Τοπικά

Συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα καταγγέλει το Σωματείο Επισιτισμού – Τουρισμού Μαγνησίας

enoikiazomena

Συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στον κλάδο επισιτισμού – τουρισμού καταγέλλει το Σωματείο της Μαγνησίας με επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας Παν. Σκουρλέτη, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήση άμεσα στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων και προειδοποιεί οτι οποιαδήποτε υπαναχώρηση ή απόκλιση από αυτές τις εξαγγελίες “συνιστά ξεκάθαρη υποταγή στις μνημονιακές αξιώσεις και στην ουσία συνέχιση των πολιτικών αυτών. Το Σωματείο Επισιτισμού – Τουρισμού τονίζει μεταξύ άλλων οτι, ειδικά στη Μαγνησία, οι συνθήκες εργασίας απέχουν πολύ από το να θεωρούνται ανθρώπινες, ενώ η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία καταγράφει πρωτοφανή ποσοστά.

Ολόκληρη η επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας:

Το καθεστώς εργασιακής αναρχίας που, στα πέντε χρόνια εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, επικρατεί στον Κλάδο μας, καθιστά αναγκαία την ύπαρξη πολιτικής βούλησης από την πλευρά σας, για την αλλαγή αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, που έχει καταστήσει «ομήρους» των εργοδοτών χιλιάδες συναδέλφους μας.
Σας είναι, ασφαλώς, γνωστό, ότι στον Κλάδο Επισιτισμού επικρατεί, χωρίς υπερβολή, πραγματικός εργασιακός μεσαίωνας.
Συμβάσεις Εργασίας δεν εφαρμόζονται (αντ’ αυτών, οι συνάδελφοι εξαναγκάζονται στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων), ωράρια εργασίας δεν τηρούνται (επιβάλλεται η 4ωρη και η «ελαστική» εργασία), παντού δε σχεδόν κυριαρχούν οι εργοδοτικοί εκβιασμοί, οι εκφοβισμοί και οι πιέσεις για όλο και περισσότερη εργασία, με λιγότερη αμοιβή.
Ειδικώς στην περιοχή της Μαγνησίας (εξόχως τουριστική, καθ’ όλο το έτος) οι συνθήκες εργασίας απέχουν πολύ από του να θεωρούνται ανθρώπινες, ενώ η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία καταγράφει πρωτοφανή ποσοστά.
Για τους εξαιρετικά σοβαρούς αυτούς λόγους, θεωρούμε αναγκαία και αξιώνουμε την άμεση αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής, προς την κατεύθυνση και τους στόχους που αυτή η κυβέρνηση έθετε προεκλογικά, ήτοι την επαναφορά, χωρίς καμιά πρότερη διαβούλευση, αλλά με ξεκάθαρη πολιτική βούληση, όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών θεσμικών πλαισίων προστασίας των εργαζόμενων, με κυρίαρχη την επανισχύ και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Επειδή παρήλθε ήδη σχεδόν ένα τρίμηνο από την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στη χώρα, χωρίς αυτές οι υποσχέσεις σας να υλοποιηθούν, και επειδή, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε υπαναχώρηση ή απόκλιση από αυτές τις εξαγγελίες σας, θα συνιστά σιωπηρή, πλήν ξεκάθαρη, υποταγή στις μνημονιακές αξιώσεις και στην ουσία συνέχιση των πολιτικών αυτών, ζητάμε την άμεση τήρηση όλων όσα υποσχεθήκατε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το