Τοπικά

Σπίτι από ξύλο, άχυρο και πηλό ανθεκτικό και σε πλημμύρες – Πρωτοποριακή κατασκευή στην Αγριά με οικολογικό αποτύπωμα

Ρεπορτάζ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΪΣΜΕΝΟΣ

Ο Πάνος Σταυρόπουλος, ο οποίος εργάζεται ως σύμβουλος σταδιοδρομίας, πριν 10 χρόνια μετακόμισε από την Αθήνα, την πόλη καταγωγής του, στον Βόλο.
Δημιούργησε μια πρωτοποριακή κατασκευή, με μοναδικές διαδικασίες και υλικά, που ξεφεύγουν από το φάσμα των συμβατικών.
Μετακομίζοντας από την Αθήνα με τη γυναίκα του, αποκτούν ένα σπίτι στην Αγριά, το οποίο είναι αποκλειστικά φτιαγμένο από άχυρο, πηλό και ξύλο.
Τη διαδικασία ο κ. Σταυρόπουλος την ξεκίνησε σε συνεργασία με την ομάδα COB, μια ομάδα που ασχολείται με τη φυσική δόμηση και τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική.
Μέσω αυτής της ομάδας κατέφθασαν εθελοντές ακόμη και από ξένες χώρες όπως τη Γαλλία και την Τουρκία για να συμμετάσχουν στην κατασκευή αυτού του πρωτοπόρου έργου.
Ο σκελετός του σπιτιού είναι αποκλειστικά φτιαγμένος από ξύλο και οι τοίχοι του από άχυρο βουτηγμένο στον πηλό, ενώ για τους σοβάδες του σπιτιού χρησιμοποιήθηκε γλουτολίνη, τρίχες από κατσίκα και ίνες.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρόπουλο, το σπίτι έχει πολύ μικρό οικολογικό αποτύπωμα, έχει καλή συμπεριφορά στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς θερμαίνεται και διατηρεί τη θερμοκρασία ευκολότερα και σε σχέση με τα συμβατικά κτήρια η κατασκευή του είναι οικονομικότερη, κατά περίπου 10-15%
Αξίζει να σημειωθεί πως, και κατά τη διάρκεια των πρόσφατων και πρωτόγνωρων για την περιοχή καταστροφικών πλημμυρών, το σπίτι δεν διέτρεξε κανένα κίνδυνο, ενώ μάλιστα δεν συγκράτησε καθόλου υγρασία, καθώς τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένοι οι τοίχοι του, επιτρέπουν το κτήριο να «ανασάνει» στεγνώνοντας πολύ γρήγορα κάθε εξωτερική, αλλά και εσωτερική υγρασία.


Ο κ. Σταυρόπουλος ως πρώτος κατασκευαστής και κάτοικος μίας τέτοιας οικίας, προτείνει την κατασκευή κι άλλων τέτοιων κτηρίων, λόγω της πρακτικότητας και της εργονομίας του. Ειδικότερα δηλώνει πως «κάποιος που θέλει να κατασκευάσει ένα τέτοιο σπίτι, οφείλει να μελετήσει πρώτα καλά από πριν κάθε λεπτομέρεια, από την τοποθεσία στην οποία θα χτιστεί, μέχρι τις θέσεις των αντικειμένων του σπιτιού, καθώς εφόσον χτιστεί, είναι δύσκολο να γίνουν εσωτερικές αλλαγές. Η κατασκευή του είναι μία ωραία διαδικασία, έχει καλύτερη ενεργειακή απόδοση και παρόλο που σαν ένα κτήριο με μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα δεν πριμοδοτείται από το κράτος, είναι και πάλι φθηνότερο στο να υλοποιηθεί».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το