Πολιτισμός

Στέφανος Χανδέλης:Ζωγραφική με πηγή έμπνευσης ποίηση

 

Η Τέχνη είναι ο τρόπος επικοινωνίας με τον άλλον για τον ζωγράφο Στέφανο Χανδέλη, έργα του οποίου εκτίθενται από χθες το βράδυ στον Χώρο Τέχνης δ. στον Βόλο. Η έκθεση έχει τίτλο «Το Ανοικτό – Ο άνθρωπος και το ζώο», ενώ τα υλικά στα 28 έργα του, είναι λάδια και ακρυλικά σε καμβά και κάποια σε ξύλο. Έργα που δημιουργήθηκαν από το 2012 έως σήμερα και κάποια ξαναδουλεύτηκαν, καθώς, όπως λέει ο ίδιος, ο χρόνος περνά και κάποια πράγματα εμφανίζονται.

Εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στον Χώρο Τέχνης δ. η έκθεση ζωγραφικής με έργα του Στέφανου Χανδέλη και τίτλο «Το Ανοικτό – Ο άνθρωπος και το ζώο». Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του γνωστού δημιουργού που επανέρχεται στον Βόλο, καθώς έχει δώσει ξανά το «παρών» στην πόλη.
Ο ζωγράφος Στέφανος Χανδέλης με αφορμή την έκθεση τόνισε πως «υπήρχε ο χρόνος ώστε να συστήσω στον Βόλο την τεχνοτροπία μου, αλλά ταυτόχρονα να έχει κι ένα κόνσεπτ».
Όπως ο ίδιος εξηγεί, πρόκειται για έργα που δημιουργήθηκαν από το 2012 έως σήμερα και κάποια ξαναδουλεύτηκαν με νέες ιδέες, μιας και «όπως περνά ο χρόνος κάποια πράγματα εμφανίζονται».
Στην έκθεση φιλοξενούνται πάνω από 28 έργα ζωγραφικής, ενώ ο Στέφανος Χανδέλης σημείωσε πως ο τίτλος της έκθεσης ήταν με αφορμή ένα ποίημα του Ράινερ Μαρία Ρίλκε: «Στην Όγδοη Ελεγεία του Ντουίνο, ο ποιητής αναφέρει την έννοια του ανοιχτού, την οποία λέει ότι το ζώο είναι πιο κοντά στο να ενωθεί με το ανοιχτό. Ο άνθρωπος επειδή έχει τη συνείδηση, δεν μπορεί να ενωθεί με την αρμονία του κόσμου».
Τα υλικά που χρησιμοποιεί για τα έργα του, είναι λάδια και ακρυλικά σε καμβά, αλλά και σε ξύλο.
Όσον αφορά στην έμπνευση, ο ζωγράφος επισημαίνει πως έχει σχέση με την πόλη, με τον χρόνο και με τον τόπο.
Για τον ίδιο «η Τέχνη είναι ο τρόπος επικοινωνίας με τον άλλον, το οποίο δεν θέλω να είναι διδακτικός. Θεωρώ πως ο θεατής θα το βιώσει αισθητικά και με ενδιαφέρει η καλλιτεχνικότητα σε όλους τους ανθρώπους».
Ο Στέφανος Χανδέλης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην ΑΣΚΤ (1988-93) με καθηγητή τον Δ. Μυταρά, συνέχισε το 1994 με γλυπτική παρακολουθώντας το εργαστήριο του Θ. Παπαγιάννη, ενώ έχει λάβει διετή υποτροφία από το ΙΚΥ. Από το 1996 έως σήμερα έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με κύριο θέμα το ανθρώπινο σώμα και τη σχέση του με τον χώρο. Η σχέση αυτή και τα όριά της έχει διερευνηθεί και από εικαστικές παρεμβάσεις σε θεατρικές παραστάσεις σε συνεργασία με τον Λευτέρη Βογιατζή στο Θέατρο «Αμόρε».
Στο ίδιο πλαίσιο και στη βάση του αστικού εδάφους – τοπίου ο Στέφανος Χανδέλης εμπλέκεται με τη Νομαδική Αρχιτεκτονική που δρα στην Αθήνα από το 2005 διερευνώντας τον δημόσιο χώρο και πώς το ανθρώπινο σώμα δραστηριοποιείται. Συμμετείχε σε πολλές δράσεις με κεντρικό άξονα τον χώρο και τη δημόσια διαχείρισή του. Διεθνείς παρουσιάσεις, ατομικές και ομαδικές, συμμετοχή στη 15η Διεθνή Biennale Αρχιτεκτονικής στη Βενετία, αλλά και αντίστοιχες στην Ελλάδα και σε διάφορα σημεία της χώρας λειτουργούν στην κατεύθυνση της ομαδικής δημιουργίας που ο ίδιος υπηρετώντας τον μοντερνισμό ξεπερνά την ατομικότητα του καλλιτέχνη. Συμμετέχει σε ανοικτές παρουσιάσεις και ανάλογες δράσεις με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή στη διαδικτυακή έκθεση 200 χρόνια ασφυξία, επιμέλεια ομάδα ΦΥΤΑ με την video performance 1821 Επανάσταση.
Η έκθεση έργων του Στέφανου Χανδέλη στον Χώρο Τέχνης δ. θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου και θα λειτουργεί: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 και 18.30 – 21.00, Σάββατο 11.00 – 14.30.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το