Τοπικά

Σοβαρές λοιμώξεις σε παιδιά – εφήβους μετά την υποχώρηση κορωνοϊού

 

Το γεγονός ότι ο κορωνοϊός ήταν μία αιτία να καταπιεστούν οι λοιμώξεις και τώρα που υποχωρεί, αυτές επανακάμπτουν σοβαρότερες, τονίστηκε μεταξύ άλλων 11ο απολογιστικό πανελλήνιο παιδιατρικό συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρίας Φροντίδας Υγείας Και Εκπαίδευσης – ΕΦΥΚΕ, για την υγεία του παιδιού και του εφήβου, που άνοιξε χθες τις πύλες του στον Βόλο και θα διαρκέσει μέχρι αύριο.
Η Αναστασία Αναστασίου Κατσιαρδάνη συντονίστρια διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής, ΜD Csc, PhD, στο «Αχιλλοπούλειο», μετεκπαιδευμένη στη Λοιμωξιολογία και Νεογνολογία, Ψυχική Υγεία ΔΕΠΥ και αυτισμό και πρόεδρος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής, του Συνεδρίου, επεσήμανε ότι στο συνέδριο θα αναλυθούν θέματα υγείας, λοιμώξεων, εμβολιασμών, ιατροκοινωνικά κ.ά. για τα παιδιά και τους εφήβους. Όπως σημείωσε «ο κορωνοϊός ήταν μία αιτία να καταπιεστούν οι λοιμώξεις. Τώρα είναι σοβαρότερες οι λοιμώξεις που υποχωρεί ο ιός και όσον αφορά στην παρατήρηση είναι ότι ξεκινάνε και καινούργιοι τύποι βακτηρίων που προσβάλλουν τους οργανισμούς, όπως ο πνευμονιόκοκκος κ.ά».
Στην ομιλία της, αναφέρθηκε στην ΕΦΥΚΕ που δημιουργήθηκε το 2005, με 25 ιδρυτικά μέλη και σήμερα έχει 210, που εξακολουθούν να είναι ενεργά και μερικώς ανταποκρινόμενα στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Η πορεία της ΕΦΥΚΕ ταυτίστηκε με την πορεία της Παιδιατρικής Κλινικής και κυρίως το επιστημονική και κοινωνικό της έργο.
Επίσης, αναφέρθηκε και στην ιστορική πορεία της Παιδιατρικής Κλινικής πριν από την ίδρυσή της, πριν από το 1965, η οποία πλέον αριθμεί 26 κλίνες και το Τμήμα Προώρων με επτά κουνάκια και πέντε θερμοκοιτίδες που θα μπορούσαν να νοσηλευτούν ταυτόχρονα 12 νεογνά.
Την τελευταία πενταετία το Τμήμα, που είναι ένα σύγχρονο και επαρκές Τμήμα Ενδιάμεσης Νοσηλείας Νεογνών, εξοπλίστηκε με επιπλέον μηχανήματα κυρίως από δωρεές (διαδερμικό χολερυθρυνόμετρο, θήλαστρα, οξύμετρα, μόνιτορς, ηλεκτρονικά πιεσόμετρα, αναπνευστήρα κ.ά). υπάγεται στην Παιδιατρική Κλινική και εξυπηρετείται από τους παιδιάτρους της, με επαρκείς γνώσεις στη Νεογνολογία.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο μικρό τμήμα που δεν είναι αυτόνομο, αλλά υπάγεται στην Παιδιατρική Κλινική και εξυπηρετείται από τους ειδικούς παιδιάτρους της Σύγχρονης Παιδιατρικής Κλινικής το 50% των οποίων είναι μετεκπαιδευμένοι στη Νεογνολογία μερικώς ή πλήρως, ενώ οι υπόλοιποι διαθέτουν επαρκείς γνώσεις λόγω μετεκπαίδευσης ή προϋπηρεσίας τους σε συναφές αντικείμενο (Πνευμονολογία, ΜΕΘ κ.ά).
Δέχεται για νοσηλεία ενδιάμεση, νεογνά τόσο από τη Μαιευτική / Γυναικολογική Κλινική (Μ/Γ Κ) του Νοσοκομείου, όσο και από ιδιωτικές κλινικές, καθώς και από το σπίτι, μερικά από τα οποία, επειδή είναι σε βαριά κατάσταση, μετά τη σταθεροποίησή τους διακομίζονται, υποστηριζόμενα τις περισσότερες φορές, αλλά και διασωληνωμένα τα βαρύτερα από αυτά και πάντα με συνοδεία τουλάχιστον ενός ιατρού, στην πλησιέστερη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ), στη Λάρισα ή σε άλλα εξειδικευμένα τμήματα άλλων νοσοκομείων όταν πρόκειται για παιδοχειρουργικά προβλήματα, επείγοντα καρδιολογικά, συγγενείς ανωμαλίες ή σύνδρομα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο κύμα αποχωρήσεων και στην υποστελέχωση της Παιδιατρικής Κλινικής, επισημαίνοντας ότι, την περίοδο 2011-2013 αποχωρούν επτά – οκτώ παιδίατροι του ΕΣΥ και το 2013 απομένει μία ιατρός, διευθύντρια ΕΣΥ, επιστημονικά υπεύθυνη η ίδια, σε μία Παιδιατρική όπως ανέφερε «πλήρως υποστελεχωμένη, με τη βοήθεια ενός προσωρινού επικουρικού παιδιάτρου και με εντέλλεσθαι σε ιατρούς ΚΥ και στο ΠΕΔΥ και ΤΟΜΥ, εξασφαλίζοντας περιστασιακά έναν παιδίατρο για να μην κλείσει, μέχρι να αρχίσει να στελεχώνεται από το τέλος του 2017, ξανά και μέχρι το 2019, προηγήθηκαν πέντε χρόνια μαρτυρικά. Η υποστελέχωση της Κλινικής δημιουργεί ανάγκες για διενέργεια αριθμού εφημεριών πέραν των προβλεπόμενων βάσει Νόμου, επισφαλής εφημέρευση, ιατρική εξουθένωση και άλλους κινδύνους που ελλοχεύουν».

