Τοπικά

Σοφία Χαμονικολάου: Να εξαλειφθούν παρωχημένες αντιλήψεις για τυφλούς

Η διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών παρέμεινε σε… βολιώτικα χέρια. Στις 30 Οκτωβρίου η Σοφία Χαμονικολάου ανέλαβε και επίσημα καθήκοντα διοικήτριας, καθώς και την προεδρία του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΑΤ. Διαδέχθηκε τον Μενέλαο Τσαούση και δηλώνει έτοιμη να προσφέρει με όλες τις δυνάμεις της, συνεχίζοντας το έργο του συντοπίτη προκατόχου της.

Η εμπιστοσύνη της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου στο πρόσωπο της κ. Χαμονικολάου, η οποία έχει να επιδείξει ένα επίζηλο βιογραφικό, αλλά και πολύχρονη εμπειρία στον χώρο, δημιουργεί θετικές προσδοκίες για τη Βολιώτισσα εκπαιδευτικό με καταγωγή από τη Σκόπελο (είναι φιλόλογος με μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα διοικήτρια του ΚΕΑΤ μίλησε για τις πρώτες εντυπώσεις της, αλλά και τους στόχους που θέτει στον φορέα που θα ηγείται έως το 2023, παρά τη δύσκολη συγκυρία που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού. «Η διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, είναι μεγάλο βήμα και δημιουργεί ανάλογες υποχρεώσεις», παραδέχθηκε με ειλικρίνεια, για να προσθέσει: «Πρόκειται για ιστορικό χώρο, που μετράει πάνω από έναν αιώνα ζωής. Το ΚΕΑΤ αποτελεί από το 1979, όπως μετονομάστηκε τότε, τη συνέχεια του πρώην Οίκου Τυφλών, που ιδρύθηκε το μακρινό 1906 από τον λογοτέχνη Δημήτρη Βικέλα και τον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη, με σκοπό την εκπαίδευση των τυφλών από την προνηπιακή ηλικία μέχρι την προετοιμασία τους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρωταρχικός στόχος που τίθεται, είναι το ΚΕΑΤ να αλλάξει προφίλ και να αποκτήσει ηγετικό ρόλο, εκμεταλλευόμενοι την υποστήριξη που μας παρέχει η κ. Μιχαηλίδου. Από εκεί και πέρα, θα συνεργαστούμε μαζί με το υπουργείο Παιδείας, αλλά και φορείς, όπως για παράδειγμα η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, προκειμένου να προωθήσουμε καινοτόμες δράσεις, να γίνουμε περισσότερο εξωστρεφείς, διορθώνοντας παράλληλα προβλήματα χρόνων».

Η Σοφία Χαμονικολάου υπήρξε σαφής όσον αφορά στις προτεραιότητες που θα θέσει, υπογραμμίζοντας: «Χρειάζεται να εξαλειφθούν οι παρωχημένες αντιλήψεις, που επικρατούν στη χώρα μας για την τυφλότητα. Κάποιος με πρόβλημα όρασης, δεν έχει ανάγκη από τον οίκτο μας ή συμπόνοια, αλλά την κατάλληλη εκπαίδευση για να αποκτήσει τις δεξιότητες που χρειάζεται. Οφείλουμε να αλλάξουμε την εικόνα της κοινωνίας για την οπτική αναπηρία».
Με δεκαετή εμπειρία στους «Μάγνητες Τυφλούς», αφού από το 2010 μέχρι και πριν λίγο καιρό υπήρξε υπεύθυνη των προγραμμάτων εκπαίδευσης, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα ζητήματα που αφορούν στην κοινότητα για τα άτομα με προβλήματα όρασης. «Το θετικό είναι ότι το τελευταίο διάστημα έγιναν πολλά βήματα προς τα εμπρός, χάρη στη συνεργασία του Δήμου Βόλου με το σωματείο των «Μάγνητων Τυφλών», π.χ. με την εγκατάσταση ηχητικών φαναριών ή τους οδηγούς όδευσης για τυφλούς στα πεζοδρόμια», επισήμανε η κ. Χαμονικολάου, για να κλείσει, χρησιμοποιώντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Ανάλογες πρωτοβουλίες είναι η μία όψη του νομίσματος. Αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει π.χ. γιατί δεν πρέπει να παρκάρουμε, έστω και προσωρινά, στις πλάκες πεζοδρομίου των τυφλών, γιατί μπορεί τότε κάποιος που θα τύχει να περνάει με το μπαστούνι του να τραυματιστεί. Πρέπει να μάθουμε να δείχνουμε σεβασμό, όχι γιατί έχουμε να κάνουμε με ανάπηρους, αλλά με συνανθρώπους μας που έχουν εξίσου τα ίδια δικαιώματα με τους αρτιμελείς στην ελεύθερη πρόσβαση και διάβαση. Κι αυτό θα αποτελέσει βασική επιδίωξη του ΚΕΑΤ, μέσα από προγράμματα ενημέρωσης, να έρθουμε πιο κοντά στα άτομα με αναπηρία όρασης».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το