Τοπικά

Στάση εργασίας στην ΕΡΤ

Τα Διοικητικά Συμβούλια των δημοσιογραφικών Ενώσεων και των Σωματείων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικούς, καλλιτεχνικές ειδικότητες, απαιρούν να σταματήσει επιτέλους η ασυδοσία με τις εκατοντάδες συμβάσεις έργου και την εργολαβική απασχόληση στην ΕΡΤ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση:
Μόνο στο Δ.Σ. της 14ης Δεκεμβρίου εγκρίθηκαν 287 συμβάσεις έργου. Παραμένει άγνωστο πόσοι εργάζονται μέσω εργολαβικών εταιριών καθώς η διοίκηση της ΕΡΤ επιμένει να μην δίνει στοιχεία παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα της ΕΣΗΕΑ, των Σωματείων και των εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ. Κρατάει ως «απόρρητα», ακόμη και από τις ίδιες τις υπηρεσίες της, τα αναλυτικά κοστολόγια των μικτών παραγωγών, καταστρατηγώντας κάθε έννοια διαφάνειας και λογοδοσίας. Επιχειρεί δε να καλύψει ανοίγματα, τερματίζοντας μονομερώς τις συμβάσεις όσων συμπληρώνουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης χωρίς να αναπληρώνει τα κενά σε οργανικές θέσεις και προχωρώντας σε αμετροεπείς, σε βάρος πάντα των εργαζόμενων, όπως η κατάργηση της νόμιμης διανυκτέρευσης για μετακινήσεις άνω των 160 χιλιομέτρων και μονομελή ενοικιαζόμενα συνεργεία. Πετάει στο δρόμο καταξιωμένους μουσικούς υποβαθμίζοντας τα μουσικά σύνολα.
Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η αναίτια και άδικη μη ανανέωση της συμβάσης χαμηλοαμοιβόμενης δημοσιογράφου είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Οι δημοσιογραφικές ενώσεις και τα σωματεία της ΕΡΤ πραγματοποιούμε στάση εργασίας την Τετάρτη, 28/12/2022 από τις 13.00 έως τις 16.00 με κεντρικά αιτήματα:
· Ανανέωση της σύμβασης της χαμηλοαμοιβόμενης δημοσιογράφου του ελεύθερου ρεπορτάζ Δήμητρας Σέκη.
· Συμβάσεις πλήρους, εξαρτημένης εργασίας για τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Όχι άλλοι όμηροι συμβασιούχοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι. Η εργασιακή ανασφάλεια στα ΜΜΕ, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, απειλεί την ποιότητα της ενημέρωσης και κατ’ επέκταση της Δημοκρατίας.
· Διαφάνεια και λογοδοσία. Η ΕΡΤ πρέπει να απαντήσει επιτέλους πόσους απασχολεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και πόσους μέσω εργολαβικών εταιριών. Αναλυτικά κοστολόγια για όλες τις παραγωγές.
· Διαδικασία κάλυψης, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, των οργανικών κενών που προκύπτουν από την μονομερή απομάκρυνση όσων συμπληρώνουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Καμία απόλυση έως τότε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το