Οικονομία

Στη «Διαύγεια» τα οικονομικά στοιχεία των ΜΚΟ

mko

Διαφάνεια και στο, μέχρι πρότινος, ομιχλώδες καθεστώς χρηματοδότησης ΜΚΟ και άλλων μη κερδοσκοπικών εταιριών, προσπαθεί να επιβάλει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με διάταξη που έχει εισαγάγει στο νομοσχέδιο για τα Ανοικτά Δεδομένα του Δημοσίου, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.
Έτσι, Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Σωματεία, Ιδρύματα, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ΜΚΟ και λοιποί μη κερδοσκοπικοί φορείς, που επιχορηγούνται από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης με ποσό άνω των 3.000 ευρώ, θα υποχρεούνται να αναρτούν στη «Διαύγεια» τα οικονομικά τους στοιχεία.
Όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη διάταξη, οι παραπάνω φορείς, που επιχορηγούνται από το κράτος με 3.000 ευρώ και άνω, θα πρέπει «να δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα του προγράμματος “Διαύγεια” απολογιστικά στοιχεία δαπανών όπου αναφέρονται τα νόμιμα παραστατικά που αφορούν στο ποσό της επιχορήγησης, με ιδιαίτερη αναφορά του εκδότη και του λήπτη του παραστατικού, καθώς και του αντικειμένου και του ύψους της συναλλαγής».
Σημειώνεται, επίσης, ότι «η παράλειψη της δημοσίευσης των ανωτέρω καταστάσεων συνεπάγεται τον αποκλεισμό των υπόχρεων φορέων από παντός είδους περαιτέρω επιχορήγηση ή χρηματοδότηση από φορείς του δημοσίου».
Επισημαίνεται, ότι με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθορίζεται η διαδικασία πρόσβασης και καταχώρισης στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα του «Προγράμματος Διαύγεια», καθώς και κάθε άλλη αναγκαία διαδικαστική και τεχνική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το