Οικονομία

Σταθάκης κατά Κωνσταντινόπουλου για το ΕΣΠΑ: Μάλλον δεν γνωρίζετε τίποτα για το θέμα

Σταθάκης

Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία συνεχίστηκε σήμερα, αυτή τη φορά με την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ> Ειδικότερα όπως υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερα από ένα δις ευρώ δεν έχουν απορροφηθεί και κινδυνεύουν να χαθούν. Ο Γιώργος Σταθάκης ανέλαβε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στην κριτική που άσκησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στον Αλέξη Τσίπρα για τις εξαγγελίες του σχετικά με τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της αναδιανομής κοινοτικών πόρων.

Ο κ. Σταθάκης στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «ο όψιμος υφυπουργός επί του ΕΣΠΑ μάλλον δεν γνωρίζει τίποτα για το ΕΣΠΑ» αναφέροντας δηκτικά ότι «περιχαρής» δηλώνει πως «τα χρήματα του παλιού ΕΣΠΑ είναι δεσμευμένα σε προγράμματα απασχόλησης, το έκτακτο πρόγραμμα απασχόλησης των 500 εκατομμυρίων ευρώ είναι επίσης δεσμευμένο σε προγράμματα απασχόλησης και πρόλαβε σε ένα μήνα να κλειδώσει και το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 με τον προσωπικό σχεδιασμό του».

Γι ‘ αυτό και τον καλεί «να δημοσιοποιήσει πόσες φορές, πότε και σε τι έκταση έγιναν αναθεωρήσεις στο παλιό ΕΣΠΑ ανάμεσα στο 2007 και το 2013. Εάν αυτές ήταν πολλές και μεγάλης έκτασης τότε μπορεί να αφήσει τη μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να σχεδιάσει ένα ενιαίο πρόγραμμα απασχόλησης με πνοή και αποτέλεσμα».

Όπως σημείωναν στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότερα από 1 δισ. παραμένουν χωρίς απορρόφηση και κινδυνεύουν να χαθούν αν δεν υπάρξει άμεσος επανασχεδιασμός για να προχωρήσει η αξιοποίησή τους καθώς 1,5 δισ. ευρώ «πάρκαραν» οι «ειδικοί» των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο ΕΤΕΑΝ πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα βοηθούσαν τις επιχειρήσεις και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι το ΠΕΠ Αττικής προχωρά σε εκκαθάριση της λίστας των μη συμβασιοποιημένων έργων ενώ υπάρχουν και 700 εκατ. που μένει να υλοποιηθούν από το πρόγραμμα και τα οποία μπορούν να επανασχεδιαστούν με καθαρό κοινωνικό προσανατολισμό και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Αυτό ισχύει για όλα τα Περιφερειακά και Τομεακά Προγράμματα της χρηματοδοτικής περιόδου 2007-2013» σημείωναν.

Σε ό,τι αφορά το ΣΕΣ 2014-2020, το νέο ΕΣΠΑ, δηλαδή, οι εμπροσθοβαρείς πληρωμές για έργα κοινωνικής συνοχής είναι ένα δεδομένο, αλλά το σύνολο των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων που έχουν κατατεθεί, είναι σε διαπραγμάτευση με την ΕΕ και τίποτα δεν είναι δεδομένο ακόμα, σημείωναν τα ίδια στελέχη.

«Ευχόμαστε ο κ. υφυπουργός να προχωρήσει σε βαθειά πολιτική ανάγνωση και του τρέχοντος πλαισίου της εφαρμογής του ΕΣΠΑ αλλά και σε λεπτομερή κατανόηση του νέου ΕΣΠΑ και των κοινωνικών αναγκαιοτήτων» κατέληγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το