Τοπικά

«Στα ίχνη μιας κρυμμένης πόλης» στον λόφο Γορίτσας

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου της Γορίτσας σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Π.Ε. Νομού Μαγνησίας.
Το θέμα της διετίας 2017-2018 αφορά στην ευρωπαϊκή πόλη και έχει τίτλο «ΠΟΛ(ε)ΙΣ».
Για τον λόγο αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είχε τίτλο «Στα ίχνη μιας κρυμμένης πόλης» και εστίαζε στα βασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία της ελληνιστικής πόλης που βρίσκεται στον λόφο της Γορίτσας. Στο πρόγραμμα συμμετείχε η Στ’ τάξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και τα παιδιά ανακάλυψαν τα όρια της πόλης ανιχνεύοντας τα τείχη και τους πύργους. Γνώρισαν τον πολεοδομικό της σχεδιασμό, οριοθέτησαν δρόμους, οικοδομικά τετράγωνα, πλατείες, τμήματα του αποχετευτικού συστήματος της πόλης και μελέτησαν ευρήματα που δείχνουν τον τρόπο ζωής και τις καθημερινές ασχολίες των κατοίκων της.

Στη συνέχεια ταξινόμησαν τα ευρήματα αυτά στα αντίστοιχα δωμάτια μιας τυπικής ελληνιστικής οικίας της Γορίτσας.
Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό υλικό, ποικίλες ψηφιακές εφαρμογές, καθώς και τρισδιάστατες απεικονίσεις.
Η ομάδα εργασίας που σχεδίασε και υλοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι οι υπάλληλοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας: Ευμορφία Τσιαμάγκα, μουσειοπαιδαγωγός, Ιωάννα Μαμαλούδη, Μαριάνθη Ραφτοπούλου και Μιχάλης Ανετάκης, αρχαιολόγοι.
Να σημειωθεί ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έλαβε χώρα στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου της Γορίτσας ενόψει των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 άλλαξε ημέρα και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, ώστε να διευκολυνθεί το σχολείο και να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για την 5η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το