Τοπικά

«Σιωπηλός εφιάλτης» η ενδοσχολική βία – Ενδιαφέρουσα εκδήλωση χθες στο Βόλο “Θ”

Σ7 Φ1 (5)

Μηνύματα ευαισθητοποίησης και εγρήγορσης για την αποτροπή της ενδοσχολικής βίας που δυστυχώς ως φαινόμενο γίνεται όλο και πιο έντονο στα σχολεία, έστειλαν χθες οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ Βόλου στο πλαίσιο εκδήλωσης η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δίαυλο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Bulling.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το 5ο ΓΕΛ Βόλου, τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και το Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας.

Οι μαθητές της Β’ Τάξης του 5ου ΓΕΛ Βόλου παρουσίασαν αφενός ένα βίντεο όπου έγινε μια δραματοποίηση σκηνών ενδοσχολικής βίας αφετέρου ένα θεατρικό δρώμενο «Τα δάκρυα του Ευτυχισμένου πρίγκηπα», όπου παρουσιάστηκε το τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση του ενδοσχολικού εκφοβισμού.

Η φιλόλογος του 5ου ΓΕΛ κ. Σοφία Αργυράκη τόνισε πως δραματοποιήσαμε ένα παραμύθι, τον «Ευτυχισμένο Πρίσκηπα» στο οποίο όμως δώσαμε δικές μας προεκτάσεις, και τονίσουμε θετικές έννοιες για να μην υπάρξει σχολικός εκφοβισμός, όπως είναι η αλληλεγγύη και η ενσυναίσθηση, δηλαδή να μπαίνει ο μαθητής στη θέση του άλλου. Έτσι δεν υπάρχουν ο θυμός, η ανασφάλεια που γεννούν την επιθετικότητα και την περιθωριοποίηση. Το κείμενο του θεατρικού δρωμένου ήταν διασκευασμένο, με τους μαθητές να κάνουν μια καινούρια θεατρική γραφή.

Η μαθήτρια Βάνα Τσιαμασφύρη ανέφερε πως «το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού έχει αυξηθεί. Ένιωσα πολύ όμορφα από το θεατρικό δρώμενο και περνούμε τα μηνύματα της αγάπης, της αλληλεγγύης, της ενσυναίσθησης».

Η μαθήτρια Κατερίνα Γουλιώτη σημείωσε πως «έπρεπε να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση των άλλων, για να νιώσουμε τα συναισθήματά τους και να μην προβαίνουμε σε ενέργειες που στεναχωρούν. Και πιστεύω ότι μέσα από την εκδήλωση πέρασαν με τρόπο κατανοητό τα μηνύματα κατά της ενδοσχολικής βίας».

Παίρνοντας το λόγο ο Στέργιος-Παύλος Αγροκώστας είπε ότι ήταν πολύ όμορφη η εμπειρία στο θεατρικό δρώμενο με κείμενα που γράψαμε εμείς οι ίδιοι. Το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού είναι συχνό όχι μόνο λόγω κρίσης, αλλά και γιατί στην κοινωνία υπάρχει βία.

Στο θεατρικό εργαστήρι συμμετέχουν οι μαθητές του 5ου Λυκείου Βόλου: Αγαθού Έλενα, Αγροκώστας Στέργιος, Γουλιώτη Κατερίνα, Νονόγλου Ανδρέας, Παπαδογιάννη Ευανθία, Σταθοπούλου Χριστίνα, Τσιαμασφύρη Βάνα, Φιλίππου Ελευθερία, Χατζηγεωργίου Κάσσυ, Χατζηγούλα Ιωάννα. Τα σκηνικά επιμελήθηκαν οι μαθήτριες Πομελέ Φλώρα και Ταμπάκη Άρτεμη. Τη θεατρική παράσταση εμπνεύστηκε και υλοποίησε η εκπαιδευτικός του σχολείου κα. Αργυράκη Σοφία.

Σ7 Φ2 (2)

Το βίντεο

Οι συμμετέχοντες μαθητές στην παραγωγή του βίντεο ήταν οι εξής: Καραγιάννη Ευριδίκη, Κατσικλή Χριστίνα, Κουνατίδης Δημήτριος, Κουφοπούλου Μαριάννα, Κόφφα Κυριακή, Μελαχροινός Άρης, Σταυρίδη Ανθή, Σταυρίδη Άννα-Μαρία, Τότσιλας Διονύσης, Τσορβατζής Αποστόλης. Το συντονισμό είχε ο διευθυντής του σχολείου κ. Δ. Τσουλκανάκης.

Η μαθήτρια Ανθή Σραυρίδη είπε πως με θέμα τη σωματική και λεκτική βία προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε σε λίγες σκηνές το φαινόμενο που υπάρχει στα σχολεία. Μερικά παιδιά νομίζουν ότι είναι μαγκιά να προσβάλλουν τα υπόλοιπα και εμείς αυτό το κατακρίνουμε αναπαριστώντας αυτές τις σκηνές παρουσιάζοντας τα συναισθήματα του θύτη και του θύματος.

Ο μαθητής Πάρις Μελαχροινός τόνισε πως η ενδοσχολική βία είναι καθημερινό φαινόμενο, με αποτέλεσμα τα θύματα να νιώθουν πολύ άσχημα. Το βίντεο έχει διάρκεια 2,5 λεπτών.

Η μαθήτρια Χριστίνα Κατσικλή υπογράμμισε ότι η βία χαλάει την προσωπικότητα ενός παιδιού. Και η βία πάντοτε υπήρχε στα σχολεία, αφού κάποιοι αισθάνονταν ανώτεροι. Η διαφορά είναι ότι τώρα ευαισθητοποιείται και η κοινωνία.

Η μαθήτρια Μαριάννα Κουφοπούλου ανέφερε πως με την αύξηση της εγκληματικότητας και της βίας οι μαθητές έχουν επηρεαστεί. Και οι μαθητές επιδρούν στον άλλο, χωρίς να καταλαβαίνουν τις συνέπειες. Και με αυτή την εκδήλωση ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για το ζήτημα.

Για το θέμα της βίας μίλησε ο υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων κ. Αντώνης Πλαγεράς.

Επίσης παρουσιάστηκε έκθεση ιστοριών comic των μαθητών του Τμήματος Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων στο Δίαυλο και ταυτόχρονη προβολή σε video.

Πειράγματα, ξύλο, περιθωριοποίηση, παρατσούκλια, απειλές στο σχολείο: Όποια μορφή κι αν παίρνει ο εκφοβισμός, το λεγόμενο bullying, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ψυχική υγεία των παιδιών που ενίοτε δεν σταματούν στην παιδική ηλικία.
Το bullying αποτελεί στη χώρα μας ένα φαινόμενο όχι μόνο υπαρκτό αλλά συνεχώς εντεινόμενο – ελέω και της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για τον σχολικό εκφοβισμό (school bullying), που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 3.682 μαθητών της πρωτοβάθμιας και 31.602 της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 65% των μαθητών έχει παρακολουθήσει bullying συμμαθητών του, ενώ το 29% έχει ασκήσει βία σε συμμαθητές του από σπάνια έως πολύ συχνά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το