Τοπικά

Συνέδριο για την Ποιμαντική των ΡΟΜΑ

roma synedrio

Το Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Ποιμαντικής και Διακονίας Φυλακών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος θα πραγματοποιήσει ο Σ.Σ.Κ. «Ο Εσταυρωμένος», το διήμερο 18-19/10 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας. Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου θα είναι «Οι άγνωστοι Ρομά: διάλογος για την ταυτότητα, την εκπαίδευση και την κοινωνική τους ένταξη». Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Σ.Σ.Κ. «Ο Εσταυρωμένος», Πρωτ. Θεόδωρος Μπατάκας, «Διοργανώνουμε το Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΡΟΜΑ», γιατί νοιώσαμε την ανάγκη να μαθητεύσουμε, κοντά σε έμπειρους πατέρες και αδελφούς, οι οποίοι έχουν ρίξει γέφυρες προς εκείνη την πλευρά και κατά κοινή ομολογία πέτυχαν. Ίσως, μετά τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου, ν’ αλλάξει το σκηνικό μέσα στις ψυχές των συνεργατών του «Ε», και όχι μόνον, να γνωρίσουμε κάποιες άγνωστες πτυχές του θέματος, που θα μας οδηγήσουν στην βελτίωση των υπηρεσιών μας, στην αλλαγή πλεύσεως της διακονίας μας, που δεν θα διακοπεί, διότι και οι Ρομά είναι παιδιά του Θεού και της Εκκλησίας».

Ακολουθεί αναλυτικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου:

Β΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ & ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΦΥΛΑΚΩΝ

18 & 19 Οκτωβρίου 2014, Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, Μελισσάτικα Βόλου.

Θέμα: «Οι άγνωστοι Ρομά:

Διάλογος για την ταυτότητα, την εκπαίδευση και την κοινωνική τους ένταξη».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1η ΗΜΕΡΑ: Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

 • 9.00 π.μ. Αγιασμός
 • 9.10 π.μ. Σύντομη εισαγωγική ομιλία του Πρωτοπρ. π. Θεοδώρου Μπατάκα, Προέδρου του Δ.Σ. του Σ. Σ. Κ. Βόλου «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ».
 • 9.20 π.μ. Χαιρετισμοί επισήμων
 • 9.45 π.μ. Επίσημη έναρξη των εργασιών του  Συνεδρίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. κ. Ιγνάτιο.

Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ:

«Η δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας, η υπέρβαση των προκαταλήψεων και η κοινωνική επανένταξη των Ρομά»

Προεδρεύει: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. κ. Ιγνάτιος.

Εισηγήσεις:

 • 10.00 π.μ. – 10.15 π.μ.     «Ο Φάρος  του  Κόσμου» και οι εμπειρίες μου κοντά του».

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:  Πανοσιολ.  Αρχιμ.  π. Αθηναγόρας  Λουκατάρης, Εφημέριος & Πρόεδρος της Ενοριακής Νεανικής Εστίας του Ι. Ν. Αγ. Νεκταρίου Μενεμένης, & Υπεύθυνος του Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων «Ο ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» της Ι. Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

 • 10.15 π.μ. – 10.30 π.μ. «Η Κιβωτός του Κόσμου», ως καταφύγιο απόρων παιδιών».

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:  Πρωτοπρ. π. Αντώνιος Παπανικολάου, Κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Ιδρυτής & Υπεύθυνος του ΜΗ κερδοσκοπικού Οργανισμού Ειδικής Μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού «ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ».

 

 • 10.30 π.μ. – 10.45 π.μ. « Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ», στη διακονία και των Ρομά»

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:  Πρωτοπρ.  π. Θεόδωρος Μπατάκας, Εφημέριος του  Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Νικολάου Βόλου, Υπεύθυνος του Γραφείου Μερίμνης φυλακών της Ι. Μ. Δημητριάδος και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλ. Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου «Ο Εσταυρωμένος».

 • 11.00 π.μ. Παρέμβαση (5΄) Εκπροσώπου του Αθλητικού Συλλόγου «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ»
 • 11.05 π.μ.-11.35 π.μ. Κατάθεση Ερωτήσεων – Τοποθετήσεις– Διάλογος.
 • 11.35 π.μ.- 12.15 Διάλλειμα

 

Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ:

«Η ταυτότητα των Ρομά: Ιστορία, γλώσσα, πολιτισμός».

Προεδρεύει:  Ο κ. Χρήστος Γκόβαρης, Καθηγητής

του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας.

Εισηγήσεις:

 • 12.15 – 12.30 « Κοιτώντας τους Τσιγγάνους μέσα από μια αυτοβιογραφία»

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Γιάννης Γεωργίου, Κοινωνιολόγος.

 • 12.30 – 12.45 «Η γλώσσα Ρομανί και η σχέση της με την ελληνική γλώσσα».

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Γεωργία Καλπαζίδου, Φιλόλογος.

 • 12.45 13.00 «Ο ρόλος της γυναίκας στην κοινότητα Ρομά».

