Οικονομία

Σούλτς: Η πόρτα για την Ελλάδα παραμένει ανοικτή

soults

«Η πόρτα παραμένει ανοιχτή» για την Ελλάδα στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει λογική λύση.

Ο κ. Σουλτς υποστήριξε ωστόσο ότι αισθάνεται παραπλανημένος από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ εκτίμησε ότι η στάση του οφείλεται περισσότερο στην ιδεολογία και όχι στη λογική. «Έχουμε την ευκαιρία ο ελληνικός λαός την επόμενη Κυριακή να πει “ναι” σε αυτή την πρόταση. Η πόρτα είναι τώρα ανοιχτή και θα είναι και τότε ανοιχτή’, δήλωσε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων σκέφτεται όπως ο κ. Βαρουφάκης.

Την ίδια ώρα στην ηλεκτρονική έκδοσή της η εφημερίδα Bild, αναφέρει ότι κάποιοι από τους ηγέτες της Ευρωζώνης προσπαθούν να οργανώσουν μια έκτακτη σύνοδο κορυφής, είτε της Ευρωζώνης είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Όλα εξαρτώνται τώρα από την κυρία Μέρκελ», δηλώνει στην εφημερίδα επικεφαλής κυβέρνησης κεντροευρωπαϊκής χώρας ο οποίος δεν κατονομάζεται, ενώ, μιλώντας για το δημοψήφισμα, κάνει λόγο για «εντελώς τρελή απόφαση, την οποία δεν κατανοούν ούτε οι πλέον φιλικοί προς την Αθήνα ηγέτες. «Πρέπει τώρα να είμαστε πιο λογικοί από τον Τσίπρα – παίζει στο σπίτι του με τη φωτιά», υποστήριξε ο ίδιος ηγέτης.

Στάινμαϊγερ: Η Ελλάδα «δεν φάνηκε αντάξια των ευθυνών της»
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε ότι κανείς δεν υποτιμά τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια, όμως επέκρινε την πολιτική ελίτ της Ελλάδας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt ο Στάινμαϊερ εκτίμησε ότι «η Ελλάδα είναι ένα ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανείς δεν υποτιμά τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια για να γίνουν μεταρρυθμίσεις στη χώρα και για να μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια της».

Παρόλα αυτά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επέκρινε την πολιτική ελίτ της Ελλάδας, η οποία «δεν φάνηκε αντάξια των ευθυνών της. Ακόμη και τώρα στην Ελλάδα λέγεται ότι η χώρα μπορεί να αλλάξει πορεία χωρίς βιώσιμες μεταρρυθμίσεις».

Επίσης ο Στάινμαϊερ εκτίμησε ότι η ΕΕ ως σύνολο έχει σταθεί αλληλέγγυα προς την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και τόνισε ότι: «οι κατηγορίες για έλλειψη αλληλεγγύης είναι εντελώς παράλογες».

Στην ίδια συνέντευξη ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι προκαλούν έκπληξη «οι συνεχείς αλλαγές πορείας της ελληνικής κυβέρνησης τις τελευταίες ώρες και ημέρες».

«Το Eurogroup και οι θεσμοί με καλή θέληση, πολλή προσπάθεια και δέσμευση κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει και πάλι να προχωρήσει προς τα εμπρός. Δεν κατανοώ πώς μια εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση συμβουλεύει τους πολίτες να απορρίψουν την ευρωπαϊκή πρόταση», τόνισε ο Στάινμαϊερ.

Καταλήγοντας ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης. Έχει ευθύνη να αναλάβει την τύχη του (ελληνικού) λαού και δεν πρέπει πλέον να τρέφει αυταπάτες».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το