Τοπικά

Σπάνια πουλιά φώλιασαν στην Κάρλα

Η καταγραφή ενός σπάνιου πτηνού στη λίμνη Κάρλα, της αγκαθοκαλημάνας και μάλιστα για πρώτη φορά στα χρονικά, αναμφίβολα γεννάει ενθουσιασμό για τον πλούτο της βιοποικιλότητας στην περιοχή. Όμως την ίδια στιγμή καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη προστασίας του υγροβιότοπου, τόσο από την ανεξέλεγκτη βόσκηση, όσο και από τους κυνηγούς. Ο ιατρός κ. Αλέξανδρος Οικονομίδης, ένας νέος άνθρωπος από τον Βόλο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια με τον φωτογραφικό του φακό «αιχμαλωτίζει» την απαράμιλλη ομορφιά της Κάρλας, επιμένει πως η διαφύλαξη της άγριας ζωής στη λίμνη παραμένει ζήτημα ζωτικής σημασίας.

Ο 40χρονος γενετιστής, ο οποίος διαχειρίζεται μεταξύ άλλων τη σελίδα «Φωτογράφοι της λίμνης Κάρλας και της ευρύτερης περιοχής» στο Facebook, ένα γκρουπ που δημοσιεύει φωτογραφικό υλικό εξαιρετικής ποιότητας και αναδεικνύει την πλούσια φυσική κληρονομιά του τόπου μας, λίγα 24ωρα μετά από την καταγραφή του σπάνιου παρυδάτιου πουλιού, το οποίο μεταναστεύει στην Ελλάδα κυρίως από την Αφρική, μίλησε για τις λήψεις που πραγματοποίησε και επιβεβαιώνουν την κατάταξη του οικοσυστήματος της Κάρλας στα σημαντικότερα της «Γηραιάς Ηπείρου».

Οι αγκαθοκαλημάνες που φώλιασαν στην Κάρλα – συνολικά τέσσερις έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής – ονομάζονται έτσι για το μικρό «νύχι» που φέρουν σε κάθε φτερό, στην περιοχή των καρπιαίων οστών για την ακρίβεια και τους επιτρέπει να αμύνονται αποτελεσματικότερα κατά των θηρευτών που απειλούν τους νεοσσούς τους. Στην Αφρική, το συγκεκριμένο πουλί είναι διάσημο για τη συμβιωτική του σχέση με τον κροκόδειλο του Νείλου, καθαρίζοντάς το στόμα του από υπολείμματα τροφών και βδέλλες που προσκολλώνται στο δέρμα του.
Το πανέμορφο ετούτο πτηνό, έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τα απειλούμενα είδη, τόσο σε εγχώριο, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, εξαιτίας των μικρών πληθυσμών του. Η αγκαθοκαλημάνα με τα κομψά χρώματα στο πτέρωμά της (καστανό, άσπρο και μαύρο), μέχρι πριν από λίγες ημέρες εντοπιζόταν μόνο στους υγρότοπους της Aνατολικής Mακεδονίας και της Θράκης. Πλέον, όμως, έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τα αποδημητικά πτηνά που απαντώνται αυτή την περίοδο στην Κάρλα, όπως είναι τα φλαμίνγκο, οι ερωδιοί, τα νεροχελίδονα, βουβόκυκνοι και άλλα.

«Την εβδομάδα που μας πέρασε, έγινε αυτή η σπανιότατη καταγραφή. Στην Κάρλα πρώτη φορά συμβαίνει αυτό. Αρχικά ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας την 1η Ιουνίου κατέγραψε την πρώτη αγκαθοκαλημάνα. Μόλις το πληροφορήθηκα, επισκέφτηκα με τη σειρά μου τη λίμνη. Την πρώτη ημέρα δεν τις εντόπισα, κάτι που έγινε την επόμενη. Τέσσερα πουλιά φωτογράφησα, ελάχιστες ημέρες μετά την καταγραφή κραυγαετών στην Κάρλα, που είναι σπάνια αρπακτικά», ανέφερε ο κ. Οικονομίδης.

Ωστόσο, η προστασία όλων αυτών των ειδών, συνεπάγεται την ύπαρξη μέριμνας από πλευράς Πολιτείας για να αποτρέψει όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες που είναι επιζήμιες για την πανίδα της λίμνης. «Για να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν όλα αυτά τα πουλιά, έχουν ανάγκη από ηρεμία. Τα περισσότερα δε, φτιάχνουν τις φωλιές τους στην άμμο. Η τακτική ορισμένων κτηνοτρόφων να εισέρχονται στον υγρότοπο, επιφέρει το σπάσιμο πολλών αυγών. Πληροφορήθηκα πως έγιναν και δικαστήρια πρόσφατα για παρόμοιες υποθέσεις. Και αυτό επισήμανα στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό. Ας προστατευθούν αυτά τα λίγα στρέμματα γης του υγρότοπου και οι γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες να γίνουν στον υπόλοιπο θεσσαλικό κάμπο. Όπως επίσης το παρατηρητήριο επιβάλλεται να συντηρηθεί και να καθαριστεί, ενώ και το ζήτημα των κυνηγών πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή. Ειδάλλως, στις 15 Σεπτεμβρίου που θα ξεκινήσει φέτος η κυνηγετική περίοδος, θα επαναληφθεί ο περσινός χαμός και δεν θα μείνει φτερό στη λίμνη», κατέληξε ο κ. Οικονομίδης, που ερευνά με πάθος την άγρια ζωή στην Κάρλα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το