Τοπικά

Στη δημοσιότητα τα έγγραφα που αποδεικνύουν ποιος είχε ζητήσει από το ΤΕΕ πραγματογνωμοσύνη για το έργο της ΕΡΓΗΛ

Τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο πρώην δήμαρχος Π.Σκοτινιώτης συνέταξε το αίτημα προς το ΤΕΕ Μαγνησίας σχετικά με τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για το έργο της ΕΡΓΗΛ, τον Σεπτέμβριο του 2014, κατέθεσε και συμπεριλήφθηκαν στα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου η επικεφαλής της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης» Νατάσα Οικονόμου.

Το αίτημα συντάχθηκε από τον κ. Σκοτινιώτη κατόπιν συνεννόησης με την νεοεκλεγείσα τότε δημοτική αρχή Βόλου και, μάλιστα, το αντίγραφο φέρει την μονογραφή του αναπληρωτή δημάρχου Τ.Μπατζιάκα, αντί του νέου δημάρχου.
Η κ. Οικονόμου κάνει λόγο για αδιαμφισβήτητα γεγονότα, τα οποία η παρούσα δημοτική αρχή κάνει πως τα ξεχνάει, στην προσπάθειά της να οικειοποιηθεί το αίτημα προς το ΤΕΕ για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης.
Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τρία έγγραφα και συγκεκριμένα:
1. το από 11-09-2014 έγγραφο με υπογραφή του τότε προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ, Π. Σκοτινιώτη, προς το ΤΕΕ Μαγνησίας (η νέα, τότε, δημοτική αρχή ανέλαβε τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ στις 19-09-2017),
2. αντίγραφο του ιδίου εγγράφου, με τη συνυπογραφή και του αναπληρωτή δημάρχου, Τ. Μπατζιάκα, και
3. αντίγραφο από τα επίσημα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της 19ης συνεδρίασης Δ.Σ., στις 17-09-2014, όπου ο επικεφαλής της δημοτικής αρχής έκανε ευθέως λόγο για συμβιβασμό με την ΕΡΓΗΛ.

Σε σχέση, ειδικότερα, με την αίτηση της ΔΕΥΑΜΒ προς το ΤΕΕ για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, η κ. Οικονόμου επισήμανε τα ακόλουθα:
Η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ (διοίκηση Σκοτινιώτη), ενεργώντας με αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ΔΕΥΑΜΒ, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να κινήσει και τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία περί δημοσίων έργων διαδικασίες, που δυστυχώς δεν είχαν κινηθεί την εποχή που ολοκληρώθηκε το έργο (2008). Στο πλαίσιο αυτό, συγκρότησε τις δύο (2) κατά νόμο αρμόδιες Επιτροπές, τα πορίσματα των οποίων, με την πιστοποίηση μάλιστα και της ΕΒΕΤΑΜ, καθώς και τις δοκιμές και τους εργαστηριακούς ελέγχους του Τμήματος Ελέγχου Υλικών και Ποιότητας Δημοσίων Έργων Θεσσαλίας, αποκάλυψαν το «μυστικό» που κρυβόταν κάτω από τη γη, ότι δηλαδή ο ανάδοχος του έργου είχε πληρωθεί χρήματα για έργο πολλαπλάσιο από αυτό που πράγματι είχε εκτελέσει, και εξόπλισαν με ισχυρότατα όπλα τη ΔΕΥΑΜΒ στον αγώνα της κατά της ΕΡΓΗΛ. Έτσι, άλλωστε, εξηγείται και το μένος της ΕΡΓΗΛ απέναντι στον πρόεδρο της Επιτροπής Παραλαβής, Ηλία Ξηρακιά, τους τεχνικούς της ΔΕΥΑΜΒ που υπήρξαν μέλη της Επιτροπής και τον Τεχνικό Διευθυντή της Επιχείρησης, που τους «φόρτωσε» με αγωγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Στη συνέχεια, στις επανειλημμένες μετεκλογικές ενημερωτικές συναντήσεις εργασίας μεταξύ του τότε απερχομένου δημάρχου και του τότε νεοεκλεγέντος, σε ορισμένες από τις οποίες μάλιστα ήταν παρόντα και υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ, καθώς και οι νομικοί συνεργάτες των δύο πλευρών, με δεδομένα πλέον τα «όπλα» που είχε στη διάθεσή της η ΔΕΥΑΜΒ με βάση τα πορίσματα των δύο προβλεπομένων από τη νομοθεσία περί δημοσίων έργων Επιτροπών, υπήρξε σύμπτωση στην ανάγκη να ζητηθεί επιπροσθέτως και η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από το ΤΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η θέση της ΔΕΥΑΜΒ έναντι της ΕΡΓΗΛ.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από έγγραφα αλλά και από την ηλεκτρονική αλληλογραφία, ο Π.Σκοτινιώτης συνέταξε το σχετικό έγγραφο-αίτημα προς το ΤΕΕ, στο οποίο ο δικηγόρος που χειριζόταν τότε την «υπόθεση ΕΡΓΗΛ» εκ μέρους της νέας δημοτικής αρχής, έκανε κάποιες οριακές παρεμβάσεις, αφού φυσικά το έγγραφο τέθηκε υπόψη του. Στη συνέχεια, ο Π.Σκοτινιώτης έστειλε το τελικό κείμενο, όπως δηλαδή αυτό είχε διαμορφωθεί μετά και τις παρεμβάσεις του εν λόγω δικηγόρου, στον τότε γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να κατατεθεί στο ΤΕΕ. Επιπλέον και προκειμένου να μην υπάρξει στο μέλλον οποιαδήποτε αμφισβήτηση σε σχέση με το ότι, τόσο η πρωτοβουλία να απευθυνθεί η ΔΕΥΑΜΒ στο ΤΕΕ, όσο και το περιεχόμενο του εγγράφου, είχαν τη σύμφωνη γνώμη και της νέας δημοτικής αρχής, ο Π.Σκοτινιώτης ζήτησε εγγράφως από τον γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΜΒ, πριν σταλεί το έγγραφο στο ΤΕΕ, να ζητηθεί η μονογραφή του αντιγράφου που θα κρατηθεί στην υπηρεσία, και από τον νέο δήμαρχο, όπως και τελικά έγινε, με την υπογραφή, αντ’ αυτού, του αναπληρωτή δημάρχου Τ.Μπατζιάκα.

