Τοπικά

Στα «όριά» τους οι γιατροί της Χειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Βόλου

 

«Το ποτήρι ξεχείλισε» δηλώνει ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου Δημήτρης Λύτρας, ο οποίος χθες ενημέρωσε τη διοίκηση του «Αχιλλοπούλειου» και όχι μόνο ότι τον Σεπτέμβριο η Κλινική, σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών, θα λειτουργήσει με τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια που μπορούν να δουλέψουν οι γιατροί, ωστόσο, για πέντε ημέρες – καθημερινές δεν θα υπάρχει εφημέρευση στην Κλινική.
Ο διευθυντής ενημέρωσε τόσο την Εισαγγελία, όσο και την Επιθεώρηση Εργασίας και τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, ενώ σε δηλώσεις του στη «Θ» ο κ. Λύτρας δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή στη Χειρουργική υπηρετούν 5 γιατροί σε σύνολο 10 οργανικών θέσεων. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο ποσοστό υποστελέχωσης τα τελευταία 13 χρόνια που είμαι στο Νοσοκομείο, Αυτοί οι πέντε άνθρωποι, λειτουργούμε υπό συνθήκες 12 – 13 εφημερίες τους τελευταίους 15 μήνες υπερβαίνοντας το θεσμοθετημένο ωράριο».
Μάλιστα, ο κ. Λύτρας επισημαίνει ότι «αν εφαρμόσουμε το ωράριο θα έπρεπε η Κλινική να υποβαθμιστεί έως να κλείσει. Λειτουργούμε ενάμιση χρόνο υπό αυτές τις συνθήκες. Ζητήσαμε έξτρα ενίσχυση από την άνοιξη για να καλυφτούν αυτά τα κενά και να υπάρξει ενίσχυση της Κλινικής. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν στην πρόσφατη προκήρυξη που δεν προβλέφθηκε καμία θέση για τη Χειρουργική, παρά μόνο μια θέση παθολόγου και καρδιολόγου. Από όλους μας αυτό ερμηνεύτηκε ως αδιαφορία για το λειτούργημά μας, το έργο μας, τον κόπο μας κι αποφασίσαμε να σταματήσουμε να λειτουργούμε με το φιλότιμο».
Ο διευθυντής σημείωσε ότι έχει ετοιμαστεί ένα πλάνο εφημεριών για τον Σεπτέμβριο με τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια, ωστόσο, μένουν ακάλυπτες πέντε καθημερινές όπου δεν θα υπάρχει κανένας εφημερεύων γιατρός. «Ενημέρωσα θεσμικά και τη διοίκηση του Νοσοκομείου και την Εισαγγελία Βόλου και την Επιθεώρηση Εργασίας και τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας κι αύριο – σήμερα το πρωί καταθέτω το πρόγραμμα εφημέρευσης. Ή θα πρέπει να έρθουν γιατροί από άλλα νοσοκομεία ή να έρθουν ιδιώτες γιατροί. Εμείς ήμασταν μέχρι εδώ» τονίζει, κάνοντας λόγο για επιτηδευμένη αδιαφορία.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΣΑ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το