Τοπικά

Στα χνάρια των Πορφυρογένηδων στον τόπο και στο χρόνο – Ερευνητική εργασία μαθητών του Γενικού Λυκείου Αγριάς

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση βιβλίου θα γίνει το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου στις 7.30 μμ στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς . Πρόκειται για την ερευνητική εργασία των μαθητών του Γενικού Λυκείου Αγριάς που ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, απέκτησε συνέχεια χάρη στην προσπάθεια των καθηγητών του Λυκείου Δημήτρη Ευαγγελόπουλου , Γεωργίου Καμπλιώνη και Δήμητρας Λιαπή και την πολύτιμη αρωγή του Πορφυρογένειου Ιδρύματος και το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας έφτασε η ώρα να αποτυπωθεί σε μελάνι και χαρτί και να είναι έτοιμο να ταξιδεύσει στο χρόνο για να μπορούν οι μελλοντικοί κάτοικοι της περιοχής μας να γίνονται κοινωνοί της ιστορίας του τόπου μας και να γνωρίσουν ιστορικές φυσιογνωμίες που με το πέρασμα τους συνέβαλλαν ο καθένας με τον τρόπο του να αφήσουν το διαχρονικό αποτύπωμα τους.

Η ιστορία ξεκινάει διακόσια χρόνια πριν, όταν ο Νικόλαος, παιδί ακόμη, φεύγει από την ορεινή Δράκεια του τουρκοκρατούμενου Πηλίου για να περιπλανηθεί ανά την Οθωμανική Αυτοκρατορία, σε μέρη όπου κατοικούσαν Έλληνες. Στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες θα μορφωθεί και αφού διαπρέψει ως δάσκαλος στη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης και στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, επιστρέφει στη γενέτειρά του για να πολεμήσει τους Τούρκους, να κάνει οικογένεια και να μεταδώσει στα παιδιά του τούς καρπούς των πλούσιων βιωμάτων του. Ο πρωτότοκος γιος, ο Περικλής, ακολουθεί τα βήματα του πατέρα και μετοικεί στην Σμύρνη, ο δεύτερος, ο Ναπολέων, αποκτά εμπειρίες ζωής, επαγγελματικές και όχι μόνο, στο μυθικό Παρίσι της belle époque. Επιστρέφοντας στην Αγριά, αρχές του 20ού αιώνα, ήταν η σειρά του να αποκατασταθεί επαγγελματικά στον ανερχόμενο τραπεζικό κλάδο και να κάνει οικογένεια.

Από τα τρία παιδιά του Ναπολέοντα, η Λιλίκα, η μικρότερη, παίρνει πτυχίο χημικού, και στον τομέα αυτόν θα εργαστεί. Οι δύο γιοι, ο Νίκος και ο Μιλτιάδης, θα αφιερώσουν τη ζωή τους σ’ αυτό που ο καθένας τους πιστεύει καλύτερο για την πατρίδα και τον άνθρωπο: ο Νίκος στον χρηματοοικονομικό τομέα, ως φωτισμένος διοικητής τραπέζης, διορατικός, αδέκαστος, να προωθεί πρωτοπόρες ιδέες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ο Μιλτιάδης, ικανότατος νομικός με προοπτικές για ένα λαμπρό επαγγελματικό μέλλον, θα επιλέξει να ακολουθήσει το δικό του όραμα, αυτό της στράτευσης για έναν κόσμο πιο δίκαιο.

Ακολουθώντας, μέσα από την εργασία αυτή, τα χνάρια των Πορφυρογένηδων, της ονομαστής οικογένειας από τη Δράκεια του Πηλίου, ταξιδεύουμε τρεις γενιές πίσω στον χρόνο, στον 19ο αιώνα αλλά και στον «σύντομο» 20ό αιώνα. Με ορμητήριο την Δράκεια και την Αγριά, παρακολουθούμε τα τολμηρά βήματα του Νικολάου, του Ναπολέοντα, του Νίκου, του Μιλτιάδη στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, στην Κωνσταντινούπολη, στην Σμύρνη, στο Παρίσι, στην Λωζάνη, στην Πράγα… και βιώνουμε τα ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την εποχή τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το