Πολιτισμός

Σπονδυλωτή αναδρομική έκθεση σε δύο χώρους πολιτισμού με έργα του καλλιτέχνη Μάρκου Καμπάνη

Συνεχίζεται η διπλή αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Μάρκου Καμπάνη στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» με θέμα «Ζωγραφική στο Άγιον Όρος» και στον Χώρο Τέχνης «δ.» με θέμα «Το Μουσείο των Δέντρων» και «365».
Την έκθεση συνδιοργανώνουν η «Μαγνήτων Κιβωτός» και ο Χώρος Τέχνης «δ.», με την ευγενική υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου.
Η διάρκεια των εκθέσεων και στους δύο χώρους είναι έως 7 Νοεμβρίου, με ώρες λειτουργίας Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο», Τρίτη έως Παρασκευή, 10.00 έως 13.00 και 18.00 έως 21.00, Χώρος Τέχνης «δ.», Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 11.00 έως 14.00 και 18.00 έως 21.00.

O ζωγράφος Μάρκος Καμπάνης εκθέτει για πρώτη φορά στην πόλη του Βόλου σε μια σπονδυλωτή αναδρομική έκθεση, που θα φιλοξενηθεί σε δύο διαφορετικούς χώρους πολιτισμού. Πρόκειται για έργα του καλλιτέχνη, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε τρεις διαφορετικές παλαιότερες εκθέσεις του.
Οι επισκέπτες του Κέντρου Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, χαρακτικά, εικονογραφήσεις βιβλίων από τον καλλιτέχνη, καθώς και φωτογραφικές αναπαραγωγές από τοιχογραφικά σύνολα μοναστηριών του Όρους, και να διαπιστώσουν ότι οι ποικίλες οπτικές γωνίες, από τις οποίες προσεγγίζει μοναστήρια και φύση ο καλλιτέχνης, μαρτυρούν μιαν ανήσυχη ψυχή κι ένα εξίσου ανήσυχο μάτι που αναζητεί με χίλιους τρόπους να αποδώσει την ατμόσφαιρα, τη θρησκευτικότητα, τον αναχωρητισμό, τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο και μύρια άλλα, είτε μέσα από τις οξείες αντιθέσεις του άσπρου-μαύρου στη χαρακτική είτε μέσα από τις πλούσιες εναλλαγές του χρώματος στη ζωγραφική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάρκος Καμπάνης ανήκει στους ανανεωτές της εκκλησιαστικής μας ζωγραφικής, καθώς πατά γερά στην παράδοση αιώνων, χωρίς όμως να τη χειρίζεται μιμητικά, αλλά συνθέτοντας ένα προσωπικό ζωγραφικό παράδειγμα.
Παράλληλα, στον Χώρο Τέχνης «δ.» οι επισκέπτες, συνεχίζοντας τη γνωριμία με το πλούσιο έργο του Μάρκου Καμπάνη, θα δουν μια επιλογή έργων από δύο σειρές του, «Το μουσείο των Δέντρων» και «365». Το «Μουσείο των Δέντρων» πραγματεύεται την ίδια την ιστορία της τέχνης μέσα από αναπαραστάσεις δέντρων από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Επιπλέον, στη σειρά «365» παρουσιάζονται έργα ζωγραφισμένα ένα κάθε μέρα κατά τη διάρκεια ενός έτους. Ακολουθεί στην πράξη το ρητό που αποδίδεται στον αρχαίο ζωγράφο Απελλή: «Ούτε μέρα χωρίς γραμμή».
Τα 365 έργα φιλοτεχνήθηκαν από τον Μάιο του 2012 έως τον Μάιο του 2013, χωρίς θεματικό, στυλιστικό ή τεχνικό περιορισμό. Είναι έργα μικρών διαστάσεων, 20Χ20 και 20Χ25 εκ., με μια μεγάλη ποικιλία τόσο θεμάτων, όσο και τεχνικών (σχέδια, ακρυλικά, τοιχογραφίες, μονοτυπίες, ψηφιακές εκτυπώσεις κ.ά.).
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει η κ. Μαίρη Μιχαηλίδου σε συνεργασία με τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το