Αυτά είναι τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα, τα οποία η δημοτική αρχή κάνει πως τα ξεχνάει, στην προσπάθειά της να οικειοποιηθεί το αίτημα προς το ΤΕΕ για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης. Όπως κάνει πως ξεχνάει και το ότι η δημοτική αρχή Σκοτινιώτη ήταν αυτή που έβαλε, για πρώτη φορά, το ΤΕΕ (Διοίκηση Σωκρ.Αναγνώστου) στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ και αυτή που αξιοποίησε, από την πρώτη στιγμή, την παρουσία του εκπροσώπου του στο Δ.Σ. σε σχέση με τον χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης, πέρα από την αποστολή του φακέλου του έργου στο Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων για ολοκληρωμένο έλεγχο από την κατεξοχήν αρμόδια ελεγκτική αρχή.
Εξάλλου, αν ήταν αποκλειστικά επιλογή της παρούσας δημοτικής αρχής η προσφυγή στο ΤΕΕ για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, θα περίμενε να περάσουν λίγες μόλις μέρες και θα υπέβαλλε η ίδια το αίτημα, στις 19-09-2014, όταν ανέλαβε τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ. Δε θα χαλούσε ο κόσμος για λίγες μέρες, όταν, μάλιστα, άφησαν να περάσουν δύο (2) και πλέον ολόκληρα χρόνια από την κατάθεση της πραγματογνωμοσύνης εκ μέρους του ΤΕΕ και τρία (3) σχεδόν χρόνια από την ανάληψη της Διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ, για να δεήσουν να καταθέσουν μόλις χτες (31-07-2017), ενόψει της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο και της πίεσης που ασκήσαμε, αγωγή με τις διεκδικήσεις της ΔΕΥΑΜΒ.

Επισυνάπτονται τα έγγραφα

1.1. 11-09-2014 ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΕΕ ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ

1.2. 11-09-2014 ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΕΕ ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ

1.3. 11-09-2014 ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΕΕ ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ

2.1. 11-09-2014 ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗ – ΜΠΑΤΖΙΑΚΑ

2.2. 11-09-2014 ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗ – ΜΠΑΤΖΙΑΚΑ

2.3. 11-09-2014 ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗ – ΜΠΑΤΖΙΑΚΑ

3.1. 17-09-2014 ΠΡΑΚΤΙΚΑ – ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΕΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ

3.2. 17-09-2014 ΠΡΑΚΤΙΚΑ – ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΕΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το