Τοπικά

Δυο ιχθυοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία παράγουν 450 τόνους ψάρια ετησίως

neofytou

Το μέλλον της ιχθυολογίας στην Ελλάδα, ως επιστήμης αλλά και με την έννοια της ιχθυοκαλλιέργειας, είναι λαμπρό. Ήδη οι εξαγωγές ψαριών ιχθυοτροφείου ξεπέρασαν και αυτές του λαδιού, που αποτελεί παραδοσιακά το πρώτο εξαγωγικό προϊόν στη χώρα μας. Οι Έλληνες βέβαια καταναλώνουν μόνο 18 κιλά ψάρια το χρόνο ο καθένας, έναντι 25 κιλών που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου από τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου HydroMedit, Χρ. Νεοφύτου, τον πρόεδρο του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Π.Θ. Δημ. Βαφίδη και τον Ηλ. Τυλιγάδα, πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που είναι και συνδιοργανωτής του συνεδρίου.

Στη χώρα μας, από τις 336 επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας πριν την κρίση, έχουν απομείνει σήμερα 184, ενώ στην Μαγνησία λειτουργούν δύο μονάδες οικογενειακής φύσης – μία στις Μηλίνα και μία στις Νηές – οι οποίες εκτρέφουν τσιπούρες και λαυράκια και είναι δυναμικότητας 450 τόνων ετησίως. Η παραγωγή στην Ελλάδα ανέρχεται σε 140.000 τόνους ετησίως εκ των οποίων το 90% εξάγεται, ενώ η συμβολή της επιχειρηματικής αυτής δραστηριότητας συνεισφέρει στο 0,4% του ΑΕΠ. «Υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης τόσο της επιστήμης της ιχθυολογίας όσο και των υδατοκαλλιεργειών με την εισαγωγή νέων ειδών και, κυρίως, επειδή η ζωϊκή πρωτείνη είναι πλέον απαραίτητη για τη διατροφή του ανθρώπου. Δεδομένης της φθίνουσας πορείας της κτηνοτροφικής παραγωγής, θα βρίσκουμε πλέον τη ζωϊκή πρωτείνη μέσα στο νερό» επισήμανε ο κ. Νεοφύτου.

Το συνέδριο με θέμα «Η οικονομική κρίση ως σταυροδρόμι για τις υδατοκαλλιέργειες και την αλιεία: Επιλέγοντας την ορθή διέξοδο» εστιάζει κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου και κατά τη διάρκεια των εργασιών του αναμένεται να παρουσιαστούν πάνω από 90 επιστημονικές εργασίες. Συμμετέχουν σύνεδροι από 15 και πλέον χώρες, μεταξύ των οποίων και εκτός Ευρώπης. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή παρακολούθησης 320 άτομα, πληρώνοντας μάλιστα συνδρομή 40 ευρώ.

Εκτός από την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων και ξένων επιστημόνων που παίρνουν μέρος σε αυτό, το Συνέδριο στοχεύει στην ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής, μέσα από ανοιχτά στρογγυλά τραπέζια για θέματα που ενδιαφέρουν το κοινό. Έτσι, ειδικά για τον Βόλο, πραγματοποιήθηκε σήμερα στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Δυσκολίες διαχείρισης της λίμνης Κάρλας»,  και ένα δεύτερο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (14:00 – 15:00) με θέμα «Λεσσεψιανοί Μετανάστες: Απειλές και Ευκαιρίες»(όπως είναι π.χ. ο λαγοκέφαλος).

Σημειώνεται, τέλος, ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου θα τιμηθούν, ο Χρ. Νεοφύτου για τη συμβολή του στην εξέλιξη της ιχθυολογίας και της υδατοκαλλιέργειας, η οικογένεια Γερουλάνου των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς για την συμβολή της στην ανάπτυξη του επαγγελματικού κλάδου αλλά και ο Θανάσης Φρέντζος,  ιθύνων νους των ιχθυοτροφείων της Κεφαλονάς, για την τεχνογνωσία του στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας .

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το