Τοπικά

SOS για την Κάρλα – Στα όριά του το οικοσύστημα λόγω έλλειψης νερού

karla 1

Τη σκληρότερη μάχη για την «επιβίωσή» της δίνει αυτή την περίοδο η λίμνη Κάρλα, με το οικοσύστημα να βρίσκεται στα όριά του λόγω της έλλειψης νερού. «Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας πλέον στο Θεό» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Ιφιγένεια Κάγκαλου. Η μέση στάθμη του νερού είναι πλέον στα 15 εκατοστά, όταν το όριο ασφαλείας διαμορφώνεται στα 46,5 και πραγματικά εκπλήσσεται κανείς με την ανθετικότητα  του οικοσυστήματος που συνεχίζει να λειτουργεί.  Σήμερα έγινε γνωστό, επίσης, ότι έως το 2015 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργολαβίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του έργου ανασύστασης της λίμνης, όπως και τα έργα ορεινής υδρονομίας. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στο στρογγυλό τραπέζι που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του τριήμερου διεθνούς Συνεδρίου HydroMedit 2014.

Στην εισήγησή της η κ. Κάγκαλου επισήμανε μεταξύ άλλων το υδρολογικό καθεστώς παρουσιάζει πτωτική πορεία εδώ και καιρό, η στάθμη της λίμνης πέφτει συνεχώς και μειώνεται ο όγκος του νερού. «Φανταστείτε πως όταν κάναμε μετρήσεις στο κέντρο της λίμνης, πηγαίναμε εκεί με βάρκα, και χθες πήγαμε με τα πόδια». Οι εισροές είναι μόνο επιφανειακές, τα έργα  ορεινής υδρονομίας δεν έχουν ξεκινήσει, ενώ υπήρξαν και αρκετές δυσλειτουργίες με την μη λειτουργία ενός αντλιοστασίου. Νερό από τον Πηνειό δεν διοχετεύεται ακόμη, όμως η κ. Κάγκαλου επισήμανε ότι Πηνειός και Κάρλα βρίσκονται στην ίδια υδρολογική λεκάνη και θα πρέπει να λειτουργούν σε ισσοροπία.

karla 2

Ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Λαδόπουλος ανέφερε ότι μέσα στο 2015 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργολαβίες όπως και τα έργα ορεινής υδρονομίας και πρόσθεσε ότι αυτό που προέχει είναι η λειτουργία του έργου να ικανοποιήσει πρωτίστως τις ανάγκες του ανθρώπου (ύδρευση, άρδευση) και μετά το περιβάλλον, άποψη η οποία έρχεται σε αντίθεση με το σκεπτικό του Φορέα Διαχείρισης.

Οι τόνοι ανέβηκαν στη συζήτηση, με την κ. Κάγκαλου να επιμένει πάντως ότι απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η προστασία του οικοσυστήματος, ώστε μέσα από τη σωστή λειτουργία του έργου να προκύψει και ωφέλεια για τους χρήστες του. Σε ότι αφορά το  φαινόμενο των νεκρών ψαριών η κ. Κάγκαλου εξήγησε ότι τα περισσότερα τραυματίζονται στην προσπάθειά τους να λάβουν περισσότερο οξυγόνο – κολυμπούν προς το αντλιοστάσιο που έχει πολύ νερό και εκεί τραυματίζονται από τα ρεύματα – ωστόσο και το περιβάλλον της λίμνης είναι επιβαρυμένο με ρύπους. «Το εκπληκτικό είναι ότι ακόμη υπάρχουν πολλά είδη ψαριών, φυτών και πουλιών και ελπίζουμε ότι τελικά η φύση θα τα καταφέρει» τόνισε η κ. Κάγκαλου.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Χρ. Νεοφύτου, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, εξέφρασε την άποψη ότι η Κάρλα θα πρέπει να επικοινωνεί με τον Παγασητικό και το νερό να διοχετεύεται προς τον κόλπο, διότι αν το νερό στη λίμνη παραμένει στάσιμο θα εξατμίζεται και θα απομένουν τα νιτρικά. «Αν το σύστημα δουλέψει σωστά θα εξυγιανθεί σε εύλογο χρόνο, έστω κι αν κάποιοι δεν μπορούν να το αντιληφθούν αυτό» τόνισε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το