Τοπικά

Σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα στη Σκιάθο

Έξι τάφοι, εκ των οποίων ο ένας ανάγεται στο 1100 π.Χ. αποκαλύφθηκαν από ανασκαφικές έρευνες που πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια στη Σκιάθο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω του καθηγητή αρχαιολογίας κ. Αλέξανδρου Μαζαράκη.
Η έρευνα σχετιζόταν στο νεκροταφείο από τον οικισμό στη θέση «Κεφάλα» στη Σκιάθο που βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη χώρα της Σκιάθου και είναι πολύ κοντά στο αεροδρόμιο.
Τα ενδιαφέρονται στοιχεία της έρευνας παρουσιάζονται το 6ο αρχαιολογικό έργο της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, όπου αναφέρονται όλες οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία τριετία.
Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν ανέφερε πως «εδώ και δεκαπέντε χρόνια πραγματοποιούνται οι εργασίες του ανασκαφικού και ερευνητικού Έργου στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα σε συνεργασία Πανεπιστημίων, υπουργείου πολιτισμού, ινστιτούτων και άλλων φορέων. Σε επίπεδο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τον τομέα αρχαιολογίας του τμήματος ΙΑΚΑ το περασμένο καλοκαίρι διεξάγονταν έξι-επτά ανασκαφικές έρευνες σε διάφορες περιοχές».

Αναφερόμενος στη δική του ανασκαφική έρευνα που διεξάγει εδώ και εννιά χρόνια στη θέση «Κεφάλα» της Σκιάθου τόνισε πως «τα τελευταία εννιά χρόνια ερευνήσαμε τον οικισμό «Κεφάλα» της πρώιμης ιστορικής περιόδου μέχρι και την κλασική, δηλαδή από το 1000 μέχρι το 400 π.Χ. Τελευταία εστιάσαμε τις έρευνές μας στην περιοχή του νεκροταφείου του οικισμού και τα αποτελέσματα ήταν αρκετά σημαντικά, γιατί φέραμε στο φως συνολικά έξι τάφους που βρίσκονται κοντά στην παραλία, από την άκρη του διαδρόμου του αεροδρομίου. Εκεί ήταν η πρώτη πόλη της Σκιάθου, όπως αναφέρεται στις πηγές, και αργότερα μετακινήθηκε στο σημείο που είναι σήμερα η πόλη».
Ο κ. Μαζαράκης πρόσθεσε πως «Επίσης ανασκάψαμε έναν από τους πρωιμότερους τάφους που βρίσκονται στο κεντρικό Αιγαίο, της λεγόμενης υπο-μυκηναϊκής εποχής, δηλαδή κοντά στο 1100 π.Χ. Είναι ένα σπάνιο εύρημα. Οι πρωιμότεροι τάφοι είναι στα Παλαιά και αυτό μας δείχνει πως ο χαρακτήρας της κοινότητας που εγκαταστάθηκε στην Κεφάλα της Σκιάθου έχει στενή σχέση με την υπόλοιπη Μαγνησία».

Μάλιστα ανέφερε πως «ο ένας από τους έξι τάφους είχε πλούσια κτερίσματα, δηλαδή διέθετε τέσσερις σφηκωτήρες, ελάσματα για τα μαλλιά, δύο χάλκινες περόνες μακριές για να στερεώνεται το ένδυμα και πέντε δακτυλίδια, καθώς και ένα αγγείο. Για εκείνη τη φτωχή εποχή, το να υπάρχει ένας τάφος με πλούσια κτερίσματα σημαίνει πολλά. Επίσης η ανθρωπολογική μελέτη δείχνει και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν τότε οι κάτοικοι και σχετίζονται με τη διατροφή τους».
Αναφερόμενος στους έξι τάφους τόνισε πως «είναι πολλαπλοί. Δηλαδή είναι απλοί λάκκοι σκεπασμένοι με πλάκες αλλά φιλοξενούν πολλαπλές ταφές. Πιθανόν άνοιγαν σε δεύτερο χρόνο τον τάφο για να βάλουν κάποιο νεκρό. Κάποιες ταφές μπορεί να είναι και δίδυμες. Στόχος μας είναι πραγματοποιήσουμε μια γεωφυσική έρευνα από δω και πέρα του εδάφους για να εντοπίσουμε τα όρια του αρχαίου νεκροταφείου και να δούμε αν και πόσο μπορούμε να κάνουμε μια πιο εκτεταμένη ανασκαφή. Βέβαια για να το κάνουμε αυτό πρέπει να εξασφαλίσουμε πόρους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το