Τοπικά

Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για 14 άτομα στην Αγριά – Στην τελική ευθεία η λειτουργία της από τον Δήμο Βόλου

Τη δική τους στέγη αποκτούν και πάλι τα άτομα με νοητική υστέρηση, καθώς η λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, μετά από προσπάθειες του Δήμου Βόλου, είναι γεγονός.
Η Στέγη (ΣΥΔ) θα μπορεί να φιλοξενήσει άτομα άνω των 18 ετών με νοητική υστέρηση σε ποσοστό 80% και άνω. Η δομή θα στεγαστεί σε κτίρια, που έχουν παραχωρηθεί από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα οποία βρίσκονται στην Παιδόπολη Αγριάς. Τα κτίρια έχουν ανακατασκευαστεί τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά στον αύλειο χώρο, έχει τοποθετηθεί νέος εξοπλισμός και έπιπλα και είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν τους ωφελούμενους. Σημειώνεται ότι έχει εγκριθεί το πρόγραμμα χρηματοδότησης με τίτλο «Στεγή Υποστηριζόμενης Διαβίωσης» από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020 και ο φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Βόλου. Προτεραιότητα στη ΣΥΔ, που θα λειτουργεί σε 12μηνη και 24ωρη βάση, είναι τα άτομα με νοητική υστέρηση και θα αποτελέσει ένα δεύτερο σπίτι για αυτά. «Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης έρχεται να καλύψει τις ανάγκες των οικογενειών», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Θέμης Τζούνης. Όπως εξήγησε, συνολικά στα κτίρια της Στέγης θα διαμένουν 14 άτομα, 8 στο ένα και 6 στο άλλο, ενώ το κατάλληλο προσωπικό θα βρίσκεται στο πλευρό των φιλοξενούμενων. Μάλιστα έχει γίνει ήδη η αποστολή του αιτήματος στον ΑΣΕΠ, για την προκήρυξη πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Από αριστερά η κ. Καλτσά, ο κ. Μπάρδας και ο κ. Τζούνης

Όπως ανέφερε ο κ. Ηλίας Μπάρδας, στέλεχος της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), η δομή είναι κλειστή και οι ωφελούμενοι θα διαμένουν σε αυτή όλη την ημέρα, ενώ θα έχουν εξασφαλισμένη τη διατροφή, την εκπαίδευση, την ιατρική φροντίδα και ό,τι άλλο χρειαστούν. «Μία τέτοια δομή είναι αναγκαία για την πόλη. Η προοπτική της είναι να μπει και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, δηλαδή σίγουρα μέχρι το 2030», σημείωσε. Ο κ. Μπάρδας κάλεσε τους κατοίκους του Βόλου, να στηρίξουν τη δομή και να εμπιστευτούν σε αυτή τα παιδιά τους. Η δομή επιδιώκει άλλωστε την επικοινωνία οικογένειας – παιδιού, ενώ θα δημιουργήσει ελεύθερο χρόνο στις οικογένειες και οι φιλοξενούμενοι θα περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους με εξειδικευμένη υποστήριξη από παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Μάλιστα επισήμανε, ότι στις ιδιωτικές δομές που υπάρχουν ανά την Ελλάδα, οι οικογένειες επιβαρύνονται, με το να καταβάλλουν χρήματα, ενώ αρκετές φορές καταβάλουν και όλο το επίδομα, που λαμβάνουν.

Στον Βόλο όλες οι υπηρεσίες της Στέγης είναι δωρεάν για τους φιλοξενούμενους και τις οικογένειές τους. «Θα μπορούν να στρώνουν τα κρεβάτια τους, να ετοιμάζουν το πρωινό τους μαζί με το προσωπικό, να πηγαίνουν τα πρωινά στις δραστηριότητές τους στα ΚΔΑΠ, θα έχουν τον ειδικό παιδαγωγό, που θα τους απασχολεί και το απόγευμα», πρόσθεσε η κ. Ειρήνη Καλτσά, κοινωνιολόγος στην Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου. Στις 6 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων από τις οικογένειες των δικαιούχων, αλλά θα δοθεί παράταση. Ενημέρωση για τη λειτουργία της Στέγης έχει γίνει και στο Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων ΑΜΕΑ. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή της αίτησης είναι φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας του ωφελούμενου και του δικαστικού συμπαραστάτη, ληξιαρχική πράξη γέννησης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, μία πρόσφατη φωτογραφία, γνωμάτευση του ΚΕΠΑ που να πιστοποιεί το ποσοστό αναπηρίας, ιατρικό ιστορικό από τον γιατρό που παρακολουθεί τον ωφελούμενο, βεβαίωση κοινωνικής λειτουργού. Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Βόλου, στην οδό 2ας Νοεμβρίου με Βασσάνη. Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης αναμένεται να ανοίξει την «αγκαλιά» της το φθινόπωρο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το