Τοπικά

«Skiathos Trail Run 2021»: Στα μονοπάτια του Παπαδιαμάντη με μηνύματα ελπίδας

Οι γλαφυρές περιγραφές του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο οποίος σε πάμπολλα διηγήματά του αποθέωσε την απαράμιλλη ομορφιά του τόπου του, αποτέλεσαν τη «μαγιά» για τον αγώνα δρόμου που γίνεται από το 2010 στη Σκιάθο, με τους αθλητές που δίνουν κάθε χρόνο το «παρών» να «πατάνε» πάνω στα χνάρια του σπουδαίου λογοτέχνη. Ο υποδιευθυντής του Γυμνασίου Σκιάθου, κ. Γιάννης Ζήκος, μίλησε για τον αγώνα που διοργανώνει το σχολείο, σε συνεργασία με τον Δήμο Σκιάθου και τον περιβαλλοντικό σύλλογο «EcoΖην» και ο οποίος φέτος είναι αφιερωμένος στη μνήμη ενός Σκιαθίτη που έφυγε από τη ζωή από καρκίνο, αλλά και όσους μάχονται τη νόσο.

Το «Skiathos Trail Run 2021» για μία ακόμη χρονιά φέτος, καταφέρνει να ενώσει το νησί των Βορείων Σποράδων, αφού η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει τη διοργάνωση. Κι αυτό για τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής, ο οποίος διδάσκει στο Γυμνάσιο του νησιού από το 2004, αποτελεί το σημαντικότερο επίτευγμα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η οποία την προσεχή Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου θα προσελκύσει το ενδιαφέρον δρομέων, τόσο από την Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό. Η φετινή ιδιαιτερότητα του ορεινού ημιμαραθωνίου, αλλά και της διαδρομής των δέκα χιλιομέτρων στα καλντερίμια της Σκιάθου με την επωνυμία «Urban Trail», έχει να κάνει με το ότι είναι αφιερωμένοι στον Μιχάλη Κοφινά, ο οποίος καταγόταν από το νησί. Για τον λόγο αυτό, το 1/3 του ποσού που θα συγκεντρωθεί από τις φετινές εγγραφές, τις χορηγίες και τις δωρεές που θα γίνουν ανήμερα του αγώνα, θα διατεθεί στη «Φλόγα», τον σύλλογο γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια.

«Ο Μιχάλης ή Michel, όπως τον γνώριζαν οι περισσότεροι φίλοι του, είχε καταγωγή από τη Σκιάθο. Όσο ζούσε, είχε τρέξει σε πολλούς μαραθωνίους και γενικότερα ήταν πολύ δραστήριος. Πέθανε σε ηλικία 40 ετών από καρκίνο πριν από λίγα χρόνια και φέτος αποφασίσαμε να αφιερώσουμε στη μνήμη του τον αγώνα. Και από τραγική σύμπτωση, η κούρσα των 24 χιλιομέτρων περνάει μπροστά από το σπίτι του», σημείωσε ο κ. Ζήκος στο ξεκίνημα της συζήτησης.

Έπειτα από το περσινό «διάλειμμα», λόγω της πανδημίας του Covid-19, που δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή του ημιμαραθωνίου «Στα μονοπάτια του Παπαδιαμάντη», η επιστροφή στη δράση, επαναφέρει στο προσκήνιο την αξεπέραστη δύναμη του λόγου του Παπαδιαμάντη. «Η διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια έχει χαραχθεί μέσα από τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη. Αντλώντας πληροφορίες από τα κείμενά του, ενώσαμε τη μεσαιωνική πόλη, το Κάστρο δηλαδή, με τη σημερινή πόλη της Σκιάθου και έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε το περιβάλλον και τον πολιτισμό του νησιού», σημείωσε ο κ. Ζήκος, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στον αντίκτυπο της διοργάνωσης στην τοπική κοινωνία: «Η ιδέα ξεκίνησε από το Γυμνάσιο Σκιάθου το 2010. Με τον καιρό βρήκαμε υποστηρικτές στον Δήμο και τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Σκιάθου «EcoΖην». Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους συνδιοργανωτές, τον σύλλογο των καθηγητών, μέχρι τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που μας βοηθούν απεριόριστα με τις μετακινήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος θα τρέξουν δρομείς μέχρι και από τη Βρετανία. Ο αγώνας σημαίνει πολλά για τη Σκιάθο, τον πολιτισμό, το δρομικό κίνημα, αλλά και την καλλιέργεια του εθελοντισμού στα παιδιά. Οι μαθητές μας γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει να είσαι ενεργός πολίτης και να μάχεσαι για τον τόπο σου, μέσα από τη συμμετοχή στα κοινά, ενώ έχουμε «μπολιάσει» πολύ κόσμο με την αγάπη για το τρέξιμο».

Το τρέξιμο έχει μπει για τα καλά στη ζωή των Σκιαθιτών, με τον δραστήριο εκπαιδευτικό να λέει: «Πέρα από το τμήμα στίβου που λειτουργεί από τον τοπικό σύλλογο για τις μικρές ηλικίες και τον μαθητικό αγώνα δρόμου που διοργανώνουμε στον Άγιο Γεώργιο τα τελευταία χρόνια και έχουμε ονομάσει «Ολόγυρα στη λίμνη» από το ομώνυμο διήγημα του Παπαδιαμάντη, μπορώ να πω ότι το ενδιαφέρον των Σκιαθιτών για τις περιπατητικές διαδρομές έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Καθημερινά βλέπω ανθρώπους κάθε ηλικίας να επιλέγουν καθημερινά να περπατάνε από πέντε έως δέκα χιλιόμετρα. Ακόμη και παρέες παιδιές συγκεντρώνονται τον χειμώνα και πηγαίνουν για περπάτημα στα μονοπάτια του νησιού».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το