Οικονομία

«Σπίτι μου»: Στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 1% σε νέους και δόση 275 ευρώ – Μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων

Στη χορήγηση χαμηλότοκών δανείων σε νέους για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι προχωρά η κυβέρνηση από το πρώτο τρίμηνο του 2023, όπως ανακοινώθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο το προγράμματος Κοινωνικής Στέγασης, με την ονομασία «Σπίτι μου», η οποία έχει ως στόχο να ενίσχυση νέους και ευάλωτους για το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν

Το πρόγραμμα αφορά 10.000 νέους από 25 έως 39 ετών στους οποίους θα δοθούν δάνεια έως και 150.000 ευρώ για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία έως 120 τ.μ., με έτος κατασκευής σπιτιού έως το 2007.

Το συγκεκριμένο δάνειο θα δοθεί με οικονομικά κριτήρια και θα είναι εντελώς άτοκο για τρίτεκνους ή πολύτεκνους, ή αν ο δικαιούχος αποκτήσει στην πορεία τρία παιδιά. Το πρόγραμμα αυτό ξεκινά από το πρώτο τρίμηνο του 2023.

«Υπάρχουν 770.000 κλειστές κατοικίες στη χώρα σε ένα σύνολο περίπου 6,5 εκατ. κατοικιών και ειδικότερα 200.000 από αυτές βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ανεξαρτητοποίηση των νέων οφείλεται σε οικονομικούς παράγοντες (31 ετών ο μέσος όρος αποχώρησης ατόμου από οικογενειακή οικία) και πως το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί βόμβα για τα θεμέλια της χώρας. Υπογράμμισε επίσης ότι 95% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι άνω των 15 ετών.

Επιτόκιο 1%
Το πρόγραμμα κόστους 500 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί κατά 375 εκ. από το κράτος και κατά 125 εκ. από τις τράπεζες. Δηλαδή τα δάνεια θα είναι κατά τα 3 / 4 άτοκα καθώς τα χρήματα θα προέρχονται από τον ΟΑΕΔ ενώ κατά 1/4 θα προέρχονται από τις τράπεζες με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να είναι περίπου 1%. Η μηνιαία δόση θα είναι περίπου 275 ευρώ.

«Το επιτόκιο να το πούμε σε απλά ελληνικά, αντί να είναι 4% όπως είναι σήμερα στα στεγαστικά δάνεια, θα είναι 1%», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας Χατζηδάκης.

Παράδειγμα: Αν κάποιος πάρει 100.000 ευρώ η αποπληρωμή θα είναι 275- 285 ευρώ το μήνα και θα του μείνει το σπίτι.

Ανακαινίσεις σπιτιών από το κράτος

Την ίδια ώρα, αναμένεται να ανακαινιστούν από το κράτος ακίνητα που παραμένουν κενά για πολλά χρόνια και θα παραχωρηθούν σε 10.000 νέους 25 – 39 ετών. «Θα γίνει μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα παραχωρηθούν από ιδιοκτήτες για 5+ έτη», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, που έδωσε τις σχετικές διευκρινήσεις.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι 10.000 νέοι και ζευγάρια 25-39 ετών που θα κατοικήσουν σε ανακαινισμένα σπίτια, ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ από που θα δοθούν από Ταμείο Ανάκαμψης και νέο ΕΣΠΑ.

Το κίνητρο για τους ιδιοκτήτες προκειμένου να παραχωρήσουν τα ακίνητά τους θα είναι εγγυημένο ενοίκιο από το κράτος. Μικρότερης εμβέλειας θα είναι το πιλοτικό πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες μονάδες, προϋπολογισμού 1.5 εκ ευρώ που προβλέπει την ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων 70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη. Ωφελούμενοι είναι νέοι και ζευγάρια έως 39 ετών.

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης:

  • 4ο τρίμηνο 2022: – Καθορισμός των προδιαγραφών των κατοικιών που θα νοικιαστούν και των κριτηρίων επιλεξιμότητας των ωφελουμένων – Πρόσκληση προς ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες για παραχώρηση των ακινήτων τους
  • 1ο-2ο τρίμηνο 2023: – Επιλογή και ανακαίνιση κατοικιών – Πρόσκληση προς ωφελούμενους
  • 3ο-4ο τρίμηνο 2023: επιλογή δικαιούχων και ολοκλήρωση ανακαινίσεων κατοικιών
  • 1ο τρίμηνο 2024: έναρξη στέγασης ωφελούμενων

Φοιτητικό επίδομα

Ειδική μέριμνα ανακοινώθηκε και για τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Το στεγαστικό επίδομα αυξάνεται από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ, ενώ σε περίπτωση συγκατοίκησης το επίδομα ανεβαίνει στα 2.000 ευρώ ανα δικαιούχο.

Όπως διευκρινίστηκε το φοιτητικό επίδομα δίνεται κάθε φθινόπωρο για την προηγούμενη χρονιά και άρα οι δικαιούχοι το 2021-22 θα το πάρουν τώρα διευρυμένο κατά 50% και συνεπώς αντί για 1000 ευρώ θα λάβουν 1.500 ευρώ. Εάν κάποιος φοιτητής έχει ήδη λάβει το επίδομα, θα πάρει επιπλέον τα 500 ευρώ.

Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ. Όπως είπε η κ, Κεραμέως όσον αφορά στο στεγαστικό επίδομα των φοιτητών ο προϋπολογισμός για το σκοπό αυτό θα ενισχυθεί με 25 εκατομμύρια ευρώ και συνολικά θα φτάσει στα 75 εκατομμύρια. Μάλιστα όπως είπε η υπουργός θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τους φοιτητές των ακριτικών πανεπιστημίων (Αιγαίου, Δημοκριτείου Θράκης, Δ. Μακεδονίας) για τους οποίους θα κριτήρια θα είναι διευρυμένα όσον αφορά στο οικογενειακό εισόδημα στα 40.000 ευρώ.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει και τη δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας. Συγκεκριμένα, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το