Τοπικά

Σημαντική ημερίδα στο Βελεστίνο για το παρόν και το μέλλον της επαγγελματικής εκπαίδευσης

Προσυνεδριακή ημερίδα ημερίδα πανθεσσαλικής εμβέλειας με θέμα «Επαγγελματική Εκπαίδευση-Δυνατότητες και προοπτικές» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Μαρτίου στο Επαγγελματικό Λύκειο Βελεστίνου. Η ημερίδα αποτελεί προπομπό για την οργάνωση συνεδρίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση στην Ελλάδα το οποίο θα υλοποιηθεί την ερχόμενη σχολική χρονιά. Την ιδιαίτερη σημασία της ημερίδα τόνισε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Ελένη Αναστοσοπούλου, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, και εξήγησε ότι το ΕΠΑΛ Βελεστίνου επιλέχθηκε ως νέο κτίριο που συμβολίζει την νέα εποχή επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Η ίδια επισήμανε ότι το υπουργείο αποφάσισε να δώσει στην επαγγελματική εκπαίδευση την αξία που της αρμόζει με το αλλαγές που προωθήθηκαν, όπως η επαναπρόσληψη των 2000 εκπαιδευτικών και η επαναφορά των ειδικοτήτων που είχαν καταργηθεί.
Η κ. Αναστασοπούλου σημείωσε επίσης πως είναι μια καλή ευκαιρία στην ημερίδα να διατυπωθούν οι προβληματισμοί και να γίνουν προτάσεις, για να προσθέσει πως η εκπαίδευση δεν πρέπει να είναι ξεκομμένη από την αγορά και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια ποιοτική αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης.
Ανέφερε πως στην Ελλάδα το ποσοστό των μαθητών στην τεχνική εκπαίδευση ανέρχεται σε 30% ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 70% περίπου.
Από την πλευρά του ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σ. Σαβελιδης ανέφερε πως η επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να προσαρμόζεται στις τεχνολογικές εξελίξεις και πρόσθεσε πως οι εκπαιδευτικοί είναι ικανοί να αναλάβουν το βάρος της ανάπτυξης της εκπαίδευσης. Τόνισε επίσης πως για να γίνει αυτό χρειάζεται πολιτική βούληση και ενίσχυση.

Στην ημερίδα, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Ελένη Αναστασοπούλου θα αναφερθεί στον κοινωνικό ρόλο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ενώ ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σαβελίδης Σωκράτης θα αναπτύξει προβλήματα και προτάσεις των Εκπαιδευτικών της Μαγνησίας, όπως αυτά συγκεντρώθηκαν και κωδικοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν για την Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Επίσης θα εισηγηθούν Στελέχη της Εκπαίδευσης αλλά και του ευρύτερου Επαγγελματικού χώρου της Θεσσαλίας, όπως Σχολικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι Επιμελητηρίων. Τα αντικείμενα των εισηγήσεών τους αναφέρονται κυρίως σε προτάσεις, προοπτικές και χάραξη κατευθυντήριων αξόνων για την ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ως μοχλού για την ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας στον 21ο αιώνα.
Στην είσοδο του χώρου της δράσης θα υπάρχει έκθεση δημιουργημάτων και εκπαιδευτικών καινοτομιών των μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων και Εργαστηριακών Κέντρων της Μαγνησίας.
Η ημερίδα απευθύνεται σε διευθυντές και εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, σε άτομα που δραστηριοποιούνται στη Σχολική Εκπαίδευση, σε όσους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα που αφορούν στην Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Για την ημερίδα μίλησε και ο διευθυντής του Επαγγελματικού Λυκείου Βελεστίνου Χρήστος Μαράτος που επεσήμανε πως αποτελεί ευκαιρία για να ενημερωθούν οι γονείς και οι μαθητές καθώς υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις στην κοινωνία για την επαγγελματική εκπαίδευση και πρόσθεσε πως υπάρχουν τρόποι να λυθούν πολλά προβλήματα χωρίς χρήματα. Επεσήμανε πως πως έχει  γίνει μεγάλη προετοιμασία στο σχολείο για την ημερίδα και τόνισε επίσης πως τα παιδιά των Επαγγματικών Λυκείων θα είναι οι επόμενοι που θα συνεχίσουν τον πρωτογενή τομέα.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το