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Γιαννούλα Μάγγα, Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου  Θεσσαλονίκης.

 • 13.05 – 13.10 Παρέμβαση (5΄) του κ. Δημ. Ανυφαντάκη, Εκπαιδευτικού και Εκπροσώπου  της Ι. Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.
 • 13.10 – 13.50 Κατάθεση ερωτήσεων – Τοποθετήσεις – Διάλογος.
 • 14.00 – 16.00 Γεύμα – Ελεύθερη ώρα.

 

Γ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ:

« Εκπαιδευτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις: Στόχοι, δράσεις, αποτελέσματα».

Προεδρεύει: κ. Χαρούλα Σταθοπούλου,Αναπλ. Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Εισηγήσεις:

 •  16.00 – 16.15 «Παρεμβάσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος Εκπαίδευσης  Παιδιών Ρομά»  ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κ. Χρήστος Γκόβαρης, Καθηγητής Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας.
 • 16.15 – 16.30 «Γιατί να΄ρθούμε στο σχολείο; Πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής σε ένα σχολείο με μαθητές Ρομά»  ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: κ. Μαρία Βλαχάκη, Δρ. Παιδαγωγικής, Διευθύντρια του 3ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης.
 • 16.30 – 16.45 «Πρακτικές κοινωνικής ένταξης στο πλαίσιο των κέντρων στήριξης Ρομά»

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Ιουλία Τριανταφύλλου, Κοινωνική Λειτουργός και Συντονίστρια Δράσης του Κέντρου στήριξης Ρομά Αλιβερίου  Ν. Ιωνίας Βόλου.

 • 16.45 – 16.50 Παρέμβαση (5΄) του κ. Ευαγγέλου Μπαντέλα, Εκπαιδευτικού – Κοινωνικού Ανθρωπολόγου, με θέμα: «Ο διαμεσολαβητικός ρόλος του εκπαιδευτικού στην κοινωνικοποίηση παιδιών με πολιτισμικές διαφορές». Αφήγηση κάποιων εμπειριών από τη σύσταση της παιδικής χορωδίας του Αθλητικού Συλλόγου “Η Δημητριάς”, η οποία πλαισιώνεται από μαθητές του 10ου Δ. Σχολείου Αλιβερίου, Ν. Ιωνίας
 •  16.50 – 17.30. Κατάθεση ερωτήσεων – Διάλογος – Πορίσματα.     
 • Κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου  από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο

 

2η  ΗΜΕΡΑ: Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Α΄. Το πρωί:

 • 7.30 π.μ. – 10.30 π.μ. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των αειμνήστων μελών και συνεργατών του «Εσταυρωμένου», στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Ν. Ιωνίας.
 • 11.00 π.μ. Φιλικός Ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων των ακαδημιών ποδοσφαίρου: του Αθλητικού Συλλόγου «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ» και της Αγίας Άννης, στο γήπεδο: “OLIMPICO” (Περιοχή Αγ. Αναργύρων).

Β΄. Το απόγευμα:

 • 18.00 – 19.30 . Καλλιτεχνική εκδήλωση  στο Πνευματικό Κέντρο της  Ιεράς  Μητροπόλεως Δημητριάδος στο Βόλο (Κ. Καρτάλη 152 – Ανθίμου Γαζή).

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΣ

 1. Χαιρετισμός από τον π. Θεόδωρο Μπατάκα, Πρόεδρο του Δ.Σ. του «Ε».
 2. Σύντομη ομιλία του κ. Τάσου Γούκου, Διευθυντή του 10ου Δημοτ. Σχολείου Αλιβερίου Ν. Ιωνίας.
 1. Θεατρική παράσταση: «Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας» (του Χρ. Μπουλώτη) από τους μαθητές του 10ου Δημ. Σχολείου Αλιβερίου Ν. Ιωνίας. Υπεύθυνη της παράστασης: η κ. Αλίκη Κουκουμβρή, Δασκάλα.
 2. Παρουσίαση του βιβλίου: «Σ’ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ», που έγραψαν δάσκαλοι και μαθητές – κρατούμενοι του Ε.Κ.Κ.Ν. Βόλου – ΕΚΔΟΣΗ του Σ.Σ.Κ. «Ο Εσταυρωμένος». Το βιβλίο θαπαρουσιάσει: ο κ. Αθανάσιος Καραγιάννης, Προϊστάμενος του 33ου Δημ. Σχολ. του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Βόλου.
 3. Τραγούδια από τη Χορωδία: του  Αθλητικού Συλλόγου «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ» – καρπός αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Υπεύθυνος: κ. Ευάγγελος Μπαντέλας, Εκπαιδευτικός.
 4. Δώρα στα παιδιά των Ρομά που έχουν εγγραφεί στο Νηπιαγωγείο και την Α΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου, ως μια συμβολική κίνηση επιβράβευσης.
 5. Κλείσιμο της γιορτής από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. κ. Ιγνάτιο.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το