να μην ξαναζήσουμε παρόμοια γεγονότα (όπως η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου). Να ζήσουμε σε μια ισχυρή, δημοκρατική χώρα, όπου ο κόσμος θα ζει ευτυχισμένος. Ονειρό μου είναι να συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον», δήλωνε η ίδια η Φιράτ στο «Εθνος της Κυριακής» τον περασμένο Ιούλιο. Τα όνειρά της ωστόσο πλέον… διαψεύδονται.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το