Τοπικά

Αντιδράσεις γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου και των Κέντρων Υγείας Μαγνησίας για την πληρωμή των υπερωριών

Αναστάτωση στους γιατρούς του Νοσοκομείου Βόλου και των Κέντρων Υγείας Μαγνησίας, καθώς το τοπίο για την πληρωμή των εφημεριών στα εμβολιαστικά κέντρα είναι «θολό».
Η εντολή που έχει δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες για την πληρωμή, είναι πως θα καταβάλλεται μόνο η υπερωρία του Σαββατοκύριακου και όχι αυτές που πραγματοποιούνται τις καθημερινές. «Πέραν του νόμιμου ωραρίου εργαζόμαστε όλοι σε εξοντωτικές συνθήκες στα εμβολιαστικά κέντρα. Κανείς δεν ξεκαθαρίζει, εάν θα πληρωθούν οι εφημερίες και απλήρωτοι σε αυτές τις συνθήκες είναι απάνθρωπο να εργαζόμαστε», τόνισε η εκπρόσωπος των γιατρών κ. Ηλιάνα Κεράνη. Πραγματοποιούνται εμβολιασμοί τις απογευματινές ώρες, χωρίς να εξασφαλιστεί η πληρωμή της υπερωριακής εργασίας και δεν υπάρχει αποζημίωση σαν εφημερία, κατά τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία.

«Το ωράριο των γιατρών είναι τακτικό πρωινό, 5ήμερο, 7ωρο, 30ωρο. Κανένας δεν θα δεχτεί να απασχολείται στα εμβολιαστικά κέντρα μετά το πέρας του νόμιμου ωραρίου του, εάν δεν υπάρχει ρητή, έγγραφη δέσμευση της διοίκησης, ότι θα αποζημιωθεί. Πρέπει να μας διαβεβαιώσουν εγγράφως για την αποζημίωση της υπερωριακής εργασίας, ως μεικτή εφημερία των γιατρών των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, που απασχολούνται στα εμβολιαστικά κέντρα τις απογευματινές ώρες», σημείωσε. Σε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (Νόμος 4790/2021, άρθρο 38 – ΦΕΚ 48/Α/31-3-2021) αναφέρεται ότι η εργασία των νοσοκομειακών γιατρών στα εμβολιαστικά ιατρεία θα αμείβεται με καθεστώς μεικτής εφημερίας, μόνο στα Κέντρα Υγείας και μόνο τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Όμως η κάθε διοίκηση στις Υγειονομικές Περιφέρεις ακολουθεί διαφορετική τακτική και επιβάλλει να μην υπάρχει πρόσθετη αμοιβή στους γιατρούς, που στελεχώνουν τα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων και επίσης να μην υπάρχει πρόσθετη αμοιβή τις καθημερινές, για τους γιατρούς που στελεχώνουν τα εμβολιαστικά κέντρα των κέντρων υγείας ως τις 10 μ.μ., με τη δικαιολογία του «απογευματινού τακτικού ωραρίου». «Απαιτούμε να εκδοθεί ξεκάθαρη εγκύκλιος, ώστε οι ειδικευμένοι γιατροί που εργάζονται στα εμβολιαστικά ιατρεία, τόσο νοσοκομείων, όσο και των Κέντρων Υγείας ως αργά το βράδυ, τόσο καθημερινές, όσο και σαββατοκύριακα και αργίες, να αμείβονται με καθεστώς μεικτής εφημερίας για κάθε μέρα που απασχολούνται. Αντίστοιχα οι ειδικευόμενοι να αμείβονται με καθεστώς ενεργού εφημερίας», κατέληξε η κ. Κεράνη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το