Share
Ετικέτες: λοιμώξεις

Πρόσφατα άρθρα

Προσοχή στις απάτες την περίοδο των εορτών – Συμβουλές της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου

  Οι γιορτές έφτασαν, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι περισσότεροι καταναλωτές, επιλέγουν να κάνουν τις…

24 Δεκεμβρίου 2023

6ο Volos Santa Run για ενίσχυση ιδρυμάτων

  Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου, η Διεύθυνση Αθλητισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, με…

24 Δεκεμβρίου 2023

«Ο Μύλος και Εσείς» – Περιοδική έκδοση της Loulis Food Ingridients

  Η περιοδική ενημερωτική έκδοση της Loulis Food Ingridients «Ο Μύλος και Εσείς» κυκλοφόρησε. Σημειώνει,…

24 Δεκεμβρίου 2023

Θα έριχναν στην αγορά χιλιάδες δόσεις κοκαΐνης αξίας 100.000 ευρώ – Κατασχέθηκε ένα κιλό κοκαΐνης στο Σέσκλο

  Τη μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης στη Μαγνησία κατάσχεσαν προχθές το βράδυ στο Σέσκλο, αστυνομικοί του…

24 Δεκεμβρίου 2023

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Κυριακής 24/12

Το σημερινό πρόγραμμα των τηλεοπτικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 15.00 Ολυμπιακός-Απόλλων Π. -Ζ-…

24 Δεκεμβρίου 2023

Διώξε τις φοβίες σου

  Της Χαράς Ζήκα, χημικού, MSc, δρ Φαρμακευτικής Διαβάζοντας την ιστορία της ανθρωπότητας βλέπει κανείς…

24 Δεκεμβρίου 2023