Τοπικά

Σπάει η σιωπή για τη βία κατά γυναικών – Αύξηση αναφορών από Μαγνησία για στήριξη από το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας

Από την έναρξη λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Λάρισας (Δεκέμβριος 2012) μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022, έχουν εξυπηρετηθεί 1.399 γυναίκες που έχουν υποστεί βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις από τον Νομό Λάρισας, αλλά και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Από τον Νομό Μαγνησίας την ίδια περίοδο, έχουν εξυπηρετηθεί 162 γυναίκες συνολικά.
Η κοινωνική λειτουργός Ειρήνη Μουρουγιάννη αναφέρεται, με συγκεκριμένα στοιχεία, στον αριθμό των γυναικών από τη Μαγνησία που ζήτησαν την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Κέντρου κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

«Το 2021 εξυπηρετήθηκαν από το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας 139 γυναίκες συνολικά, εκ των οποίων οι 28 από τον Νομό Μαγνησίας και το 2022 (έως 30/09/2022) 127 γυναίκες, εκ των οποίων οι 39 από τον Νομό Μαγνησίας. Οπότε αν συγκρίνουμε τα δυο τελευταία έτη παρατηρούμε μια μικρή αύξηση των αναφορών για έμφυλη βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι αυξήθηκε και το ποσοστό των γυναικών που υφίστανται έμφυλη βία».

Με το πέρασμα των χρόνων αποκαλύπτουν πιο εύκολα το πρόβλημά τους; Για ποιους λόγους καταφεύγουν σε εσάς;
Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ότι από την αρχή της λειτουργίας των 64 υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών του πανελλαδικού Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ), όλο και περισσότερες γυναίκες αναζητούν τις υπηρεσίες του Δικτύου και αναφέρουν περιστατικά κακοποίησης, όπως και καταγγέλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η μακρόχρονη παρουσία των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Ξενώνων Φιλοξενίας στις τοπικές κοινωνίες, η πολύπλευρη και αποτελεσματική στήριξη των γυναικών, η συνεχής δικτύωση και η ενημέρωση/ευαισθητοποίηση τοπικών φορέων, οργανισμών και υπηρεσιών, όπως επίσης το άνοιγμα του δημοσίου διαλόγου για τα θέματα της έμφυλης βίας καθώς και το κίνημα metoo συνέβαλαν σημαντικά στο να μιλήσουν οι γυναίκες για τη βία που υφίστανται.
Στόχος μας είναι η αναγνώριση ότι κάθε είδος και μορφή έμφυλης βίας είναι ζήτημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αλλαγή της νοοτροπίας, την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και ανισοτήτων και τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας «μηδενικής ανοχής» απέναντι στη βία.
Οι γυναίκες που απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας ζητούν ενημέρωση, εξειδικευμένη πληροφόρηση, νομική στήριξη και πληροφόρηση για τα δικαιώματά τους, για τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, κοινωνική, ψυχολογική και εργασιακή στήριξη, φιλοξενία σε ξενώνες, διασύνδεση με άλλους φορείς όπως είναι οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, δομές και υπηρεσίες υγείας, φορείς απασχόλησης κ.ά.

Ποιο είναι το προφίλ όσων ασκούν βία κατά των γυναικών;
Η βία κατά των γυναικών είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που συναντάται σε όλες τις τάξεις, σε όλες τις ηλικίες, σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά και εκπαιδευτικά επίπεδα. Αποτελεί έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις μεταξύ των φύλων, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και σε διακρίσεις σε βάρος των γυναικών με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους σε κοινωνικό επίπεδο.
Συνεπώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ δραστών, καθώς ανήκουν σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα, εκπαιδευτικό επίπεδο, κοινωνική τάξη, εθνικότητα, υπηκοότητα και θρησκεία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το