Τοπικά

Σούλα Μπαρτζώκα: Εικονικές περιηγήσεις σε ιστορικά μνημεία του Βόλου

Η οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή σίγουρα δεν αντικαθιστά την πραγματικότητα. Όμως, από τη στιγμή που η πανδημία του κορωνοϊού ανέτρεψε την καθημερινότητα όλων, η καταφυγή στην τεχνολογία επιτρέπει μία διαφορετική θέαση των πραγμάτων. Έτσι το πάντοτε δραστήριο σωματείο των «Φίλων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου» εγκαινιάζει έναν κύκλο εικονικών περιηγήσεων σε μνημεία του τόπου μας.

Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το διαδίκτυο, μοιάζει με το… αντίδοτο για να ξεπεραστεί η ανασφάλεια των τελευταίων εβδομάδων. Οι ψηφιακές βόλτες που ανακοίνωσαν οι «Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου» μέσα από μία σειρά δώδεκα θεματικών ενοτήτων, θα επιτρέψουν σε όσους θελήσουν, να ταξιδέψουν πίσω στην ιστορία χωρίς καν να περάσουν την πόρτα των σπιτιών τους.
Η πρόεδρος του σωματείου κ. Σούλα Μπαρτζώκα αναφέρθηκε στην πρωτότυπη πρωτοβουλία, η οποία θα εγκαινιαστεί την εβδομάδα που διανύουμε και θα διαρκέσει ένα τρίμηνο. «Σεβόμαστε τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και θα δοκιμάσουμε τις διαδικτυακές βόλτες για τους φίλους μας», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Η πρώτη παρουσίαση θα είναι αφιερωμένη στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και την πορεία του στο πέρασμα του χρόνου, με ένα εκ των παλαιότερων μουσειακών ιδρυμάτων της χώρας να συμπληρώνει φέτος 111 χρόνια από την ημέρα που λειτούργησε για πρώτη φορά. «Θα ξεκινήσουμε με την ιστορία του μουσείου μας», ανέφερε η πρόεδρος του σωματείου.

Οι επόμενες παρουσιάσεις αφορούν κατά σειρά τους νεολιθικούς οικισμούς του Διμηνίου και του Σέσκλου, την αρχαία πόλη της Ιωλκού και τον μύθο της ναυπήγησης της Αργούς, τον μυκηναϊκό οικισμό της Δημητριάδας στα Πευκάκια, τους αρχαιολογικούς χώρους στα νησιά των Βορείων Σποράδων, την πόλη που υπήρχε στον λόφο της Γορίτσας και ιδρύθηκε από τον Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο Β’, το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο στον Αλμυρό και τις Φθιώτιδες Θήβες, ενώ θα ακολουθήσει ένα χρονολογικό άλμα πολλών αιώνων και στις τελευταίες τέσσερις ψηφιακές παρουσιάσεις θα γίνει αναφορά στο βιομηχανικό παρελθόν του Βόλου και τη «χρυσή εποχή» πριν από έναν περίπου αιώνα, στο ιστορικό τρένο του Πηλίου, τον «Μουτζούρη» και τον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου που σχεδιάστηκε από τον Ιταλό μηχανικό Εβαρίστο Ντε Κίρικο και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1884, στην εγκατάσταση των προσφύγων στη Νέα Ιωνία, αλλά και στην ισραηλιτική κοινότητα του Βόλου που συνεχίζει μία ιστορική διαδρομή πολλών αιώνων στην περιοχή.

«Κάθε εβδομάδα στην ομάδα που έχουμε στο Facebook θα αναρτούμε την παρουσίαση, που θα έχουμε προγραμματισμένη κάθε φορά. Έχει ετοιμαστεί η πρώτη θεματική, η οποία εντός της εβδομάδας θα είναι προσβάσιμη στο κοινό. Η επιλογή των θεματικών ενοτήτων έγινε με τέτοιον τρόπο, ώστε να καλύψουμε -στο μέτρο του δυνατού πάντοτε- τις προτιμήσεις όσων αγαπούν τον πολιτισμό», κατέληξε η κ. Μπαρτζώκα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το