Ελλάδα

Αντ. Σαμαράς: Δεν θα υπάρξει δημοκρατία της Βαϊμάρης για την Ελλάδα

ΣΑΜΑΡΑΣ-ΟΜΙΛΙΑ

Τους κινδύνους που συνιστούν για τη δημοκρατία ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα “Δημοκρατία υπό πίεση”, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός έχασαν την ευκαιρία να ενισχυθούν στα χρόνια της κρίσης. Τώρα που ξεφεύγουμε από την κρίση θα υποχωρήσουν. Δεν γνωρίζω πολλές κοινωνίες που θα μπορούσαν να αντέξουν τόσο ριζικές μεταρρυθμίσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Παρά τα δίκαια παράπονα ο ελληνικός λαός δεν αγκάλιασε τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό. Δεν θα υπάρξει Δημοκρατία της Βαϊμάρης για την Ελλάδα. Η Ελλάδα επέστρεψε αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται» είπε. Εκτίμησε ότι «οι εχθροί των μεταρρυθμίσεων ετοιμάζουν την τελευταία τους επίθεση, κάνουν ό,τι μπορούν με ψεύτικες υποσχέσεις για γρήγορες λύσεις όμως όσο περισσότερο προσπαθούν να πείσουν ότι είναι αξιόπιστη εναλλακτική τόσο περισσότερο εκτίθενται».«Τα όσα πετύχαμε δεν μπορούν να θυσιαστούν στον βωμό του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού» τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς έκανε έναν σύντομο απολογισμό της διετίας και σημείωσε πως το 2015 θα έχει επιτευχθεί η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ. Εξέφρασε και την ευγνωμοσύνη του στους εταίρους της χώρας στην υποστήριξή τους και διαβεβαίωσε πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.  Αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται η δημοκρατία από τις μεταρρυθμίσεις, υποστήριξε πως το πρόβλημα είναι όταν αποτυγχάνουν οι διορθωτικοί μηχανισμοί.
«Σε περιόδους κρίσης έχουμε δύο αποσταθεροποιητικούς παράγοντες που εξασθενούν τη δημοκρατία και τον κοινωνικό ιστό: ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός. Έχουν διαφορετικά πρόσωπα αν και κάποιες φορές είναι αλληλένδετα, σκορπούν τον φόβο και την απογοήτευση αναπτύσσουν θεωρίες συνωμοσίας» είπε.
Όπως είπε ο συνδυασμός αυτών δημιουργεί την τέλεια συνταγή για την κοινωνική κατάρρευση.
«Ο λαϊκισμός βασίζεται σε γλυκά ψέματα, σε μη τεκμηριωμένα ψεύδη που οδηγούν στην κοινωνική ταραχή ο εξτρεμισμός στο μίσος και στην βία, τροφοδοτεί την φωτιά του λαϊκισμού και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Τί κάνουμε για να αποτρέψουμε τα δύο κακά; καταπολεμούμε τα ψέματα με την αλήθεια. Κάνουμε μεταρρυθμίσεις, θεσπίζουμε την εθνική ενότητα και την κοινωνική συνοχή. Δεν μπορούμε να τα διορθώσουμε όλα εν μία νυκτί. Πρέπει κατ’ αρχήν να καταλάβουν οι άνθρωποι τι προσφέρουν οι μεταρρυθμίσεις. Απαιτείται χρόνος. Επίσης χωρίς δημοκρατική νομιμότητα κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν θα πετύχει. Καθένας μπορεί να μιλήσει για έκτακτες συνθήκες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το