Τοπικά

Σήμερα η ομιλία του Βολιώτη αστροφυσικού Ν. Πράντζου στο πλαίσιο του Πανελληνίου Αστρονομικού Συνεδρίου

Σήμερα Δευτέρα, 8η Ιουλίου και ώρα 8:30 μ.μ. στο πλαίσιο του 14ου Πανελληνίου Αστρονομικού Συνεδρίου της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, με πρόεδρο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολο Μαστιχιάδη θα μιλήσει ο Βολιώτης αστροφυσικός, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής των Παρισίων, κ. Νίκος Πράντζος, με θέμα: «Οι προοπτικές της ανθρωπότητας στο Διάστημα». Η ομιλία απευθύνεται στο ευρύ κοινό και θα δοθεί στα ελληνικά στο μεγάλο αμφιθέατρο του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (κτίριο Παπαστράτου).

Άλλες τρεις εκλαϊκευτικές ομιλίες θα δοθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, στο πλαίσιο του παράλληλου εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU), επίσης στην ελληνική γλώσσα. Συγκεκριμένα, η πρώτη είναι του κ. Θανάση Οικονόμου, διαστημικού επιστήμονος, ερευνητού της NASA και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Chicago, την Τρίτη, 9 Ιουλίου, στις 20:30, πάλι στο μεγάλο αμφιθέατρο του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα: «Η 50ή επέτειος της προσεδάφισης του ανθρώπου στη Σελήνη», η δεύτερη είναι του κ. Κωστή Γοντικάκη, κύριου ερευνητή στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: «Εκρήξεις στον Ήλιο» την Τετάρτη, 10 Ιουλίου στις 19:00, και τέλος, η τρίτη είναι του κ. Πάνου Πάτση, διευθυντή ερευνών στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών, την Πέμπτη 11 Ιουλίου στις 20:30 με θέμα «Οι σπείρες των γαλαξιών». Οι δύο τελευταίες εκλαϊκευτικές ομιλίες, καθώς και ολόκληρο το συνέδριο στο οποίο θα ανακοινωθούν ερευνητικές εργασίες για τους ειδικούς επιστήμονες, θα φιλοξενηθούν στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78 – κτίριο Ματσάγγου). Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εκλαϊκευτικών ομιλιών θα εκτίθενται στον χώρο των ομιλιών και επετειακές αφίσες της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης που θα αναφέρονται σε σημαντικά αστρονομικά επιτεύγματα από 1919 μέχρι σήμερα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Έτσι ο Βόλος καθίσταται το κέντρο της αστρονομικής έρευνας σε διεθνές επίπεδο, αφού θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο πλήθος από 50 και πλέον ανακοινώσεις και ερευνητικές εργασίες που θα εκφωνηθούν όλες στα αγγλικά και θα τις παρακολουθήσουν οι περίπου 150 σύνεδροι από όλα τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδος, αλλά και πολλοί Έλληνες αστρονόμοι – αστροφυσικοί, που εργάζονται στο εξωτερικό και είναι μέλη της ΕΛΑΣΕΤ. Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου στελεχώνεται από καθηγητές – μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρο της Εταιρείας κ. Λουκά Ζαχείλα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το