Πολιτισμός

Σταυρούλα Μαστρογιάννη: Διαχρονική γοητεία πίσω από τον μπερντέ του Καραγκιόζη

 

Χάρη στην εξαιρετική δουλειά που γίνεται πολλά χρόνια τώρα στο εργαστήρι κουκλοθέατρου και θεάτρου σκιών «Κουκλοπέδιο» του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς, δεκάδες παιδιά της περιοχής έρχονται σε επαφή μεταξύ άλλων και με τον Καραγκιόζη. Πίσω από τον μπερντέ και τη διαχρονική γοητεία που κρύβουν οι φιγούρες, αναβιώνει μία μορφή λαϊκής τέχνης, που εξακολουθεί να έχει απήχηση μέχρι και σήμερα. Η παιδαγωγός και ιστορικός τέχνης, κ. Σταυρούλα Μαστρογιάννη, η οποία είναι υπεύθυνη του «Κουκλοπέδιου», μίλησε για την παράσταση που θα δοθεί μεθαύριο στο Χόρτο Πηλίου.

Με τη συμμετοχή παιδιών που δίνουν το «παρών» στο εργαστήριο, την Παρασκευή 15 Ιουλίου, στις 20.30, στο πλαίσιο του 38ου Φεστιβάλ Χόρτου του Ιδρύματος Αγγελίνη – Χατζηνίκου, θα προβληθεί η παράσταση «Ο Καραγκιόζης κι η μεγάλη βεγγέρα». Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι οι μαθητές της κ. Μαστρογιάννη έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου το «στήσιμο» του πρωτότυπου concept. Πέρα από την κατασκευή των φιγούρων και των σκηνικών, «πατώντας» πάνω στη σπουδαία παρακαταθήκη που άφησαν καραγκιοζοπαίκτες, όπως οι Χρήστος Χαρίδημος και Σωτήρης Σπαθάρης, έγραψαν επίσης τους διαλόγους του έργου. Στα συν της παράστασης είναι και η συνοδεία ζωντανής μουσικής, αφού τετραμελής παραδοσιακή ορχήστρα αποτελούμενη από τους Ζήση Γεωργαλιό (κανονάκι), Τάσο Λιλή (βιολί – τραγούδι), Ιωάννη Κουλιανό (λαούτο) και Φανή Μπαρμπή (κρουστά – τραγούδι), θα «ντύσει» με τους ήχους της τη… βεγγέρα του Καραγκιόζη.
Λίγο πριν το ραντεβού επί σκηνής και την καλλιτεχνική μυσταγωγία που υπόσχονται όλοι οι συντελεστές της παράστασης, η κ. Μαστρογιάννη μίλησε για τη δουλειά που γίνεται στο εργαστήριο θεάτρου σκιών και την επίδραση του Καραγκιόζη στα παιδιά, επισημαίνοντας πως ο αυθεντικότερος, ίσως, ήρωας της ελληνικής λαϊκής τέχνης, εξακολουθεί να χαίρει μεγάλης εκτίμησης. «Δεχθήκαμε με χαρά την πρόσκληση του κ. Νίκου Αδρασκέλα (σ.σ. πρόκειται για τον γραμματέα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αγγελίνη – Χατζηνίκου) και θα λάβουμε μέρος για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Χόρτου», είπε στην αρχή της συζήτησης, για να προσθέσει: «Τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή, αφού ο Καραγκιόζης είναι ένα θέαμα που έχει κοινό όλων των ηλικιών. Και ειδικά στο Χόρτο αυτή την περίοδο, με τους ξένους τουρίστες που διαμένουν, αρκετοί θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν για πρώτη φορά μία παράσταση θεάτρου σκιών. Θα είναι μία ωραία συγκυρία, τόσο για τα παιδιά που θα παίξουν, όσο και για τους θεατές».
Στη συνέχεια η κ. Μαστρογιάννη, αναφέρθηκε στην προσέγγιση που επιχειρεί γύρω από τη συγκεκριμένη τέχνη: «Τα παιδιά έχουν κάνει τα πάντα. Έγραψαν το σενάριο, κατασκεύασαν τις φιγούρες, όλα έχουν περάσει από τα δικά τους χέρια. Φυσικά αυτό προέκυψε μέσα από αρκετή δουλειά στο εργαστήριο. Για παράδειγμα, μελέτησαν αυθεντικές φιγούρες του Σπαθάρη και του Χαρίδημου, του οποίου μάλιστα πιο παλιά έτυχε να παρακολουθήσω κι εγώ η ίδια κάποια μαθήματά του. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλα τα παιδιά έχουν μεγάλη αγάπη γι’ αυτό που κάνουν, ενώ το γεγονός ότι πρέπει να «πατήσουν» πάνω στα όρια που επιτάσσει το παραδοσιακό λαϊκό θέατρο, επιτρέπει στους μαθητές να αναπτύσσουν έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης».
Κλείνοντας, έκανε έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και τη συνεργασία της με το Ίδρυμα Πορφυρογένη στην Αγριά την τελευταία δωδεκαετία: «Πίσω από όλα βρίσκεται το Πορφυρογένειο Ίδρυμα και ειδικά η κ. Κατερίνα Πορφυρογένη, που μας στηρίζει και φιλοξενεί όλα τα εργαστήριά μας, καθώς πέρα από το κουκλοθέατρο και το θέατρο σκιών, κάνουμε επίσης δημιουργική γραφή. Από εκεί και πέρα, έχουμε σταθερούς μαθητές σε όλες τις ομάδες, οι οποίοι δουλεύουν με μεγάλο ενθουσιασμό, Στη γιορτή που κάναμε πρόσφατα για το κλείσιμο της χρονιάς, στα μάτια των παιδιών, αλλά και των γονέων που επίσης μας βοήθησαν, ήταν ορατό πως υπάρχει μία πνοή σε όλο αυτό που επιτελούμε δώδεκα χρόνια τώρα. Αυτή είναι η καλύτερη ανταμοιβή και πέρα από το παιδαγωγικό κομμάτι, έχω ανακαλύψει δρόμους που μου ταιριάζουν πολύ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το